Förändringsagenter med nyckelroll i företagens kompetensförsörjning

Förändringsagenter med nyckelroll i företagens kompetensförsörjning

Den 11 december samlades ett 30-tal blivande förändringsagenter från företag i och runt Blekinge på NetPort Science Park i Karlshamn för en kick-off. Satsningen är en del av projektet Framtidskompetens i Blekinge som handlar om att stödja och utveckla små och medelstora företag i deras arbete med att attrahera, utveckla och behålla personal.

– Vi är nu i genomförandefasen i projektet vilket innebär en mängd olika kompetenshöjande insatser inom bland annat kompetensförflyttning, talangattraktion, rekrytering och employer branding, berättar Ingela Håkansson, projektledare på Techtank, som tillsammans med Blekinge Business Incubator, Blue Science Park och NetPort Science Park driver Framtidskompetens i Blekinge som startade i mars 2019.

Genom projektet har de deltagande företagen tagit fram åtgärdsplaner för vad varje företag behöver göra för att utveckla sitt arbete med att attrahera, utveckla och behålla personal. För att ge stöd i förändringsarbetet lokalt på varje företag har strategiskt utvalda medarbetare på företagen, så kallade förändringsagenter, identifierats.

– Förändringsagenterna kommer tillsammans med ledningen att vara nyckelpersoner i företagets förändringsarbete genom att leda det lokala förändringsarbetet på exempelvis sin avdelning på företagen, förklarar Ingela Håkansson.

Kultur och värdegrund i fokus

För att förändringsagenterna ska ha så goda förutsättningar som möjligt att lyckas i sitt uppdrag kommer projektet Framtidskompetens i Blekinge att ge dem, och företagsledningen, stöd i form av coaching och utbildning. Detta görs inom fyra olika teman: Leda utan att vara chef, Förändringsledning, Likabehandling samt Kultur och värdegrund.

Det sistnämnda temat, Kultur och värdegrund, stod på agendan vid kick-offen den 11 december. Utbildare i detta ämne var Carina Augustsson från Synergize som på ett inspirerande och interaktivt sätt engagerade deltagarna i frågor som kommunikation, ledarskap, förtroende, motivation och att arbeta tillsammans – inte bara samtidigt.

– Allt var helt kanon, proffsigt och med en riktigt bra föreläsare som inspirerade enormt. Rollen som förändringsagent ligger mig varmt om hjärtat, inte minst eftersom jag även gått utbildning i Lean produktion. Det ska bli både intressant och kul att gå denna utbildning, berättar deltagaren Marcus Sonesson, till vardags operatör och Leanambassadör på Safeman i Olofström.

Marcus får medhåll av Mathilda Nilsson, produktionschef på Norje Smidesfabrik i Sölvesborg, som också är en av de blivande förändringsagenterna:

– Jag tycker främst att det ska bli intressant att lära sig mer om förändringsledning. Vi arbetar aktivt på min arbetsplats med att utveckla och förbättra verksamheten och som man vet så kan det vara svårt att få alla att acceptera och vilja göra förändringar. Jag blev inspirerad till att använda de olika förändringsverktyg som vi fick ta del av på kick-offen och se hur de fungerar i den verksamhet där jag jobbar. Jag tror det är viktigt att någon tar på sig rollen som förändringsagent för att visa vägen framåt.

Unika nätverk

– Det är roligt att höra att deltagarna är nöjda efter kick-offen. De kommer att träffas under ett års tid och få ta del av såväl utbildningar som erfarenhetsutbyte och inte minst inspiration till förändringsarbete, berättar Ingela Håkansson, som också lyfter fram de unika nätverk som bildas via projektet.

– Detta är första gången som Blekinges samtliga innovationsmiljöer – BBI, Blue Science Park, NetPort Science Park och Techtank – driver ett så här stort projekt tillsammans där vi kopplar ihop våra medlemsföretag i gemensamma insatser. Det är totalt ett 20-tal företag som deltar i Framtidskompetens i Blekinge, från olika branscher och med olika förutsättningar. Men gemensamt för dem, och för många företag idag, är de utmaningar som finns gällande den framtida kompetensförsörjningen. Därför är det roligt att se att så många företag arbetar strategiskt med denna fråga. Genom vårt projekt skapas unika nätverk där företag från olika branscher möts, utbyter erfarenheter och lär av varandra. Det är häftigt att se!

Mer information

För frågor om Framtidskompetens i Blekinge går det bra att kontakta huvudprojektledare:
Ingela Håkansson, biträdande klusterledare/projektledare, Techtank
, 076-861 57 43

Om Framtidskompetens i Blekinge
Projektet Framtidskompetens i Blekinge syftar till att stödja och utveckla små och medelstora företags förmåga och processer för att bli mer effektiva i sin kompetensförsörjning. Projektet pågår mellan 2019-03-01 och 2021-02-28 och medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden. Techtank är projektägare och samverkanspartners är Blekinge Business Incubator, Blue Science Park samt NetPort Science Park.
Läs mer på
www.techtank.se/projekt/framtidskompetens-i-blekinge

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Leankonferens Blekinge 2024 – vilken dag det blev!

Ett 80-tal deltagare som representerade företag från hela södra Sverige var på plats på Kreativum Science Center i Karlshamn när Leankonferens Blekinge…

7 mars, 2024 — Lästid 4 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Ny kartläggning av industrins kompetens- och rekryteringsbehov påvisar ett stort behov av fler och nya utbildnings- och rekryteringsinsatser i regionen

Techtank och Teknikcollege Sydost presenterar nu en helt färsk kartläggning som visar vilka behov som döljer sig bakom siffrorna hos…

11 oktober, 2023 — Lästid 8 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Förra årets Svenska Leanprisvinnare medverkar på Leankonferens Blekinge

Efter förra årets premiär som drog fulla hus är det nu åter dags för Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans…

18 januari, 2024 — Lästid 1 min