För en hållbar industri i Sverige

IUC Sverige har nu tagit fram den fjärde rapporten som ger inblick i hur 1300 små och medelstora industriföretag ser på sina utvecklingsbehov, utmaningar och möjligheter. Rapporten bygger på intervjuer som genomförts inom ramen för Robotlyftet.

— Inom IUC är vi inte förvånade över den bild av industrin och industriföretagens behov som dessa intervjuer ger. Vi gör dagligen analyser ute på företagen och ser tydliga mönster. Det speciella är att vi här når ett så stort antal företag, säger Thomas Nilsson, VD IUC Sverige.

Utvecklingsbehov av bred karaktär

Det stora flertalet företag, 76 %, anger att de är intresserade av olika utvecklingsinsatser. Störst behov ser företagen inom produktionseffektivisering, automation & robotik, kompetensfrågor och digitalisering. 1114 av de intervjuade företagen har tillsammans lyft fram 7046 utvecklingsbehov som prioriterats.  En tredjedel av de intervjuade företagen har vissa eller stora svårigheter att få fram material eller komponenter från sina leverantörer.

— En del i att stärka konkurrenskraften är definitivt genom automationslösningar och där har vi fantastiska resultat i Robotlyftet, men utvecklingsbehoven i industriföretagen är så mycket större och av bred karaktär. Tillsammans måste vi behovsanpassat kunna möta företagen där de är idag, bidra till ett nästa utvecklingssteg och till deras totala konkurrenskraft i en global kontext. Det handlar om att stärka befintlig industri men även att skapa förutsättningarna och attraktiviteten för hemvändande industriföretag. Vi ser ett behov av ett långsiktigt industriprogram som inkluderar effektiva samarbeten i innovationssystemet och att vi ska ta vara på det gynnsamma läget vi faktiskt har i Sverige idag för att ta ytterligare position globalt, säger Thomas.

Öppna rapporten som PDF


Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Dela via

Relaterade nyheter
Bild på planta som växer

Aktuellt från partner

Sök företagsstöd och affärsutvecklingscheckar via Region Blekinge

Som företagare har du möjlighet att söka olika former av stöd för din verksamhet. Syftet med stöden är att stimulera…

20 september, 2022 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Techtank välkomnar MCT Brattberg som ny medlem

MCT Brattberg, med säte i Karlskrona och ett 60-tal anställda, är ett globalt företag som specialiserar sig på design och…

8 mars, 2024 — Lästid 1 min