Att kliva in i en chefsroll för första gången är en stor omställning som kräver både självinsikt och praktiska färdigheter. Denna utbildning är speciellt utformad för att möta behoven hos nya chefer inom industriföretag, där kraven på effektivt ledarskap och teamarbete är höga.
Målgrupp
För dig som är ny eller blivande i chefsrollen, utbildningen passar för nya chefer, ledare och mellanchefer.
Syftet att ge nya chefer de kunskaper och färdigheter som krävs för att leda med självförtroende och framgång i en komplex och dynamisk arbetsmiljö. Utbildningen avslutas med konkreta råd och verktyg för att omsätta nyvunna insikter i den egna verksamheten.
Innehåll
- DISA -Beteendeprofil
I modulen skapas kunskap kring vikten av att förstå vilket beteende de människor man ska leda har. Olika människor beter sig olika beroende på vilken personlighetstyp de är. Genom att skapa förståelse för sina medarbetares beteende kan man anpassa hur man både kommunicerar och leder dem på bästa sätt.
- Kommunikation & lärstilar
I modulen går vi igenom våra kommunikationsprofiler, och kopplar det till våra personlighetstyper. Vi går igenom vad som kännetecknar de olika profilerna samt hur man kan uppfattas av andra personer. Vi diskuterar vikten av att förstå vem man kommunicerar med. Deltagarna får göra test kring deras kommunikationsprofil. Resultatet diskuteras i gruppen.
- Målformulering
I modulen kommer vi att titta på övergripande visioner och mål. Deltagarna får konkretisera sin egen del i att bidra genom att sätta upp ett strategiskt mål 2 år bort. Vi kommer därefter bryta ner detta i taktiska mål som ska kunna mätas och bockas av inom dessa två år. När dessa målformuleringar är klara kommer vi skapa initiala aktiviteter för att komma igång med att nå ett eller flera av de taktiska målen.
- Drivkrafter och Motivation
I modulen går vi igenom Mazlows behovstrappa och vilka ursprungliga fem steg som ingår. Vi tittar också på Herzbergs tvåfaktorteori om arbetstillfredsställelse, där Herzberg skiljer på hygien- och motivationsfaktorer. Detta kopplar vi till Mazlows teori. Till sist går vi igenom Eduard Sprangers teori om de sex olika drivkrafterna. Vi diskuterar hur drivkraften hos människor inspirerar och får dem att agera. Vi tittar också hur drivkrafterna påverkar ens ledarskap. Deltagarna gör ett test som visar vilka drivkrafter deltagarna har.
- Kasam
Vi presenterar begreppet KASAM (Aaron Antonovsky), Känsla av sammanhang, vi går igenom dess beståndsdelar och betydelse. Vad innebär hållbart engagemang? Deltagarna får göra en övning kring detta där de beskriver vad de jobbat med innan, vad som varit roligt och engagerande.
- Situationsanpassat Ledarskap
I modulen går vi igenom Paul Herseys och Ken Blanchards modell för Situationsanpassat Ledarskap som bygger på att varje situation kräver sin ledarstil. Vi lär oss analysera de olika behov som finns i varje situation och därefter anpassa vår ledarstil. Beroende på medarbetarens kompetens, uppgiftsmognad och motivation så måste ledarstilen anpassas. Vi diskuterar hur deltagarna leder sina grupper idag.
- Feedback & kritik
I modulen går vi igenom hur man arbetar med konstruktiv feedback och återkoppling på ett effektivt sätt. På så sätt skapas förutsättningar som leder till ökad motivation och prestation. Drivkraft och engagemang skapas oftast runt feedback och återkoppling på utförda uppdrag/projekt. Vi använder oss bland annat av Feedbacktrappan och Johari fönster som förklaringsmodell kring behovet av en gemensam ”arena” för att fruktbart samarbete. I modulen gör vi praktiska övningar för att skapa förståelse för teorin vi lärt oss. Resultatet diskuteras i gruppen.
- Grupputveckling
I modulen går vi igenom Meredith Belbins teori om Grupputveckling och vilka nio olika roller som kan förekomma i en arbetsgrupp på jobbet. Hur ser en bra sammansatt grupp ut och vilka roller bör medlemmarna ha? Oftast är man inte bara en renodlad roll utan man har två till tre starka roller. Genom att man kommer till insikt vilka roller man själv besitter kan man komplettera sitt team med medarbetare som uppfyller de andra rollerna.
- Konflikthantering
I modulen går vi igenom hur man hanterar konflikter både mellan individer och grupper. Vi tittar på olika typer av konflikter exempelvis hur en konflikts förlopp kan se ut. Vi går igenom olika konfliktstilar (Thomas Kilmann Conflict Mode Instrument) samt tittar på konflikttrappan. I modulen gör vi praktiska övningar för att skapa förståelse för teorin vi lärt oss. Resultatet diskuteras i gruppen.
- Självkänsla & stresshantering
I modulen går vi igenom begreppet självkänsla och deltagarna gör en självskattning för att på så sätt påvisa vad vi själva anser om vår självkänsla. I de fall den blir lägre så tittar vi på hur vi kan lyfta den. Är det någonstans runt medel handlar det mer om ifall vi vill utveckla, eller om vi är tillfreds med vår självkänsla, men även här lägga till hur vi kan uppfattas av andra. Har vi hög självkänsla handlar mycket om att bibehålla och skapa insikt om hur andra upplever oss. Risken finns att personer med stark självkänsla uppfattas på ett negativt sätt.
Praktisk information & pris
Utbildningsdagar:
- Första kursdagen är onsdag den 17 september 2025, kl 09.00-16.00
- Kursens andra dag är torsdag den 18 september maj 2025, kl 09.00-16.00
- Kursens sista dag är tisdagen den 23 september 2025, kl 09.0016.00
- Kursen genomförs under tre dagar på plats i Blekinge. Under kursdagarna ingår förtäring, eventuellt kursmaterial och ett kursintyg efter slutförd utbildning.
Pris:
- Medlem i Techtank: 12500kr/person (ex moms)
- Ej medlem i Techtank:13000kr/person (ex moms)
Leverantör:
- Leverantör för utbildningen är Peter & Partner Utbildning AB