Framtidens logistik för industrin – ett högaktuellt tema på årets BusinessForum

Framtidens logistik för industrin – ett högaktuellt tema på årets BusinessForum

Att världen utvecklas i snabb takt är ingen nyhet. I den fjärde upplagan av BusinessForum Industri som går av stapeln den 20 september på Volvo Cars i Olofström ligger fokus på framtidens logistik. Digitalisering, nya handelsrutter och ny teknik gör att förutsättningarna hela tiden förändras. Hur kommer framtidens logistiska lösningar att se ut för industrin?

– Vi har en riktigt intressant dag att se fram emot. Deltagarna kommer att få lyssna till presentationer om alltifrån megatrender och nationella strategier till konkreta exempel på lösningar för såväl intern logistik som handel med Kina, berättar Anders Borgehed, regionchef Policy Sydost på Handelskammaren, som tillsammans med Volvo Cars och Techtank i Blekinge är arrangörer av BusinessForum Industri.

One Belt One Road skapar nya möjligheter för svensk industri

Först ut av föreläsarna är Roger Mattsson, Tradelane Manager China-Sweden på GEODIS, en av världens största fraktkoncerner med en kundgrupp som innefattar flera av de största inom svenskt näringsliv såsom ABB, Sandvik, Volvo, Tetra Pak med flera.

Roger har under lång tid arbetat med transportlösningar och utgår sedan ett antal år tillbaka från Shanghai. Hans presentation kommer bland annat att handla om ett av världens största infrastrukturprojekt, OBOR, One Belt One Road:
– Jag kommer att berätta mer om vilka delar som vi använder redan idag med fokus på tåg mellan Kina och Europa, men även om vilka möjligheter det kommer att finnas för svenska företag att göra affärer med Afrika inom en snar framtid, det nya Kina.

– Mycket lågkostnadsproduktion kommer att flyttas till Afrika, vilket ger svenska importföretag en ny marknad att plocka hem sitt gods ifrån. I och med att Afrika kommer att utvecklas snabbt så kommer också behovet av utrustning typ robotar, kraftverk, sjukvård och kapitalvaror samt know-how. Här ska vi i Sverige vara med på tåget, menar Roger Mattsson.

Megatrender som förändrar samhället och påverkar transportsystemet

Ytterligare en föreläsare på årets BusinessForum Indstri är Anna Wildt-Persson, Strateg/Chief Strategist på Trafikverket, som kommer att prata om megatrender i samhället och trender i transportsystemet enligt Trafikverkets senaste omvärldsanalys:
– Det här är Trafikverkets tredje omvärldsanalys och under dessa år kan vi se att digitaliseringen fått en alltmer framträdande roll. I rapporten 2010 var digitaliseringen knappt omnämnd, 2014 beskrevs dess genombrott och nu fyra år senare kan vi konstatera att den kommer att genomsyra allt. Till exempel bedömer vi att uppkopplade enheter, artificiell intelligens och nästa generations kommunikationslösningar kommer att ändra spelplanen för många branscher och aktörer på ett grundläggande sätt.

Förutom digitaliseringen går det att utläsa ytterligare två tydliga trendområden i Trafikverkets omvärldsanalys: ökat fokus på både klimatfrågan och samhällssäkerheten.

– De globala utsläppen av växthusgaser leder till att förändringen av jordens klimat fortsätter och för att motverka denna utveckling kommer det krävas olika politiska åtgärder, till exempel ekonomiska styrmedel. I takt med transportsystemets digitalisering ökar även behovet av informationssäkerhet och säkerhetsskydd, berättar Anna Wildt-Persson.

Stort intresse även i år

Precis som tidigare år röner BusinessForum Industri 2019 stort intresse. Närmare 100 personer från ett 50-tal olika företag och organisationer i södra Sverige är i dagsläget anmälda till årets forum. För den intresserade finns ännu några platser kvar, anmälan dock senast den 16 september via www.handelskammaren.com.

Program med samtliga föreläsningar

Kina, One Belt, One Road
Dåtid, nutid och framtidRoger Mattsson, Tradelane Manager China – Sweden, Geodis Freight Forwarding

Trender i transportsystemet, Trafikverkets omvärldsanalys 2018
Vilka är megatrenderna som förändrar samhället och vilka är trenderna i transportsystemet?
Anna Wildt-Persson, Strateg/Chief Strategist, Trafikverket

Hållbara TransporterNödvändigt, möjligt, lönsamtHenrik Ny, Phd, Senior Lecturer, BTH

Framtidskoncept för godshantering
Med utgångspunkt från digitalisering, förarlösa koncept, fossilfri drift, integrerad service och innovativ industridesign är Kalmars vision för framtidens container, trailer och materialhantering något som både inspirerar och utmanar.
Dan Pettersson, Senior Vice President, Kalmar Mobile Equipment

Framtidens Elvägar, projekt E22
Vad händer med elvägsprojektet på E22:an?
Samuel Henningsson, VD, NetPort Science Park

Logistiska utmaningar i och mellan fabrikerna
Fokus på medarbetarna ger utmaningar både i internlogistiken och transportsystemet.
Per-Ola Kjellvåg, Sr. Director Supply Chain Management, Volvo Cars Olofström

PaneldiskussionRoger Mattsson, Geodis Freight Forwarding
Theresia Bergdahl, Trafikverket
Mikael Vessin, Volvo Cars
Dan Pettersson, Kalmar Mobile Equipment
Henrik Ny, BTH

Om BusinessForum Industri

BusinessForum Industri är en årlig mötesplats där industritrender, nya teknologier, utmaningar och möjligheter belyses. Målsättningen är att dagen ska ge inspiration och nya insikter i hur företag kan fortsätta utveckla sin verksamhet. När människor möts ökar dessutom möjligheten för nya samarbeten och affärer.
BusinessForum Industri arrangeras av Handelskammaren tillsammans med Volvo Cars och Techtank i Blekinge.

Mer information

Anders Borgehed, regionchef Policy Sydost, Handelskammaren
, 0470-52 00 43

Ingela Håkansson, biträdande klusterledare/projektledare, Techtank
, 076-861 57 43

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Dags för lansering av SuPr-nod Syd

SuPr (Sustainable Production) är en nationell nod för hållbar produktion. Techtank i Blekinge och IUC Syd i Skåne utgör tillsammans…

15 januari, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Fler ska välja Blekinge – nu lanseras ett nytt platsvarumärke

Den 21 maj lanserades Blekinges nya platsvarumärke, en satsning som involverat över 600 personer. Syftet är att stärka Blekinges marknadsposition…

22 maj, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Rekordmånga deltagare på Techtank Day 2024

Närmare 150 deltagare från hela Blekinge med omnejd som representerade näringsliv, samhälle och akademi var på plats i Slottslängorna den…

30 april, 2024 — Lästid 8 min