Är ni redo att accelerera ert företags gröna omställning?

Den gröna omställningen kräver en ny och resurseffektiv produktion, utveckling av klimatsmarta material och gröna och lönsamma affärsmodeller. Via Techtank har industriföretag i Blekinge möjlighet att få hjälp på omställningsresan mot en mer hållbar och cirkulär verksamhet. Genom våra olika projekt och insatser finns stöd på såväl system- och ledningsnivå som på individnivå.

Välkommen att ta del av utvecklingsinsatser som hjälper er att drivabåde det interna och externa arbetet för grön omställning framåt. Nedan ger vi exempel på detta. Kontakta oss gärna för mer information för att påbörja eller accelerera ert företags gröna omställning!

Ladda ner informationsblad om nedan insatser


COACHNING, KICKSTARTER OCH EXPERTSTÖD

Genom Omställningscoachning för en hållbar industri i Blekinge kan företag få stöd i omställningsprocesser mot ökad hållbarhet och cirkularitet via aktiviteter såsom:

  • Behovs- och omvärldsanalyser
  • Kickstart hållbarhet/cirkulär ekonomi
  • Expertstöd kring fördjupad coachning, hållbarhetsrapporter, EPD, LCA, organisationsutveckling m m
  • Matchning mot andra projekt/insatser som bedrivs på regional och nationell nivå


KUNSKAPSHÖJNING HOS MEDARBETARE

SPIK (Strategiskt Partnerskap för Industrins Kompetens) har fokus på att öka kompetensen hos medarbetare i företagen, långt ut i organisationen, för att dessa bättre ska kunna vara en del av och bidra till företagens gröna omställning. Projektet jobbar med denna kompetensförstärkning i fyra steg:

  1. Analys görs av företagets affär, omställning & kompetenser
  2. Relevanta utbildningar upphandlas
  3. Företaget & medarbetarna rustas med nya kompetenser
  4. Nya kunskaper skapar värde för ditt företag


REGIONAL RESURSHUBB – INDUSTRIELL SYMBIOS

Kickstart 2 arbetar bl a med det som måste ske för företagen på en systemnivå, mellan företag eller företag och andra aktörer. Det rör t ex möjligheter att använda ett företags restflöden in i ett annat företags produktion samt matchning mellan olika aktörer för att företag ska kunna hitta en kund till sitt avfall/sin rest.


INSATSER INOM DIGITALISERING

DigIT Hub logoVia DigIT Hub kan företag få stöd i arbetet med att öka digitaliseringen, vilket kan vara ett av verktygen för att nå en grön omställning. Exempel på insatser kan vara utbildningar, studiebesök och workshops inom områden som AI, Digitala produktpass, CSRD, automationslösningar m m.


VÄX HÅLLBART MED PRODUKTIONSLYFTET

Logga ProduktionslyftetProduktionslyftet är ett nationellt program som erbjuder företag start-, utvecklings- och fortsättningsprogram för att stärka organisationens egen förmåga och vilja till förnyelse och förbättring. Produktionslyftet tillämpar principer som bygger på Lean. Genom Produktionslyftet får ni praktisk träning i att omsätta nya kunskaper
i konkreta handlingar, vilket leder till att ni slösar mindre tid och resurser, ökar er effektivitet och kan växa hållbart.


NY KUNSKAP VIA TEKNIKWORKSHOPPAR

Genom teknikworkshoppar får du – på ett industri- och företagsnära sätt – ta del av användbar kunskap, verktyg, metoder och forskning från Produktion2030. Teknikworkshoppar ger dig möjlighet att lära mer om nya produktionsmetoder och om områden av relevans för grön omställning som exempelvis hållbar produktion, innovations- och förnyelseförmåga, digitalisering och AI i produktionen.


EN DEL AV NATIONELL NOD FÖR HÅLLBAR PRODUKTION

SuPr – Sustainable Production – är en nationell nod som samlar flera av av landets ledande aktörer inom hållbar produktion. Tillsammans jobbar man i noden för att initiera och implementera nya hållbara lösningar inom svensk industri. Techtank är en formell partner till SuPr och utgör tillsammans med IUC Syd i Skåne en verksamhetsnod för SuPr i södra Sverige.


 

Dela via

Relaterade nyheter
Personal från Techtank

Aktuellt från Techtank

Guldeken för Årets Tillväxtpris 2024 går till Techtank

När Guldeken, Blekinges näringslivsgala, genomfördes på Brinova Arena i Karlskrona den 4 oktober tilldelades Techtank Årets Tillväxtpris 2024, ett pris…

7 oktober, 2024 — Lästid 2 min

Bildkollage från Leanspelet med Svets & Smide

Aktuellt från Techtank

Leanspelet blev en klockren start i Produktionslyftet för Svets & Smide

Den snabba teknik- och samhällsutvecklingen driver stora förändringar inom industrin. Möjligheterna är stora men utmaningarna finns också där i form…

12 september, 2024 — Lästid 7 min

Aktuellt från Techtank

Techtank nominerade till Årets tillväxtpris på Guldeken

Den 2 september presenterades de nominerade till priserna som delas ut på årets Guldeken, Blekinges näringslivsgala, den 4 oktober. Ett…

5 september, 2024 — Lästid 1 min

Personer i samtal i en industri

Aktuellt från Techtank

Nytt nätverk för produktionschefer på gång!

Är ditt företag medlem i Techtank? Då vill vi blänka om ett nytt nätverk för produktionschefer som vi planerar att…

19 augusti, 2024 — Lästid 2 min