Glädjande besked från regeringen – Sydostlänken ska byggas

Glädjande besked från regeringen – Sydostlänken ska byggas

Vid en presskonferens i Olofström den 3 juni meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen satsar 1,6 miljarder kronor för byggandet av Sydostlänken, en järnväg som kommer att förbinda Älmhult, Olofström och Karlshamn.

Sydostlänken tas nu efter många år av lobbyarbete och påtryckningar från regioner, kommuner och företag i sydöstra Sverige med i den nationella transportplanen 2018-2029. Volvo Cars är ett av företagen som varit aktiva i detta påverkansarbete, och som ser stora möjligheter med att Sydostlänken nu kommer att byggas:

– Ett bra och viktigt beslut. En utbyggd infrastruktur är nödvändig för utvecklad konkurrenskraft och effektiva transportlösningar. Det gäller både oss och alla andra företag i regionen, säger Mikael Vessin, platschef på Volvo Cars i Olofström.

Satsning viktig för hela Sverige

Sydostlänken innebär att järnväg byggs ut mellan Olofström och Karlshamns hamn och att hela banan upp till Älmhult elektrifieras. Sydostlänken utvecklar inte bara Blekinges transportsystem utan har betydelse för hela Sveriges transportsystem genom att den kopplas ihop med södra stambanan. Då Sydostlänken även når Karlshamns hamn möjliggörs också för fler transporter ut i världen, vilket är av stor betydelse för fortsatt konkurrenskraft på olika exportmarknader. Denna betydelse lyfte även infrastrukturministern fram i samband med presskonferensen:

– Det här är en satsning som är viktig för hela Sverige, sa Tomas Eneroth.

Han poängterade också att eftersom detta inte är ett förslag som ska beslutas av riksdagen kan Trafikverket nu påbörja arbetet med Sydostlänken inför planerad byggstart år 2024.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Blekinges kommuner genomför en pilot på Flygdagen för att locka fler invånare

Den 24 augusti väntas ett stort antal besökare på Försvarsmaktens flygdag i Ronneby. Bland imponerande flyguppvisningar och stora markutställningar samlas Blekinges…

28 juni, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Nu söker Techtank en projektledare

Vill du jobba med industrins gröna omställning? Då kanske du är vår nya kollega på Techtank! Vi söker nu en…

14 juni, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Tips på relevanta YH-utbildningar, korta kurser, för medarbetare i Blekinges industri

Myndigheten för yrkeshögskolan har i maj 2024 beviljat över 400 stycken korta YH-kurser, upp till 99 poäng (99 dagar) för…

17 juni, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Omställningscoachning för en hållbar industri i Blekinge

Till hösten får små och medelstora industri- och teknikföretag i Blekinge ytterligare möjligheter att via Techtank få stöd i omställningen…

26 juni, 2024 — Lästid 3 min