Glädjande besked från regeringen – Sydostlänken ska byggas

Glädjande besked från regeringen – Sydostlänken ska byggas

Vid en presskonferens i Olofström den 3 juni meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen satsar 1,6 miljarder kronor för byggandet av Sydostlänken, en järnväg som kommer att förbinda Älmhult, Olofström och Karlshamn.

Sydostlänken tas nu efter många år av lobbyarbete och påtryckningar från regioner, kommuner och företag i sydöstra Sverige med i den nationella transportplanen 2018-2029. Volvo Cars är ett av företagen som varit aktiva i detta påverkansarbete, och som ser stora möjligheter med att Sydostlänken nu kommer att byggas:

– Ett bra och viktigt beslut. En utbyggd infrastruktur är nödvändig för utvecklad konkurrenskraft och effektiva transportlösningar. Det gäller både oss och alla andra företag i regionen, säger Mikael Vessin, platschef på Volvo Cars i Olofström.

Satsning viktig för hela Sverige

Sydostlänken innebär att järnväg byggs ut mellan Olofström och Karlshamns hamn och att hela banan upp till Älmhult elektrifieras. Sydostlänken utvecklar inte bara Blekinges transportsystem utan har betydelse för hela Sveriges transportsystem genom att den kopplas ihop med södra stambanan. Då Sydostlänken även når Karlshamns hamn möjliggörs också för fler transporter ut i världen, vilket är av stor betydelse för fortsatt konkurrenskraft på olika exportmarknader. Denna betydelse lyfte även infrastrukturministern fram i samband med presskonferensen:

– Det här är en satsning som är viktig för hela Sverige, sa Tomas Eneroth.

Han poängterade också att eftersom detta inte är ett förslag som ska beslutas av riksdagen kan Trafikverket nu påbörja arbetet med Sydostlänken inför planerad byggstart år 2024.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min