Stolta skeppsbyggare i frihetens tjänst

En ubåt är lika komplicerad som en rymdfarkost. Eftersom fartygen som konstrueras och byggs på Kockums utsätts för extrema påfrestningar, är också kraven på noggrannhet och kunskap extremt stora. Det ansvaret passar inte alla men Linn och Emil har hamnat helt rätt.

Medarbetare Saab

Emil Andersson, Grovplåtslagare & Linn Johannesson, Fartygselektriker, Saab

Kockums är ett affärsområde inom Saab som förser Marinen med de fartyg de behöver för att hålla Sverige tryggt, skydda våra vattenvägar och alla de viktiga varutransporterna. Kopplingen till Försvarsmakten innebär att alla som anställs här måste säkerhetsgranskas. Det är helt enkelt en fråga om rikets säkerhet.

Emil är ung och erfaren

Emil är grovplåtslagare och bygger skrov till ubåtsmodellen A26, dessutom är han vice ordförande för IF Metall på arbetsplatsen. Emil är ung men kom till varvet för tio år sedan – genom ett lärlingsprogram på gymnasieskolan af Chapman.

– Vi gick i skolan två dagar och var på varvet tre. Jag och ett par klasskompisar tog studenten på fredagen och fick fast anställning här på måndagen, och sedan dess har jag varit kvar, berättar Emil.

Han är uppvuxen nära Karlskrona och bor idag i ett samhälle en bit utanför stan. Han trivs, tycker att det är lagom stort och närheten till naturen är ett stort plus för Emil som gärna jagar.

– Blekinge är utan tvekan det finaste länet i Sverige. Både kust och skog och kort avstånd till allt. Och så ett roligt och viktigt jobb med fantastiska kollegor – det är livskvalitet, det!

El och sjöfart är Linns grej

Linn, som är fartygselektriker och jobbar med service och underhåll, började nyligen på varvet. Det var kombinationen av elektronik och sjöfart som lockade med jobbannonsen – och att kunna flytta hem till Blekinge efter studieåren i Kalmar.

– Jag gick teknikprogrammet på gymnasiet och flyttade från Ronneby för att läsa sjöfart på LNU i Kalmar. Efter ett tag märkte jag att jag tyckte elektronik var ännu roligare och pluggade el på KomVux, berättar Linn och fortsätter. Det är skönt att bo i Ronneby igen och kul att jobba som elektriker just på varvet, där sjöfarten finns med ändå.

Både Linn och Emil sätter värde på att vara delaktiga i att hålla Sverige tryggt och fritt. Få arbetsplatser ger dig det mervärdet. Och vill du bygga ubåtar så är Saabs varv i Karlskrona faktiskt den enda möjligheten.


Logotyp Saab