IT-avdelningen tar Orbit One in i framtiden

Orbit One ligger i framkant inom automatisering och digitalisering, och tar hela tiden nya steg för att effektivisera och förbättra processerna ytterligare. Genom ett nära samarbete mellan IT-avdelningen och den övriga verksamheten tas nya, smarta lösningar fram som förenklar det dagliga arbetet. – Vi har en spännande framtid framför oss, säger IT-chefen Marie Leanderson.

Medarbetare Orbit One

Marie Leanderson, IT Director, Orbit One

Det är lätt att tro att en IT-avdelning endast sköter datorsupport, men på Orbit One är den en integrerad och viktig del av verksamheten.

– Vi arbetar inom många olika områden där vi får vara med och påverka verksamheten. Eftersom det är ett mellanstort företag har vi inte så långa beslutsvägar. Vi försöker vara snabba och har hög kreativitet, säger Marie.

Inte en traditionell IT-avdelning

Orbit One finns i Sverige och Polen. Maries avdelning jobbar globalt över hela organisationen och har skapat gemensamma plattformar och nätverksstrukturer mellan de olika fabrikerna.

– I och med att vi jobbar så nära verksamheten har vi väldigt god processkännedom och kan komma med förslag på förbättringar. Det är naturligt att diskutera lösningar med oss, oavsett vilken avdelning du jobbar på.

Trivs i Blekinge

Marie började på Flextronics år 2003, som sedan slogs ihop med Orbit One, och har haft flera olika roller. Även om hon under sina tidiga år som färdigutbildad tekniker arbetade i Stockholm, så uppskattar hon att vara tillbaka i sin hemstad Karlshamn.

– Det var inget svårt beslut. Det finns många vackra städer här i Blekinge med vacker arkitektur och så har vi vår fantastiska kust med alla öar. Vi har också väldigt många golfbanor med hög standard, vilket är roligt, berättar Marie.

Redo för ny teknik

När det gäller framtiden är Marie förväntansfull. Målet är att använda nya tekniker som kan förenkla och underlätta verksamhetens processer än mer.

– Framtiden är superspännande. Tekniken fullkomligt exploderar med många olika funktioner. På Orbit One är nästa steg mer automation och robotisering, och vi tittar även på artificiell intelligens. Jag tror inte att det är så många företag som har adopterat den nya tekniken än, men vi är redo för att ta nästa kliv.


Orbit One logo