”Inspirerande, hjälpsamt och roligt”

I slutet av augusti förra året startade den tredje omgången av Techtanks mentorprogram. Tio adepter och tio mentorer från tolv olika medlemsföretag i Techtank har under det senaste året deltagit i programmet, som håller på till slutet av juni i år. Med några månader kvar passar vi på att kolla läget med några av deltagarna om deras intryck och lärdomar. I detta reportage träffar vi Agnetha Leo, Head of Plant Quality and Academy på Volvo Cars i Olofström, som är mentor till Simon Sörensen, EHS-chef på Xylem i Emmaboda.

Agnetha Leo och Simon Sörensen vid en av deras träffar, här på Volvo Cars i Olofström.

Agnetha fick frågan från Techtanks mentorprogram om hon ville vara mentor, vilket hon gärna ville. Simon fick frågan genom sin chef, i samband med att han fick en ny roll på företaget.

– Jag kände inte till programmet tidigare och tyckte att det var en bra möjlighet att få prata med någon med mer erfarenhet.

Med några månader kvar av programmet ber vi Agnetha och Simon att sammanfatta mentorprogrammet.

– Inspirerande, hjälpsamt och roligt, säger Simon.

– Spännande, givande och roligt, är svaret från Agnetha.

Vi ber Simon och Agnetha att utveckla svaren och är nyfikna på vad de ser som den största vinsten med deltagandet. De berättar att det för dem båda varit att kunna dela ledarskapserfarenheter i sin helhet, både genom organisatoriska delar och nedbrutet i konkreta ärenden. De konstaterar också att trots att de har olika roller i sina respektive företag, så har de många likheter.

– Vi har så många likheter i både arbetet och hur vi är som personer. Samtalen flyter på enkelt och det finns alltid något att prata om på våra träffar.

Utbyte mellan företagen

Vi träffar Agnetha och Simon en måndag eftermiddag i slutet av mars. Denna dag har de haft en heldagsträff på Agnethas arbetsplats på Volvo Cars i Olofström. Simon är mycket nöjd med besöket, och berättar mer om dagen.

– Jag har fått en helhetsbild av hur det funkar med daglig styrning här. Vi har kollat på de olika funktionerna, träffat underhåll, pratat om de hur jobbar med risker och riskanalyser, och mycket mer. Jag har också fått veta mer om Volvos Plant Academy, som jag blev väldigt imponerad av.

Att kunna besöka varandras verksamheter är något de båda uppskattar. Även Agnetha har besökt Simons arbetsplats på Xylem i Emmaboda och lärt sig mer om deras verksamhet.

– Då var vi ute och tittade mycket i verksamheten, det var fantastiskt att se alla delar. Vi stannade vid olika stationer, och pratade bland annat riskbedömning. Likheterna är många, det är viktigt att ta arbetsmiljön i industrierna på allvar, berättar Agnetha.

”Vi lär av varandra”

Utöver att besöka varandras verksamheter, och de gemensamma träffarna med övriga deltagare i mentorprogrammet, har Agnetha och Simon Teamsmöten varje vecka, en modell som de tycker fungerar väldigt bra.

– I början hade vi en mer fast agenda, nu tar vi mer det som dyker upp. Ofta en uppföljning om det vi pratat om sist. Det händer alltid något i våra verksamheter som är bra att bolla, där jag kan dra nytta av Agnethas erfarenheter. Jag har lärt mig sig av sådant som Agnetha redan testat, och funderat på hur det kan funka i vår verksamhet. Ett sådant område är till exempel kommunikation med min grupp, hur jag jobbar med gruppen, hur jag styr vårt arbete. Här har jag fått många bra tips, berättar Simon.

Agnetha fyller på med att det inte bara är Simon som adept som lär sig nytt genom programmet, utan det gör även hon som mentor.

– Jag får också lära mig mycket, och får ytterligare någon att bolla saker med. Det är alltid nyttigt att få sig en tankeställare, vi lär av varandra. Utöver det har vi båda många kontakter på våra respektive företag som kan vara till nytta inom andra områden där vi kan bolla saker och där vi också kopplat samman kollegor mellan våra två företag. Det skapar ett mycket bra nätverk.

Avslutningsvis ber vi Agnetha och Simon om medskick till andra som funderar på att delta som mentor/adept.

– Det är väldigt givande, menar Agnetha, och får medhåll av Simon:

– Man lär sig mycket själv, det blir också en intensiv kontakt, en bra möjlighet att få ett bra nätverk både inom programmet, och mellan varandras verksamheter. Det är nyttigt för hela verksamheten!

Text & foto: Karin Andersson, Techtank

Vill du veta mer?

VD & Klusterledare

076-861 27 43

Ingela Håkansson

VD & Klusterledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 43

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Validering stärker Blekinges näringsliv

Blekinge har en stark industrinäring med ett växande behov av rätt kompetens. För att möta framtidens krav krävs strategisk kompetensplanering…

27 april, 2025 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Göran Johnsson avtackades på Techtanks bolagsevent

Techtank höll den 25 april bolagsstämma på Eriksberg. Detta år kombinerades stämman med intressanta panelsamtal, presentationer av Techtanks verksamhet med…

27 april, 2025 — Lästid 1 min

Aktuellt övrigt

Företagsstöd via Region Blekinge

Region Blekinge avsätter varje år en del av sina regionala tillväxtmedel till företagsstöd. Dessa stöd ska hjälpa länets företag att…

27 april, 2025 — Lästid 2 min

Produktionslyftet

Aktuellt övrigt

Checkar för automation eller produktionskompetens i tillverkande företag

Är ni ett litet eller medelstort företag med tillverkande verksamhet som vill stärka er långsiktiga konkurrenskraft genom att utveckla er…

27 april, 2025 — Lästid 1 min