Hållbart hela vägen, och för hela världen

Hasina Rashid har allt inom några kilometers avstånd från hemmet och 16 000 kollegor över hela världen. Genom sitt jobb på Alfa Laval i Ronneby bidrar hon till ett bättre klimat och får ett hållbart vardagsliv. Och allt tack vare en ren tillfällighet.

Medarbetare Alfa Laval

Hasina Rashid, Team Manager Customer Support, Alfa Laval Technologies

Hasina flyttade med sin man från Jönköping till Ronneby för 17 år sedan. Hon har sedan dess jobbat både som konsult och på ett annat mindre företag på orten. När tjänsten som chef på en orderavdelning på Alfa Laval dök upp såg hon en chans att få lite ny inspiration i arbetslivet.

– Tidigare kände jag att jag bara ville jobba på ett mindre företag, för att det är så lätt att bli osynlig på ett stort. Men jag har insett nu att det inte stämmer och att det finns väldigt många fördelar.

Många kvinnliga förebilder

Som nyanställd blev Hasina imponerad över introduktionen. Alfa Laval erbjöd tydliga processer, internutbildning och inplanerade möten för att skapa bra kontaktnät. Hon fann också många kvinnliga förebilder på högre poster inom företaget.

– Det är väldigt ovanligt inom industriföretagen, men jag tror att ju mer uppblandat det blir på en arbetsplats när det gäller ålder, bakgrund och kön, desto fler nya, fräscha idéer kommer fram, säger Hasina.

Produkter som bidrar till en bättre miljö

I sitt arbete har Hasina kontakt med både säljbolag och slutkunder över hela världen. Hon jobbar nära produktionen och gillar pulsen och förståelsen för produkten som det ger. Utvecklingsmöjligheterna är många, både sett till positioner inom företaget och utlandsjobb. Men allra mest uppskattar hon de varierande arbetsuppgifterna och att få jobba med
produkter som bidrar till en bättre miljö.

– Vi gör värmeväxlare som bland annat ersätter oljepannor. Det finns flera miljoner oljepannor i Europa som ska bytas ut. Vår produkt bidrar till att minska koldioxidutsläppen och hållbarhet finns med i allt vi gör.

Ett hållbart vardagsliv

Att bo i en mindre stad som Ronneby ger också möjlighet till ett mer hållbart vardagsliv, menar Hasina. Fastän hon lämnar två av barnen på olika håll på vägen till jobbet är det bara en biltur på fem kilometer.

– Det blir så mycket lättare när allt ligger så nära. I en stor stad kan du behöva pendla två timmar om dagen, här blir den tiden fritid. Det är värt jättemycket, berättar Hasina.


Logotyp Alfa Laval