Leankonferens Blekinge 2024 – vilken dag det blev!

Ett 80-tal deltagare som representerade företag från hela södra Sverige var på plats på Kreativum Science Center i Karlshamn när Leankonferens Blekinge genomfördes för andra gången. Det blev en minst sagt lyckad uppföljning på förra årets premiär!

Temat för konferensen var ”Lean – grunden för ett kraftfullt förändringsarbete” och dagen bjöd på intressanta och inspirerande föredrag, nätverkande och samtal om ständiga förbättringar, daglig styrning, ledarskap, lagarbete, medarbetarengagemang – och mycket mer.

Inspiration, enkelhet, digitalisering, hållbara förändringar, få med alla på resan, människor, nyfikenhet… detta är några av de svar som deltagarna skickade in via Menti på frågan ”Vad tar du med dig hem från konferensen?”

Stort tack till alla som deltog, inte minst till våra medverkande talare och paneldeltagare:

Mattias Lindberg och Mattias Larsson från Volvo Construction Equipment Hallsberg, vinnare av Svenska Leanpriset 2023, berättade om sitt leanarbete och framgångsfaktorer kring det på temat ”Vår resa mot 100% inkludering”. Bland annat berättade de om tre viktiga mantran för företaget: Säkerhet först, Kul på jobbet samt Personbästa varje dag.
Vi fick även höra mer om Volvo CE i Hallbergs operativa vision: ”Laget äger sina resultat och alla medlemmar arbetar aktivt med att förbättra dem”. Lagarbete, Medarbetarskap och Ledarskap är andra viktiga beståndsdelar i företagets Leanarbete. Ett av sätten som man involverar medarbetarna är att utgå från att ”alla har 4 jobb”: 1) Att göra mitt jobb 2) Att förbättra mitt jobb 3) Att utveckla mig själv 4) Att utveckla mitt team.
Vi fick även insikt i hur man arbetar med frågor som säkerhetskultur och Green Performance Mapping.

Yanica Eliasson från YTAB i Näsum berättade om företagets resa med Produktionslyftet under 2021-2023. Vi fick höra mer om bakgrunden och drivkrafterna till varför man gick med i Produktionslyftet och inte minst vilket värde och resultat det gett och ger företaget. Hur ledningen varit med från början, hur man arbetat med styrgrupp, pilotgrupp och förbättringsgrupper som skapat stort engagemang hos såväl ledning som medarbetare.
Vi fick även höra mer om YTABs principer som man arbetade fram under Produktionslyftet: Lagarbete, Standardiserat arbetssätt, Ständiga förbättringar samt Kvalitet – samtliga med kunden i fokus. Ett värdefullt verktyg som användes för att upptäcka slöserier var värdeflödesanalyser. Andra verktyg som bidrog till förbättringar var bl a SMED och 5S. En fortsatt aktiv styrgrupp, definierade ansvarsområden , enklare och bättre rutiner för introduktioner för nyanställa är några av de saker som gör att företaget på ett strukturerat sätt kan fortsätta jobba med ständiga förbättringar även efter Produktionslyftet. Den största lärdomen: ”Vikten av att alla är med – alla bidrar på sitt vis och alla behövs”.

Tonny Johansson från Holtab i Tingsryd och Ronny Andersson från Boards on Fire i Växjö berättade om hur man lyckas med digital daglig styrning. ”Daglig styrning är navet i Lean” menade Tonny, som visade hur Holtab jobbar med Boards on Fires digitala daglig styrning-tavlor med fokus på enkelhet och delaktighet. Det ska vara lätt för medarbetarna att ta till sig, förstå och använda informationen på tavlorna. Att snabbt kunna får en översikt med tydligt grönt eller rött för att signalera aktuell status inom prioriterade områden. En uppmaning till deltagarna var ”Håll det så enkelt som möjligt”.
Ronny bjöd även på flera intressanta exempel från andra kunder hur de jobbar med Boards on Fires digitala verktyg som visualiserar data på ett sätt som alla kan fatta, bl a Årets Lean-byggare 2023 Heidelberg Materials Precast Abetong, H-fabriken, som genom digitalisering och inspirerande visualisering samt tränade, engagerade ledare visat hur Lean gör skillnad.

Ulf Karlsson från Orbit One i Ronneby – numera en del av Hanza-koncernen – som vann Svenska Leanpriset 2022 intervjuades också om vad som hänt på Leanfronten efter vinsten – uppmärksamheten man fått har gjort att man velat bli ännu bättre!

Medverkade på scenen gjorde även Christian Silvasti från Produktionslyftet/Lean Forum, Bengt Gebert från Produktionslyftet/Techtank, Göran Johnsson från Techtank/Produktionslyftet samt Ingela Håkansson från Techtank, som även modererade konferensen.

Leankonferens Blekinge 2024 arrangerades av Techtank, som är en del av IUC SverigeProduktionslyftet och Lean Forum.

Ladda ner presentationer från konferensen

Volvo CE – Vår resa mot 100% involvering

YTAB – Erfarenheter från Produktionslyftet

Holtab – Daglig styrning

Boards on Fire – Ett digitalt verktyg för daglig styrning

Bilder från konferensen

Vill du veta mer?

Projektledare Teknik & Innovation

070-686 32 25

Bengt Gebert

Projektledare Teknik & Innovation

Kontaktuppgifter

  • 070-686 32 25

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min