Leanspelet blev en klockren start i Produktionslyftet för Svets & Smide

Den snabba teknik- och samhällsutvecklingen driver stora förändringar inom industrin. Möjligheterna är stora men utmaningarna finns också där i form av kompetensbrist, global konkurrens och allt tydligare krav på hållbarhet och nya affärsmodeller. Ett sätt att möta detta är att delta i Produktionslyftet, något som över 300 företag redan gjort med gott resultat. Ett av de senaste företagen att gå med i Produktionslyftets 18 månader långa utvecklingsprogram är Svets & Smide Karlskrona AB.

– Vi kände att vi behövde draghjälp med att utveckla företaget, så erbjudandet om att köra ett större projekt med extern hjälp passade våra ambitioner väldigt bra i detta läge, berättar Svets & Smides VD Ulf Hagström, som tillsammans med Björn Cervallius äger och driver det Karlskronabaserade företaget med 20-talet anställda.

Bild på Björn Cervallius och Ulf hagström sittandes i en soffa.

Björn Cervallius och Ulf Hagström från Svets & Smide

Svets & Smide är en helhetsleverantör inom konstruktion, tillverkning och reparation av stål-, plåt- och maskinkonstruktioner inklusive CE-märkning/CE-godkännande. På svets- och smidesverkstaden finns en bred yrkeskompetens och mångårig samlad erfarenhet. Lean, som Produktionslyftet är baserat på, är inget nytt område för företagets ägare.

– Björn och jag kommer ju från industriföretag, Atlas Copco & Alfa Laval, som har jobbat en hel del med Lean så vi är bekanta med det. Vi har försökt föra in en del av det som vi hade i bagaget men det är svårt att ta det här helhetsgreppet som vi skulle vilja ta utan att göra ett större projekt av det. Det är lätt att prioritera annat i vardagen.

Kraften att förändra tillsammans

Tidigt en fredagsmorgon i slutet av augusti är Produktionslyftscoacherna Bengt Gebert och Marko Vukic på plats i Karlskrona för att introducera Produktionslyftet och genomföra Leanspelet med Svets & Smide.

Bengt Gebert från Techtank & Produktionslyftet

Innan Leanspelet drar igång berättar Bengt mer om Produktionslyftet, som är ett nationellt program som syftar till att stärka förbättrings- och förnyelseförmågan inom industrin. Deltagande företag får hjälp att bygga strukturer som ger stöd för utveckling, lärande och engagemang på alla nivåer. De får också träna på att omsätta sina nya kunskaper i handling.

– Vi kommer att lära oss mer om vikten av att arbeta aktivt med förändring, hur förändring kan ske på era villkor och principer för effektiv och hållbar verksamhet. Några nyckelfrågor för er att besvara under denna resa är: Varför gör vi detta? Vart vill vi? Vad bör vi göra? Hur går vi tillväga? När man har svaren på dessa frågor och det hänger ihop, då skapar vi samsyn och drivkraft.

Därefter får deltagarna höra mer om olika förändringar och påverkan från omvärlden, nya möjligheter, hållbar utveckling och att gå från ”vi måste” till ”vi vill” i företaget. Även områden som ledarskap och medarbetarskap är viktiga delar i Produktionslyftet, och att det ska ske en förbättring för alla intressenter till företaget – ägare, medarbetare, kunder, samhälle och partner.

En lärorik förändringsresa med hjälp av Leanspelet

Det är så dags för dagens övning, Leanspelet, ett väl beprövat exempel på praktiskt förbättringsarbete. I korthet handlar det om en upplevelsebaserad workshop som synliggör kopplingar mellan kunders krav, produktionsförändringar, leveransförmåga, flexibilitet och lönsamhet på ett pedagogiskt sätt utifrån de så kallade leanprinciperna.

Legoklossar till Leanspelet

Från en av arbetsstationerna i Leanspelet – lager/leverans

Rent praktiskt innebär Leanspelet en simulering av ett produktionsflöde med hjälp av legobitar. Uppgiften är att bygga produkter åt kunden så effektivt som möjligt genom att under spelets gång successivt reducera olika slöserier. Under dagen får deltagarna praktiskt delta i och genomföra en förändringsresa från traditionell verksamhet till en mer lean verksamhet.

Spelet beskriver en verksamhet med olika roller som utvärderas efter varje runda med olika resultatvariabler, exempelvis lönsamhet, leveranssäkerhet, kvalitetsutfall. Mellan omgångarna får deltagarna göra förändringar som sedan utvärderas efter respektive omgång.

– Efter varje spelomgång görs en uppföljning, liknande Daglig styrning. Här får grupperna redovisa data och svara på frågor som: Levererade vi i tid? Hade vi några kvalitetsbrister? Vi för sedan in nyckeltal på ett ark, likt en pulstavla, och reflekterar över nyckeltalen, berättar Produktionslyftscoachen Bengt, och fortsätter:

– Sedan får grupperna i uppdrag att starta förbättringsarbetet. De listar tänkbara förslag för att sedan prioritera två förändringar att införa efter respektive spelomgång. Här får de också fundera över vad de förväntar sig ska hända, vilken effekt de vill se efter genomförda förändringar.

Leanspelet rullar på under hela fredagen för gänget från Svets & Smide. Efter 6 spelomgångar är alla rejält varma i kläderna, vilket också märks på resultatet. Båda grupperna gjorde stadiga förbättringar efter varje omgång och gick från förlustdrabbade till lönsamma företag.

Värde för företaget från dag ett

Direkt efter avslutat Leanspel får deltagarna reflektera över de viktigaste lärdomarna. Några som tas upp är exempelvis vikten av planering, samarbete och kommunikation. Att stress inte hjälper, snabbare är inte alltid bättre samt att jobba smartare, inte hårdare, nämns också av många. Likaså vikten av att tänka igenom hela processen, från början till slutprodukt, med kvalitetskontroll längs vägen för att tidigt upptäcka fel och bromsklossar.

Även idéer och inspiration att ta med hem till den egna verksamheten lyfts i gruppen, exempelvis mer samarbete mellan produktionsgrupperna, se till att alla i ledet har all information om jobbet och att stanna upp och reflektera för att kunna göra förbättringar.

När vi stämmer av med Svets & Smides VD veckan efter Leanspelet konstaterar han att de redan fått med sig värde från denna första dag i Produktionslyftet.

– Leanspelet var klockrent att starta projektet med. Samtliga tyckte det var kul och lärorikt, vi märker att vi redan kan referera till spelet när vi diskuterar problem i vardagen. En tavla med reflektioner och förbättringsidéer är redan uppsatt och börjar fyllas på, berättar Ulf.

Med genomfört Leanspel inleds nu förberedelserna inför nästa moment i Produktionslyftet för Svets & Smide, nämligen att göra en värdeflödesanalys på en produkt de tillverkar.

– Vi kommer att följa produkten genom flödet och se var värde adderas och var produkten ligger still, avslutar Bengt, som tillsammans med coachkollegan Marko kommer att träffa Svets & Smide ungefär varannan vecka under det första året i Produktionslyftet.

Text & foto: Karin Andersson, Techtank


Svets & Smide är ett av medlemsföretagen i Techtanks industrikluster. Techtank, som är IUC-nätverkets partner i Blekinge, kommer att följa Svets & Smides resa i Produktionslyftet. Denna första artikel handlar om det inledande Leanspelet den 30 augusti 2024. Vi återkommer med fler artiklar när Svets & Smide kommit lite längre i programmet.


Vill du/ditt företag veta mer om Produktionslyftet? Välkommen att kontakta oss för mer information!

Projektledare Teknik & Innovation / Regionansvarig Syd Produktionslyftet

070-686 32 25

Bengt Gebert

Projektledare Teknik & Innovation / Regionansvarig Syd Produktionslyftet

Kontaktuppgifter

  • 070-686 32 25

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

5S och ordning & reda i fokus när Svets & Smide drar igång pilotprojekt

När vi träffade Svets & Smide i slutet av augusti hade de just genomfört Leanspelet med alla medarbetare som en…

11 december, 2024 — Lästid 8 min

Aktuellt från Techtank

Dags för årets Leankonferens Blekinge!

Den 13 februari är det åter dags för Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans med Produktionslyftet och Lean Forum. Temat för årets konferens…

16 januari, 2025 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Fortbilda dig genom IUC & Ingenjör 4.0

Genom ett samarbete mellan IUC-nätverket, som Techtank ingår i, och Ingenjör4.0 kan vi erbjuda ditt företag att delta i Sveriges…

15 januari, 2025 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Techtank välkomnar Nättraby Verktygs AB som ny medlem

Nättraby Verktygs AB i Ronneby är ett familjeägt företag med över 60 års erfarenhet av att tillverka skruvdrivna balpressar, mer…

17 december, 2024 — Lästid 2 min