Medlemsföretag i Techtank utvecklas tillsammans i Produktionslyftet
Publicerat den 25 september, 2017
I mitten av september drog Produktionslyftets startprogram med fokus på digitalisering igång för fem av Techtanks medlemsföretag: El-yta, Stans & Press, Tre D Mekaniska, VA Automotive samt YTAB. Företagen ser alla stora möjligheter med att delta i detta program för att få nya idéer, ökad kunskap och inte minst inspiration till att hitta nya smarta lösningar i sina respektive verksamheter. Att kunna göra det i nätverksform lyfter många också fram som en styrka.
Programmet genomförs under hösten i Nordöstra Skåne och Blekinge. Swerea IVF håller ihop Produktionslyftet, som är ett nationellt program, och bidrar med erfarna förändringsledare och experter inom det aktuella området digitalisering.
– Programmet består av fem halvdags nätverksträffar. Utöver dessa träffar kommer företagen att få coachning vid två tillfällen för att kunna utveckla sin målbild kring ett framtida utvecklingsarbete, berättar Birgitta Öjmertz från Swerea IVF, som är programdirektör för Produktionslyftet och fanns på plats på första träffen som hölls i Olofström.
Inspiration och ny kunskap varvat med eget arbete
Under den första träffen stod en introduktion och inspiration till temat digitalisering på agendan med efterföljande diskussioner kring den egna synen på digitalisering; vad det är, vad man gjort hittills på det egna företaget, vilka risker och möjligheter som finns och mycket mer. Nästa träff består av ett inspirations- och studiebesök då gruppen kommer att besöka Sibbhultsverken som tidigare gjort en liknande förändringsresa som de deltagande företagen nu påbörjat, för att få en bild av vad som är möjligt men också vad som krävs för att göra en sådan resa.
På de övriga träffarna står bland annat frågor som utmaningar och ambitioner, nuläge med kartläggning samt presentation av strategier på agendan. Vid flera av träffarna kommer ett av de deltagande företagen att användas som ett konkret exempel för det som diskuteras.
– Mellan träffarna kommer företagen att arbeta med sina egna verksamheter. Med hjälp av nya kunskaper och de verktyg vi går igenom under hösten kommer företagen sedan att arbeta fram en målsättning för sitt företag och identifiera de första stegen på sin fortsatta utvecklingsresa, berättar Birgitta Öjmertz.
Vad säger deltagarna?
Vid den första träffen passade vi på att fråga deltagarna från respektive företag varför de har valt att delta i Produktionslyftets startprogram och vilka förväntningar de har.
Mats Karlsson, VD, YTAB, Näsum
– Jag tror att vi skulle kunna effektivisera en hel del genom att bli mer digitala. På så sätt skapar vi också en modern och attraktiv arbetsplats. Digitalisering blir allt viktigare att jobba med i framtiden, jag ser till exempel hur vi skulle kunna använda en robot med VR-teknik i vår verksamhet. Sedan är upplägget på detta program mycket bra genom att vi kan lära av varandra.
Ingela Porter, ekonomichef, Stans & Press, Vilshult
– Jag tror att det här programmet kan hjälpa oss med att ta nästa steg. Även om vi redan jobbat med digitalisering på olika sätt ser jag att vi kan få idéer till förbättringar och smarta lösningar. Tillsammans med andra kläcker man också lättare nya idéer.
Anders Andersson, Manager Management System & IT, VA Automotive, Hässleholm
– Jag ser detta som jätteviktigt för att få en bättre förståelse för vad man kan och inte kan göra. Det är lätt att prata om digitalisering, men hur passar det in i verksamheten? Vad bör vi lägga vårt fokus på? Jag ser också att vi kan få ett bra utbyte i gruppen och hitta effekter av varandra.
Ankin Liljegren & Anneli Wessman, ägare, El-yta, Olofström
– Vi har redan påbörjat digitaliseringsresan, men hoppas att detta kan hjälpa oss att öka takten, och att vi kan få nya verktyg för att förverkliga våra planer och ge oss en puff i rätt riktning.
Olle Haglund, VD, Tre D Mekaniska, Vilshult
– Jag hoppas på att lära mig värden som underlättar att genomföra förändringsprocesser tillsammans med de anställda. Därför har jag också tagit med mig personal från olika delar av vår verksamhet.
Om Produktionslyftet
- Nationellt program som initierades av Teknikföretagen och IF Metall 2006.
- Syftet är att höja produktivitet, konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri och därigenom stärka förutsättningarna för lönsam produktion i Sverige.
- Produktionslyftet tillämpar en väl utprovad process som har utvecklats sedan 2007 och ständigt förbättras. Processen bygger på principer som kopplar till Lean men tar utgångspunkt i de utmaningar och ambitioner som är viktigast i det enskilda företaget.
- En förutsättning för framgång är också en beredskap till omprövning och eget hårt arbete i respektive företag.
- Läs mer på produktionslyftet.se