När vi träffade Svets & Smide i slutet av augusti hade de just genomfört Leanspelet med alla medarbetare som en första aktivitet i Produktionslyftets utvecklingsprogram. Drygt tre månader senare är det nu dags för fas två i programmet, att gå till handling i form av pilotprojekt.
– Känslan är att vi är på riktigt bra väg mot förändringar som kommer att ta oss flera steg framåt i vår utveckling. Tycker det är ett riktigt bra upplägg när projektet pågår i 18 månader, säger Ulf Hagström, VD på Svets & Smide i Karlskrona.
Aktiv styrgrupp som driver arbetet framåt
Styrgruppen för Produktionslyftet på Svets & Smide består av ledningsgruppens fyra medlemmar samt tre medarbetare från produktion.
Alla kommer in med olika uppgifter och erfarenheter, vilket är en styrka i styrgruppen, berättar Ulf.
Styrgruppen tar plats runt bordet tillsammans med Produktionslyftets coacher Bengt Gebert och Marko Vukic. Det är dags för den sjätte workshoppen sedan starten i slutet av augusti.
– Idag är det dags att sammanställa det som uppnåtts hittills, göra upp en plan för fortsättningen, diskutera nyckeltal och inte minst välja pilot, berättar Bengt.
Under höstens workshoppar och coachning har styrgruppen på Svets & Smide jobbat med förväntningar från intressenter och gjort en självbedömning vart de vill nå. Vidare har de jobbat med nuläge, bl a genom att göra en värdeflödesanalys, affärsidén, utmaningar och ambitioner. De har också jobbat med vägledande principer – vad är det som styr våra handlingar? Här har man landat i följande, där människan är i centrum i alla delar:
- Ha kul på jobbet
- Stolthet i det vi gör
- Finns bara möjligheter
- Förtroende kund – medarbetare
Sammanfattningsvis har arbetet i den första fasen i Produktionslyftet kokat ner till två saker som man vill fokusera på: ordning och reda satt i system samt systematiskt arbete vad gäller ständiga förbättringar.
”Det som mäts blir gjort”
Som ett led i processen sätter man även nyckeltal. Bengt lyfter några faktorer inför styrgruppens diskussion kring vilka nyckeltal man ska satsa på och varför man bör mäta.
– Det hjälper att fokusera på det som är viktigt, man kan lite förenklat säga ”det som mäts blir gjort”. Det gäller att plocka ut nyckeltal som är relevanta, att mäta så nära handlingen som möjligt. Vad ger mig bäst möjlighet att styra och lära?
På Svets & Smide jobbar man idag med TG (täckningsgrad), vilket skulle kunna vara en indikator även i Produktionslyftet, då TG bör påverkas av ett förbättringsarbete. Andra nyckeltal som kommer upp under diskussionen är bland annat antal jobb och ledtid.
För oss är det viktigt att även mäta antal genomförda förbättringar och antal 5S:ade ansvarsområden kopplat till det vi gör i Produktionslyftet, säger Ulf.
Under workshoppen tas även ledarskap upp och vikten av att ha ett coachande förhållningssätt för att få medarbetare engagerade.
Man går även igenom PDCA, en lärcykel för ständig förbättring (Plan: analysera problemet; Do: testa olika åtgärder; Check: utvärdera; Act: standardisera). PDCA är inget som Svets & Smide använder sig av idag men styrgruppen har börjat testa det nu för att se hur det kan bli en del av företagets vardag och bidra till förbättringsarbetet. Diskussioner förs sedan kring 5S-tavlan vid ett område, hur den ska byggas upp, hur man kan koppla på PDCA osv.
Dags för piloter!
När man kommit så långt som Svets & Smide gjort är det dags att gå till handling genom att starta en eller flera piloter. Svets & Smide har valt att fokusera på två pilotområden till att börja med, ett i verkstaden där sågarna står samt ett administrativt område som innefattar offert- och orderhanteringsprocessen.
– 5S och ordning & reda är ett av pilotprojekten vi har bestämt oss för. Vi vill få en snyggare, effektivare och bättre verkstad. Vi tror det kommer att leda till ökad motivation och mindre frustration om vi skapar riktigt bra ordning och reda, berättar Ulf.
– Ett annat område som kommer att vara pilot är informationsflödet som vi har från offertförfrågan till fakturering. Vi har ett komplext flöde med massa olika information och dokument som ska följa med och här har vi identifierat en stor förbättringspotential.
Pilotområdena kommer att vara aktiva större delen av Produktionslyftet. De leanverktyg man testar kommer däremot att variera.
– Man ska se pilotområdet som en testarena för styrgruppen där man testar nya arbetssätt och lär sig hur de fungerar innan man implementerar dem i hela verksamheten. Piloterna följs upp löpande med avseende på den effekt man förväntar sig av det leanverktyg man testar. Företaget beslutar sedan om man vill implementera verktyget i hela verksamheten direkt eller om man hellre vill testa ett nytt verktyg först och sedan implementera brett, berättar Bengt.
Innan man avslutar dagens workshop går coacherna igenom uppgifter till nästa tillfälle, till exempel att välja och visualisera nyckeltal, utse och förbereda pilotgrupp, prata med medarbetare och förankra. Man pratar också igenom sin förklaringstrappa för 5S som ska underlätta för styrgruppen att förklara för medarbetare varför man jobbar med 5S samtidigt som det ska vara enkelt att förstå.
Under den sjunde workshoppen ett par veckor senare, i början av december, startade Svets & Smide upp de utvalda piloterna. Nedan ses ett antal före/efter 5S-bilder (foto: Svets & Smide) från sågavdelningen i verkstaden. Fortsättning följer!
Text & foto (där inte annat anges): Karin Andersson, Techtank
Svets & Smide är ett av medlemsföretagen i Techtanks industrikluster. Techtank, som är IUC-nätverkets partner i Blekinge, kommer att följa Svets & Smides resa i Produktionslyftet. Denna andra artikel handlar bl a om uppstarten av pilotprojekt. Vi återkommer med ytterligare artiklar längre fram!