– Ett lärorikt, spännande och roligt projekt. Det öppnar möjligheter för formgivare att testa på nya samarbeten, säger Karoline Lindén Bengtsson, som tillsammans med Hanna Emenius och elva andra formskapare deltog i projektet Kulturarvsdesign Blekinge som en del av SPOK Blekinge förra året.
– Vi gillade verkligen designen på deras produkter och såg att de var lämpliga för oss att tillverka, berättar Peter Runesson på PDS i Olofström, som både Karoline och Hanna samarbetade med för att tillverka deras produkter som nu finns till försäljning på Blekinge museum.
Kulturarvsdesign Blekinge genomfördes under 2024 och hade som syfte att ta fram produkter med lokal förankring tillsammans med lokala formskapare och företag. I projektet har 13 formskapare med anknytning till Blekinge arbetat med att ta fram hållbara och säljbara produkter för möjlig försäljning i museibutiken. Projektet finansierades av Region Blekinge och drevs av Blekinge museum och var en del av SPOK Blekinge i syfte att främja nyskapande hantverk, lokal produktion och branschöverskridande innovationer.
Med hjälp av lokala producenter har formskaparna utmanat sig i att möta nya material och produktionssätt, och genom fyra teman, Världsarv, Forntid, Kust & Hav och Folkkonst, fördjupat sig i Blekinge museums utställningar och samlingar, och där hämtat inspiration till nya produkter.
Forntiden och världsarvet inspirerade till produkterna

Karoline Lindén Bengtsson. Till hennes webbplats och instagram. Foto: Charlotte Nilsson, Blekinge museum.
Hur kom då formskaparna i kontakt med projektet? Hanna stod på Blekinge museums julmarknad och fick information om att hon skulle hålla utkik efter projektet. Karoline snubblade över det på sociala medier.
– Jag har inte deltagit i något liknande sammanhang tidigare, utan mest sett mig som konstnär och illustratör snarare än designer. Men, det var något med temat som drog till sig mitt intresse. Eftersom jag är intresserad av kulturhistoria och arkeologi så kände jag att det var ett tecken på att jag skulle söka detta. Det kändes inspirerande så jag följde helt min magkänsla, berättar Karoline.
Karoline fick en idé om att i en enkel ljuslykta förena funktion med estetik där det förgångna möter nutidens blick, att väcka liv i historiens berättelser och låta dem dansa framför våra ögon.
– Med mitt intresse för natur, arkeologi och historia valde jag att utgå från temat forntid. Jag hämtade inspiration från hällristningar och bronsålderns föreställningsvärld med solen som en viktig central gestalt. Djurbilder som hundar, hjortar och fiskar fann jag i Torhamns hällristningar.
Hannas produkt blev en tändsticksask på temat Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
– Jag ville göra en produkt med ett motiv av min morfar som var skeppsgosse. Jag funderade väldigt mycket på vilken produkt det skulle kännas ok att ha honom på. Jag ville att det skulle vara något som kändes respektfullt, men också en produkt han skulle ha kunnat använt, berättar Hanna.
Val av material och tillverkare via SPOK
Karoline tyckte det kändes spännande att arbeta med ett material som hon inte själv behärskar. Utifrån den idé hon hade tyckte hon att metall skulle passa, och sökte därför efter lämpliga tillverkande företag som är listade på SPOK Blekinges webbsida och fick därigenom kontakt med PDS i Olofström.
– Det fungerade så att vi mailade och talades vid på telefon inledningsvis. Jag beskrev idén och tanken och skickade över en fil, fick tips på vad som kunde vara bra att tänka på med den. Vi diskuterade storlek och material.

Hanna Emenius. Till hennes instagram. Foto: Charlotte Nilsson, Blekinge museum.
Även Hanna hittade PDS via SPOK:s webbsida. Hon ritade upp asken och motivet i autocad. Därefter skar PDS ut och bockade.
– Arbetet med PDS var en kreativ process med grunden i en stor kunskap om vad som funkar.
Peter Runesson på PDS berättar mer:
– Vi diskuterade olika kvaliteter av plåt, med olika egenskaper. Vi fick också ge viss produktkritik för att göra produkterna lämpligare att tillverka och samtidigt bibehålla grunden i konstnärernas design.
Både Hanna och Karoline tyckte det var väldigt roligt att få se de färdiga produkterna.
– Det var både spännande och roligt att se hur ljuslyktan blev i verkligheten att lyfta, väga i handen, vrida och vända. Och testa hur skuggeffekterna av mönstret på lyktan blev med ljus i. Eftersom det också var några olika varianter både i storlek, form (runda och en triangel) samt material (stål och rostfritt) blev det lite att fundera vidare på. Dels uttrycket, dels praktiska tillverkningsaspekter, berättar Karoline.
PDS tycker själva att produkterna blev lyckade.
– Både Karolines och Hannas design ger ett bra konstnärligt uttryck. Karolines produkt är skalbar i storlek, vilket gör den mångsidig. Hannas produkt är en bra och snygg inredningsdetalj som passar i alla hem, menar Peter.
Tips till andra formskapare

På bilden ses från vänster till höger: Aron Perätalo, Peter Runesson och Sven Nokelainen. Vid besöket på PDS berättar de att de som vanligt har många grejer igång. De har anställt ytterligare några i Engineering, Aron Perätalo är ny vd för bolagen och sedan årsskiftet är Sven Nokelainen anställd som verkstadschef. – Vi fortsätter att skapa kontakter med nya kunder och samtidigt hålla befintliga kunder nöjda. Foto: Karin Andersson, Techtank.
Formskaparna tycker att det har varit en intressant och lärorik resa att delta i Kulturarvsdesign Blekinge, och konstaterar att det är mycket att tänka på att gå från idé till en färdig produkt, bland annat att hitta en rimlig balans på investeringen, kostnaden och priset ut till kund.
– Jag tänker att det är viktigt att som formskapare kunna diskutera med en tillverkare för att hitta bättre lösningar på designen utifrån sina olika kunskaper och erfarenheter. Att få förståelse för kostnader, tillverkningsprocesser, möjligheter och begränsningar med mera underlättar arbetet med att som formgivare kunna ta hänsyn till sådant redan i designprocessen, säger Karoline.
Hanna håller med, och passar på att lägga till ett konkret tips till andra formskapare:
– Våga testa material du inte använt dig av förut.
PDS, som är ett av 50-talet listade företag på SPOK Blekinge, gillar den här typen av projekt, det blir en frisk fläkt hos dem, som Peter uttrycker det. Under årens lopp har de gjort en del olika uppdrag, både enstyck och större serier. PDS vill skicka med att det är viktigt att designern får kunskap om maskinernas möjligheter och begränsningar. Utrustningen på PDS passar till exempel bättre för stora detaljer.
– Tänk gärna större om ni funderar på att kontakta oss på PDS med en förfrågan. Oavsett är det bra att besöka oss innan för att definiera de ramar som tillverkningen medger, hälsar Peter.
Lärorikt, spännande och roligt projekt som gett mersmak

Hanna beskriver tändsticksasken: ”Jag vill förädla vardagsprodukter som kan ligga framme både som prydnad och som bruksföremål. Tändsticksfodralet i metall, kan finnas i tre olika utföranden: svartlackerad, borstad rostfri eller rostig och lackad. På fodralets ovansida finns en laserskuren, grafisk och förenklad porträttbild av min morfar. Bakom den en vitlackerad plåt för att dölja tändsticksasken och framhäva motivet.” Foto: Charlotte Nilsson, Blekinge museum.
Hur har det då gått för Hannas och Karolines produkter och hur ser framtiden ut?
– Jag tryckte upp ett rätt begränsat antal av tändsticksasken som finns att köpa på Marinmuseum eller direkt från mig, berättar Hanna, och tillägger att hon har massor av fler idéer hon vill förverkliga framöver i samarbete med tillverkare.

Karoline beskriver ljuslyktan: ”Genom metallens utskurna mönster förkroppsligas det förflutnas anda, samtidigt som det kastar ljus över nutiden. Prototyperna är utförda i både rostfritt och rostigt stål. De i sten och metall ristade figurerna får åter liv i spelet mellan ljus och skugga.” Foto: Charlotte Nilsson, Blekinge museum.
Karoline bestämde sig efter utställningen för att tillverka en lykta i en storlek mitt emellan de två som visades.
– Jag bestämde mig även för den rostiga finishen. Jag har än så länge bara tillverkat 10 stycken, hos PDS de också. Några finns att köpa på Blekinge museum, någon på Regionmuseet Skåne i Kristianstad och på Humletorkan i Näsum.
Projektet satte även igång fler idéer hos Karoline. Utifrån mönsteridé från ljuslyktan jobbade hon vidare och tog fram mönster till bland annat textil och har tryckt upp det på kökshanddukar med hjälp av ytterligare ett företag listat på SPOK, TekoTryck i Sölvesborg. Även dessa finns på Blekinge museum, Regionmuseet Skåne i Kristianstad samt Humletorkan i Näsum, tillsammans med brickor tillverkade av Formpress på Öland.
– Det har varit ett lärorikt, spännande och roligt projekt. Jag hoppas att det kan bli mer av sådant. Det kan öppna möjligheter för formgivare att testa på nya samarbeten. För min del blev det en push att våga ta ett steg som jag funderat på länge. Med det stöd jag fick av projektledaren, regionen och museet samt tillverkaren så vågade jag börja följa min dröm att starta eget inom konst, illustration och design, avslutar Karoline.