Nya finansieringsmöjligheter till FoU-projekt

Nya finansieringsmöjligheter till FoU-projekt

Den 26 januari arrangerade Techtank tillsammans med Swerea IVF och LIGHTer en workshop med fokus på identifiering av nya behov och möjliga lättviktsprojekt för företag i regionen. Information om olika finansieringsmöjligheter gavs, bland annat om de nya teknikcheckar som Techtanks medlemsföretag och även andra företag i Olofströmsregionen kan ansöka om under 2018.

Nedan finns samtliga presentationer från dagen för nedladdning (pdf) – samtliga fullmatade med exempel på olika Forsknings- och utvecklingsprojekt som kan utföras, olika finansieringsmöjligheter samt var man hittar mer information om dessa saker:

Stiftelsen Teknikcentrum

Sebastian Lodge från Techtank inledde med att berätta om Stiftelsen Teknikcentrum som under 2018 kommer att ge Techtanks medlemsföretag samt andra företag och organisationer i Olofströmsregionen möjlighet att ansöka om stöd för tjänster utförda av Swerea. Teknikcheckarna kan användas inom tre områden:

  • Konkreta uppdrag för en enskild aktör
  • Medfinansiering in i forskningsprojekt
  • Utbildningsinsatser för flera aktörer

Teknikcheckarna administreras av Techtank – läs mer på www.techtank.se/teknikcheckar eller kontakta för mer information.

LIGHTer regional nod Blekinge

På plats för att berätta mer om LIGHTer regional nod Blekinge fanns Anders Jönsson, projektledare på Swedish Waterjet Lab, och Eva-Lis Odenberger, forskare och projektledare på Swerea IVF. Noden syftar till att skapa och etablera ett nätverk av företag och forskningsutövare för innovation inom lättvikt med regional utgångspunkt och förankring. Fokus ligger på kompetens- och teknologiutveckling inom bearbetning av lättviktsmaterial hos SMF – små och medelstora företag, kopplat till material, produkt- och processutveckling samt regionens styrkeområden plåtformning (stamping) och vattenskärning (trimming). Ett deltagande i noden innebär bl.a.

  • Stöd och hjälp vid finansieringsansökningar till Vinnova för industriförankrade utvecklingsprojekt där SMF prövar en idé som de annars inte skulle vidareutveckla. T.ex. LIGHTer
    SMF, SMF Flyg, LIGHTer medlemsprojekt, Innovationsprojekt i företag, process- och prototypcheckar m.fl.
  • Omvärldsbevakning, marknadsföring av regionala erbjudande
  • Tillgång till test och demoanläggningar
  • Hjälp med certifiering mot nya branscher
  • Samverkan i regionala grupperingar genom etablerade nätverk

LIGHTer regional nod Blekinge är öppen för varje företag och organisation med intresse för lättviktsteknologi och relevant verksamhetsinriktning, lokaliserade i eller i nära anslutning till Blekinge region. För mer information om LIGHTer, besök www.lighterarena.se. För att komma direkt till regional nod Blekinge: www.lighterarena.se/om-lighter/vad-haender-inom-laettvikt-(erbjudande)/naetverk-och-moetesplats/regional-nationell-och-internationell-samverkan-im6/regional-samverkan/regional-nod-blekinge/

Swerea IVF

Daniel Wiklund, gruppchef Komponenttillverkning, och Eva-Lis Odenberger, forskare och projektledare Komponenttillverkning, medverkade från Swerea IVF och berättade om vad Swerea IVF kan erbjuda företag vad gäller FoU. De erbjuder bland annat avancerade forsknings- och uppdragstjänster inom material, produkt och processutveckling, och har både bred och djup kunskap kring textilier, polymerer, metaller och keramer. Swerea IVF kan härigenom stödja och utveckla industrin i val av material och materialutveckling, metodik och tillverkningsprocesser. Utifrån dessa kategorier kan checkarna användas till olika tjänster och forskning inom specifika områden som exempelvis smarta textilier, ekodesign, lättvikt och innovationsledning.
För mer information om Swerea IVF, besök www.swerea.se/ivf.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min