Onsdagsluncher som gav energi i massor
Publicerat den 22 juni, 2020
Under sex veckor i maj och juni genomfördes via projektet Framtidskompetens i Blekinge en serie av digitala onsdagsluncher där Carina Augustsson förde samtal med några av Sveriges bästa Energi-boostare såsom Kjell Enhager och Tina Thörner med flera.
Intresset för luncherna var stort då mellan 50 till 200 deltagare varje onsdag kopplade upp sig för att låta sig inspireras, fylla på med ny energi och kunskap inom en rad olika områden.
– På grund av Coronapandemin har det senaste halvåret varit minst sagt turbulent och annorlunda för många människor, både i privatlivet och på jobbet. Vi ville genomföra en aktivitet för våra deltagare i Framtidskompetens i Blekinge som verkligen skulle ge dem en energiboost. Tack vare Carina Augustsson och hennes stora nätverk lyckades vi på kort tid engagera ett fantastiskt gäng föreläsare till detta, som även deltagare utanför projektet fick förmånen att delta i, berättar projektledare Ingela Håkansson, Techtank.
Kjell Enhager och mentala cocktails
Först ut den 13 maj var Kjell Enhager, coach inom näringsliv, kultur och idrott, som föreläst för hundratusentals personer och coachat några av de största världsstjärnorna och företagen i Sverige och världen. Kjell gav deltagarna en riktig energiboost genom att presentera fyra ”mentala cocktails” som vi kan ta hjälp av för att påverka och förändra våra egna liv, beteenden och uppnå positiva förändringar:
1. My business: ”Vad kan jag påverka just nu?” som handlar om att fokusera på vad DU kan göra och inte på vad andra gör.
2. Framtidsfilm: ”Hur skulle jag vilja ha det?” som handlar mycket om att visualisera hur framtiden skulle kunna se ut och att sätta känslor på detta.
3. Vardagsvanor: ”Vad skulle jag vilja starta/lära mig? Mitt första steg?” som bl a handlar om att gå ifrån att se problem till att se mål.
4. Mera mig: ”Vilka är mina triggers?” och att ställa sig frågorna ”Vad är jag tacksam för just nu?”, ”När behöver jag fråga om hjälp?” samt ”När behöver jag be om ursäkt, säga förlåt?”
Luncherna gav en positiv kick
En av närmare tvåhundra som deltog på lunchen med Kjell Enhager är Tobias Magnusson, som jobbar med HR och Rekrytering på Consid:
– Jag var med på den första lunchen med Kjell Enhager, som var väldigt inspirerande och givande. Det jag gillade framförallt var frågorna som han skickade med oss deltagare. Det gjorde saker och ting konkret. Jag gillar initiativet med dessa luncher skarpt.
Ytterligare en deltagare som lyssnade till Kjell Enhager och även flera av de efterföljande föreläsarna är Eva Berg, Project Manager/Sales på YTAB. På YTAB deltog ett tiotal medarbetare på luncherna, varav flera valde att sitta tillsammans och lyssna.
– Jag tyckte att luncherna var bra, speciellt den med Kjell Enhager. Detta ger oss en positiv kick att kämpa på, för förr eller senare så vänder det. Det jag tar med mig mest är att när omvärlden förändras så måste vi följa med och tänka i nya banor, inte bara sitta och vänta ut krisen och se allt negativt utan se möjligheter utifrån de förutsättningar som finns idag.
Hemligheten bakom ökad motivation
Kjell Enhager följdes av Linda Hammarstrand som pratade om att känna sig motiverad, engagerad och i bästa fall passionerad, något som är en dröm för många, men också en vardag för andra. Frågan är – hur skapar vi det?
En av ingredienserna som Linda tog upp som viktig för vårt välmående är att känna tillhörighet. Linda liknade en arbetsplats vid en stafett där varje medarbetare har huvudrollen och ansvaret på sin sträcka.
– Det är när vi ingår i ett team som vi börjar göra vanliga saker ovanligt bra. Vi arbetar tillsammans och inte samtidigt, framgången vilar i övergångarna.
Hantera motgångar som din bäste vän
Näst på tur var Tina Thörner som pratade om hur mod och handlingskraft kan hjälpa dig att hantera rädslor och skapa framåt, uppåt, oavsett vad. Tina lyfte vikten av att ha rätt mindset, eller som hon uttryckte det på sin klingande värmländska:”Dä inte hur en hart – utan hur en tart”.
Några handfasta tips från Tina var bl a att hantera motgångar som ”din bäste vän”, fokusera på prestationen och inte resultatet samt att tro på att du kan utvecklas & förädlas/förändras.
– Fundera över vad du själv kan påverka, skapa en plan och agera därefter, ditt liv blir efter ditt agerande. Kan du inte påverka, se då till att acceptera (även om du inte behöver förstå, gilla eller ge något ett värde) istället för att hamna mitt emellan och fastna i att älta saker.
Kunden har alltid fel
På den fjärde onsdagslunchen levererade supersäljaren Hasse Olsson många matnyttiga tips för företag att bli bättre i sitt säljarbete. Hasse brinner för affären och att skapa värde för kunden, därav uttrycket ”kunden har alltid fel”, då han menar att om vi bara svarar på det som kunden efterfrågar i sin offert, vilket mervärde ger vi då? Våga gå från ”kundvård” till ”kundutveckling”.
– Tro inte att dina kunder alltid har rätt, ni blir mycket mer värdefulla om ni kan tillföra dem något de själva inte vet. Hjälp dem att få på sig andra glasögon!
Galet bra med LinkedIn-experten
På den nästa sista lunchen var LinkedIn-experten Ulrika Mårtén inbjuden, och delade med sig av sina bästa LinkedIn-tips – några av dem nedan:
# 1 Profilen – se till att ägna lite tid åt din profil, tänk på att den är del av ditt eget varumärke och glöm inte att du är ambassadör för ditt företag oavsett funktion!
# 2 Bygg nätverk – se till att kontinuerligt bygga ut och investera i ditt nätverk. Var generös med kontaktförfrågningar och gör dem personliga så att den andra förstår varför du vill knyta kontakt!
# 3 Din aktivitet – gå från passiv till aktiv. Börja i små steg genom att gilla, kommentera och dela inlägg om du inte vill göra egna inlägg direkt. Ju mer aktiv du är, desto fler kontakter kommer du att få!
# 4 Ge värde – utbilda, engagera och underhåll genom din aktivitet på LinkedIn. Se till att följa upp – lägg tid på att svara och ta kontakt med de som varit aktiva i dina inlägg. Ju mer du ger, desto mer kommer du att få tillbaka!
Drömarbetsgivaren
Sist ut den 17 juni var gotlänningen Svante Randlert, som delade med sig av tips och lärdomar om hur man blir en ”Drömarbetsgivare”. Svante talade mycket om ledarskap.
– Tänk på att man TILLÅTS att leda, men man FÖRTJÄNAR sitt följarskap. För ett starkt följarskap behövs förtroende, altruism – oegennytta, ge för att inspirera andra att ge samt välvilja.
Deltagarna fick även höra mer om X-faktorn som gör företag framgångsrika på sikt: The level of Engagement! En uppmaning var att lägga vikt vid att attrahera, utveckla och engagera sina medarbetare. Enligt en stor internationell studie finns det tre saker som förenar de som är mest engagerade på sitt arbete: De vet vad de ska göra, De älskar att göra det samt De vet varför de ska göra det.
– Ledarens grad av tydlighet och energi är avgörande för att engagera sina medarbetare. Att leda för att skapa!
Om Framtidskompetens i Blekinge
Projektet Framtidskompetens i Blekinge syftar till att stärka företagens förmågor och processer för en mer effektiv och breddad kompetensförsörjning genom att deltagande företag ska bli bättre på att attrahera, utveckla och behålla personal.
Framtidskompetens i Blekinge finansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden. Techtank är projektägare och samverkanspartners är Blekinge Business Incubator, Blue Science Park och NetPort Science Park.