”Det går alldeles utmärkt att göra internationell karriär utan att lämna Blekinge”

”NKT och Blekinge är en perfekt matchning för mig”

Enbart under 2021 växte NKT i Karlskrona med runt 100 nya medarbetare. Och fler behövs de närmaste åren, för orderstocken är rekordhög och ökar förhoppningsvis i samma snabba takt som efterfrågan på kraftkabelsystem för förnybara energilösningar. Läs vad Peter och Linnea, två av nyförvärven, tycker är de största fördelarna med jobbet på NKT och livet i Blekinge.

Medarbetare NKT

Peter Fischer, Commercial & Tender Manager & Linnea Sundberg, Trainee/High Voltage Engineer, NKT

PETER FISCHER Commercial & Tender Manager

”Det går alldeles utmärkt att göra internationell karriär utan att lämna Blekinge”

”Under min karriär inom energi- och miljöteknik så har jag, trots att jag ägnat mig åt internationella affärer, alltid varit anställd av Blekingeföretag och aldrig flyttat från Sölvesborg. Det har inte behövts!

Efter 22 år i bolag inom Addtech-koncernen med bas i Sölvesborg hamnade jag på TitanX, efter en tids dialog. Där jobbade jag som inköpsdirektör för flera marknader och blev ansvarig för satsningen på en ny fabrik i Polen. När jag efter fem år blev kontaktad av NKT såg jag en rolig utmaning på ett större bolag. Och så lockade hållbarhetsaspekten, jag ville gärna vara delaktig i den gröna omställningen igen. Där är vi nu. Såhär långt är jag mycket nöjd med karriärskiftet. Min roll är bred och generell eftersom jag har stort ansvar i hela offertprocessen, och NKT imponerar stort med allt från onboarding och framtidsplaner till kompetensnivå på medarbetarna. Och många av dem är från Blekinge så det är inte bara jag som förstått vilken skatt vi sitter på här – fantastisk natur, hav, småstadens trygghet och närhet till världen via Kastrup. Jag går varje dag, badar i havet varje vecka och har ett enormt stimulerande jobb i andra änden av länet, bara 50 minuter bort.”

 

LINNEA SUNDBERG Trainee/High Voltage Engineer

”NKT och Blekinge är en perfekt matchning för mig”

”Jag läste till civilingenjör inom elkraftsteknik på Chalmers och upptäckte NKT under en digital jobbmässa. Kombinationen av högspänningsteknik och hållbarhet är precis det jag pluggat och är mest intresserad av. Jag ansökte till traineeprogrammet och har varit anställd i fem månader, just nu är jag på offertavdelningen. Att vara trainee är en fantastisk möjlighet att se hur allt hänger ihop, förstå både möjligheter och utmaningar och såklart att bygga ett stort kontaktnät internt. Det är värdefullt och kul att lära sig om bolaget och de komplexa produkter vi tillverkar men jag ser mycket fram emot att börja jobba mer på egen hand och ha egna projekt. Varje projekt är unikt och jag känner att jag kommer att hitta utmaningar på NKT i många år.

Även om jag inte kände till Blekinge särskilt bra så var flytten hit från Göteborg helt enligt plan. Jag är uppvuxen på en bondgård utanför Mariestad och vill bo på en mindre ort. Jag springer gärna och njuter av att bo nära naturen, samtidigt som jag bara har 10 minuter till jobbet. Än så länge har jag inte hunnit se så mycket av Karlskrona och Blekinge men jag ser fram emot att upptäcka skärgården och skogen – att hemestra här.”


Logotyp NKT