Startprogram som gett avtryck

Startprogram som gett avtryck

Under hösten 2017 har fyra av Techtanks medlemsföretag – Stans & Press, Tre D Mekaniska, VA Automotive och YTAB – deltagit i Produktionslyftets startprogram med fokus på digitalisering. De förväntningar som företagen hade vid uppstarten i september har mer än väl infriats när vi pratar med dem efter den avslutande träffen som hölls på YTAB i Näsum den 7 december.

– Den största lärdomen är insikten att digitaliseringen berör så många områden både i samhället i stort och inom vår egen verksamhet. Det vi tar med oss är möjligheten som den ökade digitaliseringen ger och vi kommer att ha med det som en viktig aspekt att dra nytta av i allt förbättrings- och förändringsarbete, säger Olle Ekstrand, försäljningschef på Stans & Press i Vilshult, och fortsätter:
– Vi har blivit stärkta i vår tro på att ständig förbättring och förändring är nödvändig för att vara bra över tid. Genom att olika företag deltog i programmet så har vi fått flera uppslag och idéer som vi kommer att prova i vår verksamhet.

Erfarenhetsutbyte en framgångsfaktor

Programmet har också gett öppningar för ett lokalt samarbete och erfarenhetsutbyte med övriga företag som deltog i programmet, vilket man lyfter fram som en framgångsfaktor.

– Vi har fått många tips om hur vi kan gå vidare efter dessa träffar med nya kontaktnät och företag som kan hjälpa oss. Det handlar mycket om att våga sikta högre än innan till målet och att ha en tydlig vision om vart vi ska, berättar Malin Sahlsten, produktionschef på YTAB i Näsum.

Deltagarna lyfter också fram studiebesöken som gjordes som viktiga delar i startprogrammet. Bland annat besökte man Sibbhultsverken som tidigare gjort en liknande förändringsresa som de deltagande företagen nu påbörjat, för att få en bild av vad som är möjligt men också vad som krävs för att göra en sådan resa.

– Vi fick många bra idéer från studiebesöken. Överhuvudtaget lärde vi oss mycket genom att lyssna på de andra företagen. Vi kunde konstatera att vi är bra på olika saker, och kunde på så sätt ge varandra tips både vad gäller digitalisering men även andra områden. Vi har även diskuterat hur vi kan samarbeta kring olika frågor, till exempel vad gäller den nya dataskyddsförordningen GDPR, berättar Olle Haglund, VD på Tre D Mekaniska i Vilshult.

————————————————–

Om Produktionslyftets startprogram

Startprogrammet riktar sig till små och medelstora företag. Här arbetar företag i nätverk under 3-4 månader. 4-8 företag per nätverk träffas under fem halvdagar samt erhåller individuell coachning vid två tillfällen per företag (varav det ena kan vara distanscoachning). Målsättningen är att företagen ska få inspiration och motivation för sitt förändringsarbete och utveckla sin målbild kring ett framtida utvecklingsarbete. En förutsättning är att företagen ligger nära varandra geografiskt och kan arbeta med en gemensam tidsplan.
Läs mer på: http://www.produktionslyftet.se/erbjudanden/coachning/

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Leankonferens Blekinge 2024 – vilken dag det blev!

Ett 80-tal deltagare som representerade företag från hela södra Sverige var på plats på Kreativum Science Center i Karlshamn när Leankonferens Blekinge…

7 mars, 2024 — Lästid 4 min

Aktuellt från Techtank

Techtank välkomnar MCT Brattberg som ny medlem

MCT Brattberg, med säte i Karlskrona och ett 60-tal anställda, är ett globalt företag som specialiserar sig på design och…

8 mars, 2024 — Lästid 1 min