IUC Sverige har nu tagit fram den fjärde rapporten som ger inblick i hur 1300 små och medelstora industriföretag ser på sina utvecklingsbehov, utmaningar och möjligheter. Rapporten bygger på intervjuer som genomförts inom ramen för Robotlyftet.
— Inom IUC är vi inte förvånade över den bild av industrin och industriföretagens behov som dessa intervjuer ger. Vi gör dagligen analyser ute på företagen och ser tydliga mönster. Det speciella är att vi här når ett så stort antal företag, säger Thomas Nilsson, VD IUC Sverige.
Utvecklingsbehov av bred karaktär
Det stora flertalet företag, 76 %, anger att de är intresserade av olika utvecklingsinsatser. Störst behov ser företagen inom produktionseffektivisering, automation & robotik, kompetensfrågor och digitalisering. 1114 av de intervjuade företagen har tillsammans lyft fram 7046 utvecklingsbehov som prioriterats. En tredjedel av de intervjuade företagen har vissa eller stora svårigheter att få fram material eller komponenter från sina leverantörer.
— En del i att stärka konkurrenskraften är definitivt genom automationslösningar och där har vi fantastiska resultat i Robotlyftet, men utvecklingsbehoven i industriföretagen är så mycket större och av bred karaktär. Tillsammans måste vi behovsanpassat kunna möta företagen där de är idag, bidra till ett nästa utvecklingssteg och till deras totala konkurrenskraft i en global kontext. Det handlar om att stärka befintlig industri men även att skapa förutsättningarna och attraktiviteten för hemvändande industriföretag. Vi ser ett behov av ett långsiktigt industriprogram som inkluderar effektiva samarbeten i innovationssystemet och att vi ska ta vara på det gynnsamma läget vi faktiskt har i Sverige idag för att ta ytterligare position globalt, säger Thomas.
Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.