Den 10 mars är det premiär för den första Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans med Produktionslyftet och Lean Forum i samarbete med Orbit One, vinnare av Svenska Leanpriset 2022.
Förändringar i omvärlden får allt större påverkan på vår verksamhet lokalt. Samtidigt som dessa förändringar utmanar oss skapar de också nya möjligheter. Temat för årets konferens är Hur ledarskap och förbättringskultur kan bidra till engagerade medarbetare och tillväxt i företaget. Ta del av intressanta föredrag och samtal med våra medverkande som har bred industriell erfarenhet av arbete med lean, ledarskap och ständiga förbättringar. Under konferensen ges även goda möjligheter att mingla, nätverka och utbyta erfarenheter med branschkollegor.
Varmt välkommen till Leankonferens Blekinge 2023!
PROGRAM
08.30-09.00 | Registrering & nätverkande, kaffe/te & macka |
09.00-09.10 | Välkommen & inledning Christian Silvasti, Styrelseledamot Lean Forum / Coach & Inspiratör Produktionslyftet Ingela Håkansson, VD & Klusterledare Techtank Göran Johnsson, Ordförande Produktionslyftet / Ordförande Techtank Bengt Gebert, Regionansvarig Syd & Coach Produktionslyftet / Projektledare Techtank |
09.10-10.00 | Med LedarStegen upp till Lean Bengt Savén, författare, inspiratör, utbildare och adjungerad professor i Hållbart Ledarskap och Systematisk Förbättring på Kungliga Tekniska Högskolan |
10.00-10.40 | LEAN – från verktyg till ledarskap Gruppsamordnare Cristina Nilsson, Helen Jonasson och Stefan Robertsson samt HR-chef Thomas Sabel, Orbit One – vinnare av Svenska Leanpriset 2022 |
10.40-11.10 | Paus & nätverkande, kaffe/te & frukt |
11.10-12.00 | Industrins utmaningar och möjligheter Björn Langbeck, industriell expert, Tillväxtverket, tekn. dr KTH |
12.00-12.30 | Panelsamtal Christian Silvasti leder panelsamtal med Björn Langbeck, Bengt Savén, Thomas Sabel & Göran Johnsson |
12.30-12.40 | Avslutande ord Christian Silvasti, Ingela Håkansson, Bengt Gebert |
12.40-13.00 | Lunch – ät på plats eller ”grab & go”! |
PRAKTISK INFORMATION
TID: | Fredagen den 10 mars 2023 kl. 08.30-13.00 |
PLATS: | Lokal Tellus, Soft Center 8, Fridhemsvägen 8, Ronneby |
MÅLGRUPP: | Konferensen riktar sig i första hand till industri- och teknikföretag. Konferensen är relevant för flera olika befattningar på företagen, såsom VD, platschefer, chefer och ledare inom t ex HR, produktion, utveckling m m, men också övriga medarbetare som har ett intresse för ämnet. |
AVGIFT & VILLKOR: | 450 kr för medarbetare vid medlemsföretag i Techtank, 500 kr för övriga. Moms tillkommer. Förtäring (fika & lättare lunch) ingår i konferensavgiften. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas. Konferensavgiften kommer att faktureras, betalningsvillkor 30 dagar. Uppge ev. referensnummer vid anmälan. Observera att vid avanmälan efter 2023-03-05 utgår full avgift. Full avgift utgår även vid utebliven närvaro. |
SISTA ANMÄLNINGSDAG: | 5 mars 2023 |
FRÅGOR: | Ingela Håkansson, , 076-861 27 43 |
TILL KONFERENSANMÄLAN
OM TALARNA
Med LedarStegen upp till Lean
Bengt Savén, författare, inspiratör, utbildare och adjungerad professor i Hållbart Ledarskap och Systematisk Förbättring på Kungliga Tekniska Högskolan.
Bengt lyfter i föredraget fram varför ledarskap är så viktigt, vad som är viktigast och hur man bör leda till lean och ständiga förbättringar.
Bengt har mångårig erfarenhet som chef på olika nivåer i näringslivet – från första linjens chef till företagsledning. Han har bl.a. varit produktionsteknisk chef på ABB, produktionschef på Saab Aerostructures, Lean manager på Saab Aeronautics och vice VD för Denel Saab Aerostructures i Sydafrika. Bengt har de senaste åren arbetat med att utveckla styrning och ledarskap baserat på Lean och Agile. Han har utifrån sin blandning av forsknings- och industrierfarenheter, bl.a. inspirerat av Lean och Agile, skrivit böckerna LedarStegen och Bygga Ledarskap. Böckerna syftar till att handfast hjälpa chefer på alla nivåer att växa till bra ledare.
Orbit One: LEAN – från verktyg till ledarskap
Under passet kommer ni får möta tre av våra Gruppsamordnare Cristina Nilsson, Helen Jonasson och Stefan Robertsson samt vår HR-chef, Thomas Sabel. Tillsammans berättar vi hur vi kontinuerligt Utmanar oss själva att Se matchen och utveckla vårt LEAN-arbete, samtidigt som vi har Seriöst kul.
LEAN är i grunden en ledningsfilosofi som främjar en kultur av kontinuerlig förbättring. På Orbit One ser vi därför att Lean-implementering är en ständig transformationsprocess som leds av våra ledare. Under ledning av vår HR-avdelning arbetar vi därför enligt ett koncept som vi kallar för LOOP. I konceptet kombineras Bengt Savéns LedarStegen med LEAN-verktyg i syfte att skapa och ständigt förbättra en gemensam Ledarskapsstandard, eller ”just nu bäst kända metod” för vårt gemensamma ledarskap.
Industrins utmaningar och möjligheter
Björn Langbeck, industriell expert, Tillväxtverket, tekn. dr KTH
Björn kommer att ta avstamp i betydelsen av lean för utvecklingen av svensk industri. Han kommer även att reflektera över EUs nya strategier inom industri och halvledare (Chips Act) och dessas betydelse för Sverige. Idag ifrågasätts just-in-time och produktion utan lager. Björn delar inte detta ifrågasättande och han kommer att beskriva varför. Däremot finns mycket att göra när det gäller försörjningskedjor och här finns möjligheter.
Björn kommer även att beskriva sin syn på svensk industris utmaningar och möjligheter framåt. Varför faller produktiviteten i Sverige? Vem äger svenska företag? Det är två frågor som finns med i framtidsbilden, men också batteritillverkning och fossilfritt stål kommer att bli en del av framtidsbeskrivningen.
Svensk industri har just nu en mycket stor tillväxtpotential. För att realisera denna krävs vision och ledarskap. Ett modernt lean ledarskap är en förutsättning för tillväxt menar Björn och han kommer att resonera kring den frågan.
Björn Langbeck har arbetat med montering och automation sedan 1990. Arbetet har hela tiden baserats på japanska principer som Just in Time och små partier, eftersom de principerna varit vägledande för monteringsforskningen vid IVF och KTH sedan början på 1980-talet. Björn har även jobbat med införande av lean-principer i svenska företag som konsult vid IVF sedan 2004 och sedan 2007 inom Produktionslyftet. Han har medverkat till ombyggnader och uppbyggnader av fabriker både i Sverige och utomlands (Polen, Norge, Frankrike). Sedan 2016 arbetar Björn på Tillväxtverket och har varit aktiv i genomförandet av Regeringens satsning Smart industri, bland annat var han med och skapade programmet Robotlyftet. Han är engagerad i tillväxtfrågor och svensk industris potential i framtiden. Björn är flitigt anlitad av Vinnova för att läsa forskningsansökningar inom flera olika områden. Logistikfrågor och försörjningskedjor har kommit att bli en allt större del av Björns arbete i takt med förändringar av synen på produktion de senaste knappa tio åren. Var ska produktion lokaliseras och varför, är frågor som ofta återkommer.
STUDIEBESÖK HOS ORBIT ONE AB – TORSDAGEN 9 MARS – VIA LEAN FORUM
- 9 mars 2023
- Incheckning från 10:00 med start 10:30. Slut ca 16:00.
- Plats: Fridhemsvägen 15, 372 38 Ronneby
- Antal platser: 25 personer
- Studiebesöket är kostnadsfritt. Orbit One bjuder på lunch.
- Anmälan senast den 3 mars. Obs! Begränsat antal platser.
- Klicka här för att komma till anmälan!
Vi är väldigt glada att kunna bjuda in till ett studiebesök hos Orbit One i Ronneby. Vi berättar om vår resa till vinsten av Leanpriset 2022 som till stor del grundats i vårt ledarskap och arbete med ständiga förbättringar, med våra medarbetares stora engagemang. Ni kommer också att vara med i ett pulsmöte som är en viktig del i vårt dagliga arbete. Under rundturen i vår produktion berättar vi också om vår digitalisering som naturligtvis integrerar våra stödfunktioner. I samband med rundturen men givetvis också under presentationen får ni möjlighet att ställa alla de frågor ni kan ha. Vi ser fram emot att välkomna er till Orbit One.