10 miljoner för att stödja små och medelstora företag genom projektet CoDev

10 miljoner för att stödja små och medelstora företag genom projektet CoDev

Region Blekinge och Europeiska regionala utvecklingsfonden satsar 10 miljoner kronor för att stödja små och medelstora företag i länet som drabbas av Coronapandemin. Projektet startar i höst och kommer att pågå i tre år.

Den pågående pandemikrisen riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för Blekinges näringsliv, entreprenörskap och innovationskraft i såväl det akuta skedet som för lång tid framöver.

– Erfarenheter från tidigare kriser visar att de slår hårt mot Blekinges näringsliv och sysselsättning. Under finanskrisen föll sysselsättningen relativt sett mest i Blekinge av samtliga län i Sverige. Så vill vi inte ha det den här gången, säger Johan Sandberg (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Blekinge.

Bakom projektet står Blue Science Park, NetPort Science Park, Techtank, Almi i Blekinge, Blekinge Business Incubator, Visit Blekinge, de fem Blekingekommunerna och Region Blekinge.

Två olika insatsområden

Projektet kommer att fungera som en koordinerande kraft för alla insatser som riktar sig mot små och medelstora företag i länet. Företag som behöver stöd ska slussas till det projekt eller den aktör som kan leverera den tjänst eller det stöd som företaget efterfrågar. Projektet fokuserar på två insatsområden.

Det ena är insatser för att förhindra nedläggning av företag. Genom att erbjuda olika typer av analyser av företagens verksamhet och därpå följande rådgivning är målet att bidra till att företagen kan fortsätta och utveckla sina verksamheter.

Det andra insatsområdet har ett mer långsiktigt perspektiv och syftar till att öka företagens förnyelse- och omställningsförmåga. Coronakrisen har skapat ökade insikter om behovet av att ställa om verksamheter, affärsmodeller och processer. Genom att erbjuda utvecklingsanalyser, kunskapshöjande aktiviteter och rådgivning är ambitionen att företag ska påbörja ett förändringsarbete som ska stärka deras förnyelseförmåga och därmed öka konkurrenskraften.

– Vi är övertygade om att krisen även för med sig något bra i form av en medvetenhet hos företagen att det nu är viktigare än någonsin att se över sin verksamhet, säger Johan Sandberg.

Nyhet hämtad från Region Blekinges webb där även kontaktuppgifter finns >>

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min