Mer stöd till industrin i Blekinge på ingång

Mer stöd till industrin i Blekinge på ingång

Tillväxtverket har i dagarna beviljat Techtank nya medel för projekt som ger industrin i regionen stora möjligheter att stärka sin konkurrenskraft inom områden som digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning, innovationskraft samt marknadsbreddning.

– Projekten tar avstamp i industrins betydelse för regionen. I Blekinge finns ca 57% av arbetstillfällena i den kritiska intäktsbasen i industrin. De medel Techtank nu tilldelas ger oss ytterligare möjligheter att arbeta med vår huvuduppgift, att bidra till en stärkt konkurrenskraft för industriföretagen genom olika insatser inom teknik-, affärs- och kompetensområdet, säger Jörgen Adolfsson, klusterledare för Techtank.

Det handlar om två olika projekt, Smart Industri i Blekinge 2.0 samt Techtank S3 – affärsutveckling för marknadsbreddning, som båda startar den 1 januari 2019 och pågår i två år. De beviljade projekten kompletterar varandra och bygger vidare på erfarenheter och resultat från tidigare projekt i regionen. Aktiviteterna som ska genomföras ligger också i linje med industrins utmaningar, Blekinges innovationsstrategi och regeringens nyindustrialiseringsstrategi.

Industriellt testcenter och marknadsbreddning några av satsningarna

Ett av syftena är att bidra till små och medelstora företags omställnings- och förnyelseförmåga i regionen inom områdena digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning och innovationskraft. Ett konkret exempel på detta är det industriella testcenter som planeras.

– Vi kommer att utveckla den satsning som Ronneby kommun gjort med vattenskärningslabbet till att bli ett industriellt testcenter – en fysisk och virtuell miljö som kan bidra till teknikutveckling inom till exempel automatisering och digitalisering. Centret kommer att kunna erbjuda inspiration, utbildningar, erfarenhetsutbyte, workshops, tester och prototypande av teknik som är relevant för vår industri.

Ett annat syfte är att stärka företagens förmågor och processer kopplat till affärsutveckling mot nya produktmarknader. Det handlar bland annat om aktiviteter som kan bidra till marknadsbreddning.

– Företagen i vår region lägger i stor utsträckning många ägg i samma korg, det vill säga många av dem är alltför beroende av ett fåtal stora kunder i ett fåtal branscher. Detta gör vår industri väldigt sårbar och riskutsatt vid förändringar. Därför kommer vi att på olika sätt arbeta för att inspirera och möjliggöra för industrin att bredda sina marknader både för ökad tillväxt och minskad sårbarhet, avslutar Jörgen Adolfsson.

Beviljade projekt – fakta

Smart Industri i Blekinge 2.0
Syfte: Att bidra till små och medelstora företags omställnings- och förnyelseförmåga i regionen inom områdena digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning och innovationskraft.
Projektägare: Techtank/Olofströms Näringsliv AB
Projekttid: 2019-01-01 — 2020-11-15
Budget: 5 713 000 SEK
Finansiärer: Tillväxtverket, Region Blekinge, Olofströms kommun (via Olofströms Näringsliv), Ronneby kommun
   
Techtank S3 – affärsutveckling för marknadsbreddning
Syfte: Att stärka företagens förmågor och processer kopplat till affärsutveckling mot nya produktmarknader.
Projektägare: Techtank/Olofströms Näringsliv AB
Projekttid: 2019-01-01 — 2020-12-31
Budget: 1 750 000 SEK
Finansiärer: Tillväxtverket, Olofströms kommun (via Olofströms Näringsliv)

 

Mer information

Jörgen Adolfsson
Klusterledare Techtank
0709-91 80 03

Om Techtank

Techtank är ett klusterinitiativ i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Tillsammans – näringsliv, samhälle och akademi – stärker vi industrins konkurrenskraft genom en gemensam agenda och värdeskapande insatser inom områdena Teknikutveckling & Innovation, Kompetensutveckling & -försörjning samt Affärsutveckling & Tillväxt. www.techtank.se

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Miljoner i EU-medel för att stödja industrins gröna omställning i Skåne och Blekinge

Med drygt 12 miljoner kronor bidrar EU:s socialfond till det nya projektet SPIK som ska stödja industrins gröna omställning i…

6 december, 2023 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min