Mentorprogrammet: win-win för alla medverkande

Under det senaste året har Techtank genomfört en pilotomgång av ett Mentorprogram med 16 mentorer och adepter från olika företag i industriklustret. När denna omgång nu går mot sitt slut kollar vi läget med några av deltagarna om deras intryck och upplevelse av mentorprogrammet.

Energikick, nätverkande, kul, inspirerande, utmanande, energi, lärorikt, utvecklande, intressant, spännande… Listan kan göras lång när vi ber deltagarna beskriva hur mentorprogrammet varit för dem. Men vi tar det från början. Vad var det som lockade deltagarna att vara med i pilotomgången?

Catharina Kindberg

– Vi har haft frågan uppe om ett mentorprogram tidigare på Dynapac, men inte fått till något. Jag tyckte att det skulle ge ännu lite mer att få till interaktion och utbyte mellan våra bolag i klustret. Jag har tidigare varit mentor och tycker att det ger mycket att få insyn och annat perspektiv, berättar Catharina Kindberg, VD på Dynapac i Karlskrona.

Catharina har varit mentor för Hasina Rashid, Team Manager Order & Planning på Alfa Laval i Ronneby. För Hasina passade mentorprogrammet perfekt i tid då hon nyligen bytt arbetsgivare från ett litet företag till ett stort där hon mötte många olika utmaningar.

Medarbetare Alfa Laval

Hasina Rashid

– Jag kände att jag behövde ett neutralt bollplank som kunde ge mig ytterligare en synvinkel, berättar Hasina, och fortsätter:

– Den största vinsten för mig med mentorprogrammet har varit ett bredare nätverk och en person som gett mig bra idéer och inspiration. Genom det har Alfa Laval fått en mer inspirerad och bättre ledare. Dessutom har de stora helgruppssessionerna i programmet varit väldigt intressanta, för de berörde många gemensamma utmaningar och vi kunde öppet dela idéer och funderingar med varandra.

”Jag trodde inte att matchningarna skulle bli så klockrena som de blev, diskussionerna i helgrupp så öppna och att min mentor kunde ge mig exakt det jag egentligen inte förstod att jag sökte.”

Även för Hasinas mentor Catharina har programmet varit värdefullt.

– Personligen har det varit mycket givande att utbyta erfarenheter med Hasina, och jättekul att ha kunnat hjälpa till i vissa fall. För företaget så känner jag att vi har fått till ett mycket bredare nätverkande och att det händer saker i praktiken, säger Catharina.

Enormt utvecklande och win-win för alla parter

Sam Evaldsson, Development Engineer på Tarkett i Ronneby, är tillsammans med Hasina en av totalt åtta adepter som deltagit i mentorprogrammet. Sam blev erbjudan möjligheten av sin dåvarande chef att delta, och tyckte att det lät som ett intressant koncept.

Sam Evaldsson och Stefan Sandberg

Sam Evaldsson och Stefan Sandberg

– Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av programmet. Det har visat sig vara enormt utvecklande för min karriär. Allt ifrån diskussioner om olika situationer och hur jag på bäst sätt hanterar dem, till att bolla idéer med min mentor Stefan, med hans gedigna erfarenhet och kunskap, har varit fantastiskt givande.

– Även diskussionerna som vi haft på de gemensamma träffarna med representanter från andra företag i närområdet har varit väldigt givande för mig, berättar Sam.

Mentorn som Sam refererar till är Stefan Sandberg, platschef på Södra Cell i Mörrum. Stefan har varit mentor tidigare och hans erfarenhet är att det är win-win för båda parter, något som också stämde in här.

– Förutom att jag fått större inblick i en annan processindustri vilket har varit intressant så tror jag att våra diskussioner och samtal bidragit. Att ha träffat andra företag i regionen har också varit givande, ett bra komplement till övrigt samarbete i Techtanks regi, säger Stefan.

Lyckade matchningar

Bild på Carina Augustsson

Carina Vessin

Den som sett till att matchningarna mentor-adept blivit så lyckade är Carina Vessin som på uppdrag av Techtank ansvarar för Mentorprogrammet.

– Jag har jobbat med ledarutveckling i många år och har därmed ett väldigt stort nätverk av chefer, så att hitta riktigt bra mentorer var enkelt. Intressant att alla som fick frågan om att vara mentor glatt svarade ja och det är nog en stor del i att det blivit så fantastiskt bra matchningar. Viljan att dela med sig, intresserat nyfiken och ödmjuk inför framtida utmaningar, berättar Carina, och fortsätter:

– Mitt arbete med teamutveckling i olika arbetslag gör också att jag är väl medveten om adeptens vardag. Efter en intervju med varje adept fick jag en bild av deras situation, behov och viljeinriktning. Några uppföljande frågor till mentorn och sen var matchningen klar.

Ny omgång av Mentorprogrammet startar i juni

Är du intresserad av att delta som mentor eller adept? Techtank startar en ny omgång för 8-10 st mentorer respektive adepter i slutet av juni 2023.

– Om jag får önska en sak med vårt nästa program är att du som läser detta anmäler dig nu! I mitt nätverk har jag fortfarande många som är intresserade av att bli mentor, men om jag inte känner just dig så riskerar vi att missa dig! Så både adept och mentor, om du undrar över något hör gärna av dig till mig på . Det är en fantastisk möjlighet till utveckling på ett inspirerande, utmanande sätt och kul, vi har väldigt trevligt på våra tematräffar!


Du kan läsa mer om nästa omgång av Mentorprogrammet här: https://techtank.se/nyheter/delta-i-nasta-omgang-av-techtanks-mentorprogram/ eller höra av dig direkt till för mer information. Sista dag för intresseanmälan är den 16 april!


Vill du veta mer?

VD & Klusterledare

076-861 27 43

Ingela Håkansson

VD & Klusterledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 43

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Ställ ut i Business Blekingmontern på Elmia Subcontractor 2024

Välkommen att ställa ut med Business Blekinge på Elmia Subcontractor i Jönköping den 14-16 november. Mässan är norra Europas ledande…

7 maj, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Fler ska välja Blekinge – nu lanseras ett nytt platsvarumärke

Den 21 maj lanserades Blekinges nya platsvarumärke, en satsning som involverat över 600 personer. Syftet är att stärka Blekinges marknadsposition…

22 maj, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Industriverken medlem i Techtanks industrikluster

Industriverken AB i Ronneby, med runt 55 anställda, är en fullservicepartner inom plåtpressning med en bred kunskap av att välja…

16 maj, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt övrigt

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Tillväxtverket erbjuder nu små och medelstora företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation respektive produktionskompetens…

8 maj, 2024 — Lästid 4 min