Ny utbildning till Processtekniker fyller ett stort behov hos industrin i Blekinge

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Till hösten breddar Yrkeshögskolan Syd i Olofström sitt utbud med utbildningen Processtekniker Smart industri. Utbildningen blir ett viktigt bidrag till kompetensförsörjningen hos flera av regionens företag. Utbildningen är nu öppen för ansökan och startar i slutet av augusti. För intresserade erbjuds ett digitalt möte den 29 april för information från utbildningen och industrin.

Inom processindustrin råder det stor brist på arbetskraft inom bland annat massa-pappersindustrin, kemisk industri och livsmedelsindustrin. Processtekniker och processoperatörer med rätt kompetens är svåra att få tag på och det finns ett stort behov av att nyrekrytera. Genom den nya utbildningen på Yrkeshögskolan Syd i Olofström kommer de studerande att få kunskaper och färdigheter som är centrala för olika typer av processtekniska yrken. Utbildningen kommer också att fokusera på framtidens allt mer uppkopplade och smarta fabriker.

LJUS FRAMTID

Att det finns ett stort behov för denna typ av kompetens visar en nyligen genomförd rapport från Teknikcollege Sydost som sammanställt rekryteringsbehovet hos 32 företag i regionen med sammanlagt ca 6 000 anställda. Totalt har dessa företag ett rekryteringsbehov på runt 1 500 medarbetare på fem års sikt, varav drygt 500 av dem är processtekniker/operatörer.

Södra Skogsägarna har tillsammans med bl a AAK och Stora Enso samt ett tiotal andra industriföretag i regionen varit engagerade i att denna utbildning nu blir verklighet.

– Utbildningen är en viktig del för den framtida kompetensförsörjningen på Södra Cell Mörrum men spelar också en viktig roll för befintliga medarbetares utveckling, berättar Louise Rosenqvist, kompetensutvecklare på Södra Cell Mörrum, och fortsätter:

– Inom tio år kommer över 100 processtekniker vid Södras massabruk i Mörrum, Mönsterås och Värö att gå i pension. Behovet av denna typ av kompetens är stort. Framtiden för de som går utbildningen är därför minst sagt ljus.

Denna bild bekräftas av Jan Holmberg, Production Manager på AAK i Karlshamn:

– Situationen inom AAK är identisk med den som övriga deltagande företag nämner och behovet av kompetens på samtliga nivåer är skriande. Eftersom ny teknik och allt högre automationsgrad krävs ger den här utbildningen en väldigt bra grund och en god insikt i vad framtidens processtekniker arbetar med.

DIGITALT INFORMATIONSMÖTE

Den 29 april kl. 9-10 bjuder Yrkeshögskolan Syd i Olofström tillsammans med industriklustret Techtank in till ett digitalt informationsmöte för att berätta mer om den nya tvååriga utbildningen Processtekniker Smart industri som startar hösten 2021. På plats finns även representanter från Södra Cell Mörrum, AAK i Karlshamn och Kiviks Musteri som kan berätta mer om vilka arbetsmöjligheter som finns efter avslutad utbildning.

– Vi hoppas på god uppslutning. Bland annat har inbjudan spridits till relevanta program på gymnasieskolorna. Vi har även skickat inbjudan till Arbetsförmedlingen med flera organisationer för att fler ska få upp ögonen för denna möjlighet. Sedan hoppas vi såklart att många väljer att söka till utbildningen som bäddar för ett spännande yrke med goda framtidsutsikter och ett bra löneläge, säger Annika Appelros, rektor på vuxenutbildningen i Olofström, som Yrkeshögskolan Syd i Olofström tillhör.

Sista ansökningsdag till utbildningen är den 15 maj 2021. Mer information om utbildningen och hur man ansöker finns på: https://olofstrom.se/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning/yrkeshogskolan-syd-olofstrom/processtekniker 

REGIONAL SAMVERKAN LIGGER TILL GRUND FÖR UTBILDNINGEN

Annika Appelros lyfter fram det gedigna arbete som gjorts i samverkan med regionala aktörer och företag för att processteknikerutbildningen skulle bli verklighet.

– Företagens engagemang är avgörande i att få en sådan här utbildning på plats. Därför är det mycket glädjande att vi till hösten kan erbjuda denna utbildning som efterfrågats bland de regionala industriföretagen. Det är på sikt en bidragande faktor till att stärka företagens lönsamhet och effektivitet.

Följande organisationer och företag har varit engagerade på olika sätt i framtagandet av ansökan för den nya utbildningen. Det har till exempel varit i form av bollplank, att man uttryckt ett behov och vill engagera sig med LIA-platser (lärande i arbete) eller att man varit aktiv i arbetsgruppen.

ORGANISATIONER
 • Yrkeshögskolan Syd
 • YH-samverkan Skåne Nordost
 • Techtank
 • Blekinge Tekniska Högskola
FÖRETAG
 • AAK
 • C4 Energi
 • Culinar
 • Kiviks Musteri
 • Lyckeby
 • Orkla Foods
 • Owens Corning
 • Pernod Ricard
 • Stora Enso
 • Södra Skogsägarna (Södra Cell Mörrum)
 • Tarkett
 • Volvo Cars

MER INFORMATION

Annika Appelros, rektor, Vuxenutbildningen i Olofström
Tel: 0454-930 90
E-post: annika.appelros@olofstrom.se

Louise Rosenqvist, kompetensutvecklare, Södra Skogsägarna (Södra Cell Mörrum)
Tel: 072-583 49 64
E-post: louise.rosenqvist@sodra.com

Magnus Håkansson, utbildningsledare Processteknikerutbildningen, Yrkeshögskolan Syd
Tel: 0721-790173
E-post: magnus.hakansson@olofstrom.se

Jan Holmberg, Production Manager Technical Products & Feed, AAK Sweden AB
E-post: jan.holmberg@aak.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share This