SPOK Blekinge sätter extra fokus på spillmaterial och UF-företag

Under hösten har SPOK Blekinge startat upp ett nytt initiativ med fokus på re-make och spillmaterial. Genom att engagera UF-bolag är siktet inställt på att skapa nya produkter med hjälp av spill från regionens industriföretag.

Hanna Nilsson

Hanna Nilsson, Region Blekinge

– Vi håller som bäst på att kontakta företagen som är anslutna till SPOK Blekinge för att stämma av om de har spillmaterial och om de skulle vilja vara med och bidra till att deras spill får nytt liv i en annan produkt, berättar Hanna Nilsson, strateg på Regional utveckling på Region Blekinge, som tillsammans med Techtank driver Blekinges hubb inom SPOK.

För en mer hållbar produktionskedja

SPOK står för Samtida Produktion och Konsumtion och är en digital plattform där tillverkande företag kan listas så att formgivare och designers lättare kan söka material och få kontakt med samarbetspartners. Tanken är att stärka lokala samarbeten för att hämta hem tillverkning och produktion till Sverige och Blekinge.

SPOK grundades i Skåne, och Blekinge var första hubben att bli en del av det nationella nätverket som håller på att byggas över hela Sverige. I dagsläget finns fem hubbar, och fler är på väg in.

– SPOK är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Genom att samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter kan SPOK vara med och bidra till en mer hållbar produktionskedja, säger Ingela Håkansson, VD på industriklustret Techtank.

SPOK Blekinge

På bilden syns bord och bänk som är producerat genom SPOK-företaget Sculptur från Karlshamn, som har 3D-printat i biokomposit samt Sölvesborgs Glasmästeri AB som har tillverkat glasskivan på bordet, och Hitex från Svängsta som står för den mjuka sitsen på bänken. Möblerna finns idag på Form/design Center på Lilla torg i Malmö och ingår i utställningen SPOK Punkt. På SPOK Punkt finns fyra möbelgrupper som representerar SPOKs arbete med att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter – från slöjd till industri. Bilden är tagen av Sofi Sykfont.

Spillmaterial på agendan

SPOK fungerar som en katalysator för produktutveckling i gamla och nya material. Cirkulära processer blir allt viktigare i ett hållbart samhälle Under hösten 2022 har SPOK därför startat ett initiativ med fokus på re-make och spillmaterial.

– Många företag återvinner redan själva sitt spill i nya produkter i verksamheten eller säljer det vidare till andra för återvinning. Genom vårt nya initiativ vill vi också erbjuda en möjlighet för företag att via SPOK vidareutveckla affärsmöjligheter kring sitt spillmaterial, berättar Hanna Nilsson.

Ny SPOK-kollektion på gång med hjälp av UF

När SPOK Blekinge lanserades 2021 erbjöds formgivare i Blekinge att delta i en testpanel för att testa konceptets samtliga delar. Resultatet blev en SPOK Blekingekollektion med nya produkter som under året exponerats dels i Blekinges samtliga kommuner, men framför allt på den internationella designmässan Southern Sweden design days samt Formex presentmässa i Stockholm.

– Kollektionen, samarbetena och exponeringen har varit mycket lyckad. Därför har Region Blekinge nu initierat en ny kollektion med fokus på spill och re-make. Vi har inlett samarbete med Ung företagsamhet och Nyföretagarcentrum som stöd till UF-bolagen, berättar Hanna Nilsson.

UF-företagen som deltar kommer att erbjudas konceptutveckling och coaching från etablerade designers. UF-bolagen har också en värdecheck med sig från Region Blekinge som ersätter kostnader upp till 10 000 kr i samband med samarbete och produktion av re-makeprodukterna. Det är de deltagande SPOK-listade företagen som kan rekvirera dessa medel.

– Förhoppningsvis vill många av våra industriföretag delta i detta. Är man inte redan listad på SPOKs plattform är man varmt välkommen att höra av sig för mer information. Kanske får vi förmånen att visa den nya SPOK-kollektionen till våren på Techtank Day 2023, säger Ingela Håkansson.

Vill du veta mer?

VD & Klusterledare

076-861 27 43

Ingela Håkansson

VD & Klusterledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 43

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Industriverken medlem i Techtanks industrikluster

Industriverken AB i Ronneby, med runt 55 anställda, är en fullservicepartner inom plåtpressning med en bred kunskap av att välja…

16 maj, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Fler ska välja Blekinge – nu lanseras ett nytt platsvarumärke

Den 21 maj lanserades Blekinges nya platsvarumärke, en satsning som involverat över 600 personer. Syftet är att stärka Blekinges marknadsposition…

22 maj, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt övrigt

Automation & produktionskompetens - två checkar att söka senast 30 september

Tillväxtverket erbjuder nu små och medelstora företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation respektive produktionskompetens…

8 maj, 2024 — Lästid 4 min

Logga Klimatklivet

Aktuellt övrigt

Klimatklivet – stöd till klimatinvesteringar – ny ansökningsperiod i juni

Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då är du välkommen att söka stöd…

8 maj, 2024 — Lästid 3 min