Allt fler företag nyttjar Robotlyftet

Allt fler företag nyttjar Robotlyftet

Under 2020-2021 kan små och medelstora industriföretag i Sverige ta del av Robotlyftet – ett stöd för utvärdering och utveckling inom automation och robotisering. Robotlyftets organisation täcker hela Sverige. För Blekinges del är Techtank företagens regionala kontakt.

Under våren har en handfull företag i Blekinge nappat på de erbjudanden som ges via Robotlyftet. Ett av dem är Safeman AB i Olofström, som i början av året fick besök av Martin Johansson, projektledare för teknik och innovation på Techtank, som på plats genomförde en så kallad förutsättningsstudie med på fokus på automation och robotisering.

– I praktiken innebär det att vi genom en intervju och rundvandring i fabriken tillsammans med företaget kartlägger och analyserar nuvarande produktionsprocess och affärsmodell. Denna ligger sedan till grund för beslut om en fördjupad förstudie genom att ansöka om en Automationscheck, berättar Martin Johansson.

För Safemans del innebar förutsättningsstudien att de nu uppfyller kriterierna för att söka en automationscheck om 150.000 kronor för att utveckla tillverkningen i företaget mot högre grad av automatisering/robotisering.

–  Vi vill hitta robotsystem som kan hjälpa oss med att både ställa om snabbt i produktionen och framför allt att kunna köra större volymer, berättar Stephan Bengtsson, VD och ägare för Safeman, vars verksamhet omfattar allt från skräddarsydda detaljer till större volymenheter och färdigmonterade produkter till hela industrin.

–  Vi har nyligen deltagit i Produktionslyftet och genom det blivit bättre på att effektivisera verksamheten. Sedan tidigare har vi lärt oss mycket kring robotisering genom vår tillverkning till Better Shelters där det handlar om extremvolymer. Nu vill vi kunna arbeta på liknande sätt även i resten av verksamheten för att kunna ta oss an mer högvolymsproduktion och nya kunder, och på så sätt stärka vår konkurrenskraft ytterligare, avslutar Stephan Bengtsson.

På bilden ovan: Hans Dahl, produktions- och kvalitetsansvarig, visar och beskriver flödet i fabriken för Martin Johansson, i detta fall för tillverkningen av innerväggar till transportbilar.

Vill ditt företag också ta del av insatser via Robotlyftet? Tveka inte att ta kontakt med Martin Johansson för mer information: , 0733-82 22 32.

FAKTA ROBOTLYFTET

Robotlyftet ger ditt företag:

  • Kartläggning och analys av nuvarande produktionsprocess och affärsmodell – en s k Förutsättningsstudie med fokus på automation och robotisering.
  • Automationscheck – ni kan ansöka om upp till 150 000 kr för att utveckla tillverkningen i ert företag mot högre grad av automatisering eller robotisering. Ni får hjälp med ansökan, och information om hur checken kan användas.
  • Utbildning i beställarkompetens. Automation och robotisering innebär investeringar. Ni får utbildning för att bli bra beställare.
  • Kunskapsmöten om robotisering och automation. Runt om i landet arrangeras seminarier och workshops som ger kunskaper, viktiga kontakter och en överblick över möjligheterna med automation och robotisering.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket, som Techtank ingår i, gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min