Historiska föremål, gamla hantverk och traditionella mönster möter samtidens former och material

I projektet ”Kulturarvsdesign Blekinge” har 13 formskapare med anknytning till Blekinge arbetat med att ta fram hållbara och säljbara produkter för framtida försäljning i butiken på Blekinge museum. Med hjälp av lokala producenter har formskaparna utmanat sig i att möta nya material och produktionssätt, och förverkligat idéer som länge funnits i tankarna.

 I fyra teman – Världsarv, Forntid, Kust & Hav och Folkkonst – har formskaparna fördjupat sig i museets utställningar och samlingar, och där hämtat inspiration till nya produkter.

Projektet, som finansieras av Region Blekinge och drivs av Blekinge museum, är en del av S-P-O-K Blekinge i syfte att främja nyskapande hantverk, lokal produktion och branschöverskridande innovationer. S-P-O-K (samtida produktion och konsumtion) är en plattform som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. Flertalet tillverkare inom Kulturarvsdesign Blekinge är anslutna till S-P-O-K.

De 14 produkter som visas i butiksutställningen är prototyper som framöver kan komma att hamna på butikshyllan. Mer information om vilka det blir kommer inom kort, men under augusti månad går det bra att ta del av utställningen med alla produkter på Blekinge museum.


Bildkollage nedan från invigningen av utställningen på Blekinge museum den 29 juni samt närbild på några av produkterna som PDS Engineering, Svets & Smide samt Tre D Mekaniska från Techtanks industrikluster varit  med i tillverkningen av.
Foto: Blekinge museum.

Vill du veta mer?

Kommunikationsansvarig & Projektledare

076-861 27 44

Karin Andersson

Kommunikationsansvarig & Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 44

Dela via

Relaterade nyheter
Bildkollage från Leanspelet med Svets & Smide

Aktuellt från Techtank

Leanspelet blev en klockren start i Produktionslyftet för Svets & Smide

Den snabba teknik- och samhällsutvecklingen driver stora förändringar inom industrin. Möjligheterna är stora men utmaningarna finns också där i form…

12 september, 2024 — Lästid 7 min

Aktuellt från Techtank

Techtank nominerade till Årets tillväxtpris på Guldeken

Den 2 september presenterades de nominerade till priserna som delas ut på årets Guldeken, Blekinges näringslivsgala, den 4 oktober. Ett…

5 september, 2024 — Lästid 1 min

Personer i samtal i en industri

Aktuellt från Techtank

Nytt nätverk för produktionschefer på gång!

Är ditt företag medlem i Techtank? Då vill vi blänka om ett nytt nätverk för produktionschefer som vi planerar att…

19 augusti, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Blekinges kommuner genomför en pilot på Flygdagen för att locka fler invånare

Den 24 augusti väntas ett stort antal besökare på Försvarsmaktens flygdag i Ronneby. Bland imponerande flyguppvisningar och stora markutställningar samlas Blekinges…

28 juni, 2024 — Lästid 2 min