Exjobb: win-win för både företag och studenter

Exjobb: win-win för både företag och studenter

– Vi har fått med oss många bra erfarenheter från detta samarbete. Det är verkligen en win-win-situation där vi som företag kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt, berättar Rickard Björnsson, produktionschef på Wugang Tailored Blanks i Olofström.

Samarbetet som Rickard Björnsson syftar på är det examensarbete som Miranda Idberg och Jonathan Heimbrand jobbat med hos Wugang under vårterminen 2018. De läser sista terminen på sin masterutbildning i industriell ekonomi på BTH, Blekinge Tekniska Högskola. De berättar att utbildningen förberett dem bra inför arbetslivet tack vare olika samarbeten med näringslivet, och de bestämde sig tidigt för att de ville skriva sitt exjobb i samarbete med ett företag.

– Vi besökte exjobbsmässan som Rosenboms nation anordnade förra hösten för att knyta kontakt med företag. På mässan träffade vi då representanter från företagsklustret Techtank och tyckte att flera av deras medlemsföretag verkade väldigt intressanta, berättar Miranda.

Efter mässan gick det snabbt från första kontakt till ett samarbete. Redan veckan efter mässan fick de till ett första möte med Wugang, där de träffade ekonomi- och personalchef Roland Porter.

– Vi hade några olika projektidéer. Efter en öppen diskussion med studenterna kom vi ganska snabbt fram till ett passande projekt, berättar Roland, och tillägger att det är första gången som Wugang samarbetar på detta sätt med högskolan. Han fortsätter:

– Genom Techtank har vi diskuterat former för samarbeten med olika aktörer i Blekinge. Vi deltog bland annat i ett möte där BTH presenterade olika samarbetsmöjligheter och dessutom har vi fått höra om goda erfarenheter från andra medlemsföretag i Techtank som samarbetat med högskolan. Efter det valde vi att ta steget och prova vi också, och det ångrar vi inte.

Bidrar till att effektivisera produktionen

Projektet som Miranda och Jonathan arbetat med har gått ut på att effektivisera produktionen med hjälp av effektivare dataanvändning och snabbare informationsflöden.

– Vi började med att identifiera Wugangs behov och benchmarka kring olika system för att ta fram ett bra beslutsunderlag för företaget. Efter beslut medverkar vi nu i implementeringen av ett nytt produktionssystem som visualiserar information under produktionsprocessen. Vi hjälper även till med att ta fram en utbildningsplan kring det nya systemet, berättar Jonathan.

Rickard Björnsson, som är kontaktperson och beställare av projektet på Wugang, berättar att de är mycket nöjda med studenternas leverans.

– Vi behövde effektivisera produktionen, så det här var ett både bra och relativt avgränsat projekt att arbeta med. Det som Miranda och Jonathan levererat har varit mycket bra, allt från kontakter och offerter till jämförelser som vi kollat på fram till beslut av val av produktionssystem.

– Om några veckor drar vi igång ett pilotprojekt där vi testar det nya systemet på presslinjen. Vi kan redan konstatera att det nya systemet har många fördelar jämfört med vårt gamla, bland annat med överskådliga rapporter och visualisering för operatörerna vilket vi tror kommer att underlätta i det dagliga arbetet på olika sätt, berättar Rickard.

Öppet klimat en framgångsfaktor

Det är tydligt att samarbetet mellan företaget och studenterna fungerat mycket bra.

– Wugang har verkligen släppt in oss i deras organisation, vi har känt oss som anställda och fått vara här så mycket vi velat. Jag tror att vi haft det roligaste exjobbet i vår klass – det har verkligen engagerat oss med liv och lust, säger Miranda, och får medhåll av Jonathan:

– Vi har fått fria tyglar, vilket gör att jobbet känts väldigt motiverande. Då lägger man gärna ner extra timmar på arbetet för att visa framfötterna. Vi håller nu på med rapporten och kommer att försvara vårt arbete på högskolan i juni. Eftersom det är sista terminen är vi också mitt uppe i jobbsökande och via vårt exjobb har vi verkligen fått många bra kontakter, viktiga referenser och inte minst ett resultat att visa upp.

Från Wugangs sida är man också väldigt nöjd över samarbetet och resultatet.

– Det har varit väldigt givande och vi gör gärna något liknande igen. Drivkraften för oss på Wugang att ta emot exjobbare har varit att få ny input kring det senaste som de lär sig på högskolan och att ha studenterna som en resurs. Vi hade inte kommit så långt i vårt projekt på denna tid utan våra exjobbare, avslutar Roland Porter.


Några goda råd från studenterna och Wugang

– till andra studenter:
  • Gör exjobbet med ett företag om möjligt, det ger både erfarenheter, kontakter och testar er förmåga för framtida jobb
  • Ta kontakt tidigt, vänta inte till terminsstart
– till andra företag:
  • Våga släppa in och involvera studenterna i era företag; ger man så får man också tillbaka mångfalt i både tid och idéer
  • Var öppen för nya idéer, man behöver inte ha en färdig plan för studenterna vid första mötet, det ger sig i diskussionerna
  • Det är inte så tidskrävande som man kan tro, studenterna är ofta väldigt självgående, men det är också klokt att välja projekt som kan drivas mer självständigt

Vill ditt företag också ta emot en exjobbare?

 Ta kontakt med Ingela Håkansson, projektledare Kompetensutveckling och -försörjning, för mer information: , 076-861 27 43


På bilden ses från vänster till höger: Roland Porter, Jonathan Heimbrand, Miranda Idberg, Rickard Björnsson.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Ställ ut i Business Blekingmontern på Elmia Subcontractor 2024

Välkommen att ställa ut med Business Blekinge på Elmia Subcontractor i Jönköping den 14-16 november. Mässan är norra Europas ledande…

7 maj, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Fler ska välja Blekinge – nu lanseras ett nytt platsvarumärke

Den 21 maj lanserades Blekinges nya platsvarumärke, en satsning som involverat över 600 personer. Syftet är att stärka Blekinges marknadsposition…

22 maj, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Rekordmånga deltagare på Techtank Day 2024

Närmare 150 deltagare från hela Blekinge med omnejd som representerade näringsliv, samhälle och akademi var på plats i Slottslängorna den…

30 april, 2024 — Lästid 8 min