Rekordmånga deltagare på Techtank Day 2024

Närmare 150 deltagare från hela Blekinge med omnejd som representerade näringsliv, samhälle och akademi var på plats i Slottslängorna den 25 april för Techtanks årliga konferens och mötesplats för industrins utveckling i regionen. I fokus stod frågor kring industrins gröna omställning och industrins kompetensförsörjning, vilket belystes genom såväl föreläsningar som intervjuer och panelsamtal under dagen.

Landshövding Ulrica Messing, Länsstyrelsen Blekinge, öppnade konferensen med att lyfta flera viktiga frågor för Blekinges framtid. Hon pratade bl a om omvärldsläget, vikten av att vara med i den gröna omställningen och utmaningar med kompetensförsörjning då vi behöver få fler människor att vilja bo, leva och arbeta i vårt län. Landshövdingen lyfte även behovet av en robust infrastruktur, stabil elförsörjning och attraktiva bostäder. Särskilt lyftes arbetet med Sydostlänken som nu pågår och som är av oerhörd vikt för vårt län.

Nedan kan ni ta del av landshövdingens hela tal:

Göran Johnsson, ordförande för Techtank, Birgit Birgersson Brorsson, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun samt Stefan Olofsson, näringslivschef i Sölvesborgs kommun hälsade sedan välkomna till Techtank Day och Sölvesborg. Därefter höll Ingela Håkansson, VD och klusterledare för Techtank, en presentation om Techtank och visade även en film om industrins betydelse för Blekinge (se länk till filmen längre ner på sidan).

Förmiddagen fokuserade på temat industrins gröna omställning. Dagens första talare var Christoffer Svanberg, VD på Node Pole, som gav en framtidsspaning kring hållbara industrietableringar i Sverige. Han pratade bl a om tre megatrender som driver den globala omställningen av industri och samhälle: digitalisering, klimatutmaningen samt elektrifiering. Christoffer lyfte även Blekinge som en strategisk plats för nya investeringar med goda förutsättningar tack vare exempelvis markytor, djuphamn, logistik, tillgång till kraft, närhet till Europa m m. Ett medskick till åhörarna var att investera och förbered för flera olika branscher.

Efter en paus med nätverkande var det dags för nästa talare, Lars-Henrik Jörnving, Vice President och Head of Global Industrial Development på Scania Group. Lars-Henriks presentation handlade om hållbar produktion med kraft från Lean och digitalisering. Under presentationen fick vi bl a lära oss mer om hur Scania arbetar med hållbarhet och deras Science Based Targets. Vi fick även se hur man arbetar med att gå från linjär till cirkulär produktion, lära oss mer om Scanias produktionssystem (SPS), hur viktiga människorna i företaget är, och mycket mer. Vi bjöds också på en inblick i Scanias Smart factory Lab i Södertälje. Ett viktigt budskap från Lars-Henrik var:

Det räcker inte med stora framgångsrika företag i Sverige. Det är helt avgörande att alla små och medelstora underleverantörer finns för att Sverige ska fortsätta vara ett bra industriland.

Därefter var det dags för dagens första interjvu som konferensens moderator Anna Dyhre höll med Mats Lundin, programchef för det nya Net Zero Industry samt SuPr – Nationell nod för hållbar produktion. Net Zero Industry Programme är en del av Impact Innovation, Sveriges nya innovationssatsning för 2030-talet, och fokuserar på två centrala områden för omställning inom industrin: Extrem resurseffektivitet och resiliens. Programmet leds av Teknikföretagen tillsammans med RISE. Under intervjun pratade Mats bl a om resan mot en mer hållbar och cirkulär produktion och hur den rymmer både utmaningar och nya affärsmöjligheter, och att det gäller att hänga med för att inte halka efter i utvecklingen.

Förmiddagen avslutades med ett panelsamtal med Mattias Lindhe, Senior Vice President, HANZA Group, Pernilla Walkenström, divisionschef Material och produktion, RISE, Björn Langbeck, industriell expert, Tillväxtverket, Lars-Henrik Jörnving, Vice President, Head of Global Industrial Development, Scania samt Mats Lundin, programchef Net Zero Industry samt SuPr – Nationell nod hållbar produktion. Under samtalet kom många olika aspekter fram kring industrins gröna omställning – alltifrån vikten av långsiktiga satsningar och mer resurser nationellt till att lyssna på kunden och vara förberedd på de nya krav som kommer hela tiden. Samtalet kom även in på hur man kan använda sig av t ex AI, digitalisering, lean m m för att kunna ställa om på ett bra sätt. Även den alltid aktuella energifrågan diskuterades i panelen.

Dagen bjöd på strålande väder och många valde att förlägga lunchpausen på innergården mellan slottslängorna innan det var dags för eftermiddagspasset på temat industrins kompetensförsörjning.

Först ut efter pausen var dagens moderator, tillika Employer Branding-experten Anna Dyhre, som ställde frågan Är du tillräckligt attraktiv? Föreläsningen bjöd på aktuell fakta, intressanta iakttagelser, inspirerande exempel och inte minst många skratt. Frågor som ställdes var bl a hur ska jag som arbetsgivare vara attraktiv och intressant om ingen känner till mig? Hur kan vi jobba mer med synlighet? Tips som gavs var t ex att jobba med ”workfluencers”, att använda LinkedIn, att våga bjuda mer på ”bakom kulisserna” så man lättare kan lära känna ditt företag och bli mer intressant för omvärlden. Vikten av att ta hand om personal från Hej till Välkommen tillbaka lyftes också.

Därefter var det dags för Teknikcollege att ta plats på scenen. Fredrik Gummesson, processledare, Teknikcollege Sydost, inledde med en presentation om Teknikcollege och vilken roll TC spelar för industrins kompetensförsörjning. Därefter bjöd lärarna Natalie Petersson och Lars-Torbjörn Björk samt eleverna André Fischer, Fabian Andersson, Jonatan Bengtsson och Elliot Kallhagen från Furulundsskolan i Sölvesborg på goda exempel hur de samarbetar med näringslivet i regionen, bl a genom olika teknikprojekt. Vi fick även en god insikt i hur dagens ungdomar tänker kring framtiden med jobb, utbildning, var man vill bo – och mycket mer!

Efter Teknikcollege var det dags för ytterligare elever att ta plats på scenen, nämligen Ana Coga, Maja Svensson och Leila Velic från Nordenbergsskolan i Olofström, som står bakom årets UF-företag i Blekinge: Amanita UF. Vi bjöds bl a på en minst sagt energifylld pitch om deras vinnande produkt, en multifunktionell kork som är gjord att passa de flesta flaskorna och tillverkad av återvunnet material. Vi fick även höra mer om deras samarbete med elever på Industriprogrammet för att kunna tillverka korken.

Sedan var det dags för eftermiddagens panelsamtal kring frågan industrins kompetensförsörjning. Panelen besod av Anna Neij, HR-chef, Shape Process Automation, Håkan Ljungbeck, Head of People Experience HR, Volvo Cars, samt ordförande regional styrgrupp Teknikcollege Sydost, Eva Pettersson, prorektor, Blekinge Tekniska Högskola samt Anna-Lena Malm, regional utvecklingsdirektör, Region Blekinge. Samtalet handlade mycket om hur vi kan väcka teknikintresse hos barn och ungdomar tidigt. Även vikten av att bättre marknadsföra teknikyrken togs upp, där kopplingen till Anna Dyhres tidigare fråga blev högst aktuell: Hur kan man bli intresserad av något man inte vet att det finns? En annan viktig fråga som diskuterades är svårigheten att hitta tillräckligt många platser för LIA och APL, något som industrin behöver samarbeta med utbildningsaktörerna kring som en del av pusslet med kompetensförsörjningen i regionen.

Avslutningsvis sammanfattades dagen avTechtanks ordförande Göran Johnsson och VD Ingela Håkansson samt Birgit Birgersson-Brorsson, kommunstyrelsens ordförande, Sölvesborgs kommun. Den sistnämnda lämnade därefter över stafettpinnen från Sölvesborg till Torbjörn Lind, näringslivschef i Ronneby kommun, där nästa års Techtank Day kommer att hållas – vi ser redan framemot detta!


Presentationer

Nedan kan du ta del av de presentationer och filmer som visades under dagen:

Node Pole: Hållbara industrietableringar i Sverige – en framtidsspaning
Scania: Hållbar produktion med kraft från Lean och Digitalisering
Anna Dyhre: Är du tillräckligt attraktiv som arbetsgivare?
Teknikcollege/Furulundsskolan presentation: En möjlighet för industrins kompetensförsörjning
Teknikcollege/Furulundssskolan film: Konstruktion och implementering av en ROV (klicka på Project video för att se filmen från elevernas projektarbete)

Techtank presentation: Om Techtank

Techtank film: Tillsammans skapar vi en hållbar och konkurrenskraftig industri

Techtank film: Flera tusen möjligheter – Ta nästa steg i Blekinges industri- och teknikföretag!


Techtank Day 2024 i bilder

Foto & film: Cecilia Egerö, Sölvesborgs kommun



 

Vill du veta mer?

Kommunikationsansvarig & Projektledare

076-861 27 44

Karin Andersson

Kommunikationsansvarig & Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 44

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Blekinges kommuner genomför en pilot på Flygdagen för att locka fler invånare

Den 24 augusti väntas ett stort antal besökare på Försvarsmaktens flygdag i Ronneby. Bland imponerande flyguppvisningar och stora markutställningar samlas Blekinges…

28 juni, 2024 — Lästid 2 min

Aktuellt från Techtank

Omställningscoachning för en hållbar industri i Blekinge

Till hösten får små och medelstora industri- och teknikföretag i Blekinge ytterligare möjligheter att via Techtank få stöd i omställningen…

26 juni, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt övrigt

Dags att energieffektivisera företag i Blekinge

Med start i sommar och under de kommande tre åren kommer Energikontor Syd att energicoacha företag i Blekinge. Arbetet i…

25 juni, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Tips på relevanta YH-utbildningar, korta kurser, för medarbetare i Blekinges industri

Myndigheten för yrkeshögskolan har i maj 2024 beviljat över 400 stycken korta YH-kurser, upp till 99 poäng (99 dagar) för…

17 juni, 2024 — Lästid 1 min