Industrins kompetensförsörjning: Exjobb öppnar dörrar till en framtida karriär

I mitten av oktober genomfördes Exjobbsmässan på BTH, Blekinge Tekniska Högskola. Mässan arrangeras varje år av Rosenboms Nation och var i vanlig ordning välbesökt av studenter som passade på att lära känna regionens företag. Techtanks medlemsföretag Tarkett och Dynapac brukar delta på exjobbsmässan, så även i år. Techtank har pratat med två av deras medarbetare som själva gjort exjobb som lett till jobb på respektive företag för att höra mer om deras erfarenheter och få goda råd till såväl studenter och företag som funderar på att samarbeta kring exjobb.

Techtank har sedan många år tillbaka varit engagerade i Exjobbsmässan, bl a genom att förmedla företagskontakter och marknadsföra mässan för att öka intresset bland industriföretag att samarbeta kring exjobb samt få studenter intresserade av att stanna kvar i regionen efter genomfört exjobb. Även i år var Techtank på plats på mässan för att visa de många karriärmöjligheter som finns.

Kontaktvägar till företagen

Utöver Exjobbsmässan, hur kan man komma i kontakt med lämpliga företag att göra sitt exjobb på? Vi frågade Daniel Petersson och Christoffer Brauer hur processen såg ut för dem.

Bild på Daniel Petersson

Daniel Petersson, Tarkett

Daniel Petersson läste till högskoleingenjör i maskinteknik och jobbar idag som mekanikkonstruktör (Development Engineer) på Tarkett i Ronneby.

– Jag och min kamrat som jag skulle göra exjobbet tillsammans med tog direktkontakt med Tarkett. Jag visste ju om Tarkett i och med att jag är född och uppvuxen i Ronneby, berättar Daniel.

Själva examensarbetet, Automatisering av linjeflöde, bestod i att försöka automatisera en igångkörning när man ska trä mattan på en maskinlinje för att försöka få bort mänsklig kontakt med maskinen. Examensarbetet gjorde Daniel under vårterminen 2019, därefter fick han sommarjobb på Tarkett som sedan ledde till hans första roll som produktionstekniker.

Christoffer Brauer läste till civilingenjör i maskinteknik med inriktningen tillämpad mekanik och jobbar idag som beräkningsingenjör (Structural Analysis Engineer) och gör även mindre uppdrag inom provning på Dynapac i Karlskrona. För Christoffers del fick han ingången till Dynapac via BAM, Blekinge Arbetsmarknadsdag i februari 2023.

Bild på Christoffer Brauer

Christoffer Brauer, Dynapac

– Jag gick då mitt fjärde år på BTH. På BAM fick jag prata med en av Dynapacs beräkningsingenjörer och chefen för beräkning/labb. Samtalet inspirerade mig mycket och gav en väldigt bra bild av vad de gör på Dynapac för att utveckla sina produkter och hur de jobbar. Vi pratade också om eventuella områden där de skulle kunna erbjuda examensarbeten 2024.

Samtalet ledde även till att Christoffer fick sommarjobb hos Dynapac, där han fick han testa på att jobba som provningsingenjör och beräkningsingenjör.

– Sommarjobbet gav mig en otrolig möjlighet att komma in och få se verksamheten ”på riktigt” och jag fick en fantastiskt bra kontakt med de som jobbar i gruppen beräkning/labb. Under sommarjobbet fick jag möjlighet att själv komma med förslag på vad jag kunde tänka mig att jobba med i mitt examensarbete. Efter sommarjobbet fortsatte diskussionerna och till slut kom vi överens om en exjobbsidé som kändes bra för båda parter.

Christoffers examensarbete, Modal Analysis on an Asphalt Roller – Optimized Excitation and Measurement Point Selection, handlade om att genom ett strukturerat sätt hitta optimala excitering/- och mätpunkter för att avgöra det dynamiska beteendet hos en asfaltsvält experimentellt. Examensarbetet gjorde han under vårterminen 2024 och redan under våren blev det klart med en anställning direkt efter avslutat examensarbete.

Engagemang och nyfikenhet underlättar samarbetet

Vi ber Daniel och Christoffer om goda råd till studenter som just nu är i full gång med att leta värdföretag för sina exjobb.

– Visa intresse och att du verkligen vill lösa uppgiften du fått, involvera så många du kan på företaget i uppgiften för att öka förståelse och kunskap inom området och fråga hellre en gång för mycket än för lite, säger Daniel.

Christoffer, som skapade kontakt med sitt värdföretag långt innan det var dags för själva exjobbet, hade stor hjälp av att redan känna folk på plats.

– Det var väldigt skönt att redan etablerat en kontakt och en relation med de som jag skulle jobba nära under exjobbet. Ett gott råd skulle därför vara att försöka komma i kontakt med det tilltänkta exjobbsföretaget redan året innan examensarbetet ska skrivas, eller för all del ännu tidigare. Trots allt stöd jag fick från alla var det ibland ändå tufft att dra i alla trådar själv. Vill man arbeta själv ska man göra det, men det medför konsekvenser vad gäller ansvar och arbetsbelastning.

Under i princip hela examensarbetet var Christoffer på plats hos Dynapac och jobbade. Han berättar att det underlättade kommunikationen med mentorer och andra personer han arbetade nära.

– Det gav också en känsla av att jag faktiskt bidrog till verksamheten vilket var väldigt viktigt för mig. Därför skulle ett annat råd från mig vara att försöka vara på plats hos företaget så mycket som möjligt för att komma in i gruppen och för att underlätta kommunikationen med mentorer.

Precis om Daniel så lyfter även Christoffer vikten av att ställa många frågor, både till mentorer på företaget, men också till ens handledare på skolan.

– Att försöka tillmötesgå både de akademiska kraven och att samtidigt försöka hjälpa företaget med deras frågeställning är en utmaning för de som väljer att samarbeta med företag under examensarbetet. Därför är ett annat råd att verkligen ställa många frågor och ha kontinuerliga uppföljningar med såväl handledare från skolan som mentorer från samarbetsföretaget. Detta för att driva examensarbetet och säkerställa att möta förväntningarna på ett så bra sätt som möjligt.

Vad skulle ni då säga är den stora vinsten för en student att samarbeta med ett företag?

– Fördelen är att man skapar kontaktnät och visar man att man verkligen vill och gör ett bra jobb så kan det vara en väg in i företaget efter skolan, säger Daniel.

– Personligen har jag lärt mig väldigt mycket av att vara ute i industrin och jobba. Det är på något sätt ”verkligheten” där all teori jag lärde mig i skolan ska försöka tillämpas på olika sätt. För mig var det en otroligt bra erfarenhet, menar Christoffer.

Dynapacs och Tarketts montrar på Exjobbsmässan

Problemlösning, utveckling och en möjlighet till nya medarbetare

Vad ska man då som företag tänka på inför ett samarbete kring exjobb, och vilken är nyttan?

Det är viktigt att avsätta tid hos en eller flera anställda som kan vara behjälpliga för exjobbarna för bästa utfall. Christoffer lägger även till en annan viktig aspekt:

– När jag gjorde mitt examensarbete fick jag en bra bild av vad Dynapac ville åstadkomma med examensarbetet men fick också en stor frihet att själv påverka hur jag tog mig i mål. Jag tror därför att det är väldigt viktigt att företaget har en klar bild av vad de önskar att examensarbetet ska landa i men att de tillåter att studenterna kommer med egna idéer och förslag.

Både Daniel och Christoffer ser väldigt positivt på nyttan för företagen att ta in exjobbare.

– Man får in hungriga studenter som vill visa framfötterna och samtidigt kan man få ett problem löst eftersom det är nya ögon utifrån som tittar på uppgiften/problemet, säger Daniel.

Christoffer fortsätter på samma spår:

– Jag vill tro att en exjobbare inte bara medför potentiell utveckling hos företaget, utan även ny energi och nyfikenhet hos medarbetare som på olika sätt deltar i examensarbetet.

Vill du veta mer?

Kommunikationsansvarig & Projektledare

076-861 27 44

Karin Andersson

Kommunikationsansvarig & Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 44

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Dags för årets Leankonferens Blekinge!

Den 13 februari är det åter dags för Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans med Produktionslyftet och Lean Forum. Temat för årets konferens…

16 januari, 2025 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Fortbilda dig genom IUC & Ingenjör 4.0

Genom ett samarbete mellan IUC-nätverket, som Techtank ingår i, och Ingenjör4.0 kan vi erbjuda ditt företag att delta i Sveriges…

15 januari, 2025 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Techtank välkomnar Nättraby Verktygs AB som ny medlem

Nättraby Verktygs AB i Ronneby är ett familjeägt företag med över 60 års erfarenhet av att tillverka skruvdrivna balpressar, mer…

17 december, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

5S och ordning & reda i fokus när Svets & Smide drar igång pilotprojekt

När vi träffade Svets & Smide i slutet av augusti hade de just genomfört Leanspelet med alla medarbetare som en…

11 december, 2024 — Lästid 8 min