Stort intresse för Techtank Conference 2019

Stort intresse för Techtank Conference 2019

Den 28 november 2019 bjöd Techtank åter in till Techtank Conference med föreläsare från industri, akademi och forskning som gav olika aspekter och exempel på innovativ formning och pressning, med fokus på processer, verktyg och kvalitet.

Närmare 100 deltagare från ett 30-tal olika företag och organisationer från Luleå i norr till Köpenhamn i söder samlades på Volvo Cars i Olofström för Techtank Conference. De bjöds på ett fullspäckat program med föreläsningar och presentationer samt möjlighet till visning av Volvo Cars presshärdningslinje och RISE testmiljö och labb i Olofström.

– Vi är mycket nöjda med årets konferens och kan av utvärderingarna se att det gäller deltagarna också. Från arrangörssidan vill vi passa på att tacka alla föreläsare, deltagare och andra medverkande som bidrog till att göra Techtank Conference till en både intressant och spännande mötesplats med kunskapsdelning, nya rön och framtidsblickar, säger Jörgen Adolfsson, klusterledare för Techtank, som också passar på att slå ett slag för nästa års konferens:

– Nästa Techtank Conference genomförs den 26 november 2020, så vi uppmanar alla som är intresserade av att hålla sig á jour med det senaste inom formning och pressning att redan nu boka in detta datum i kalendern.

ArtificielI intelligens, simulering av pressdynamik och mycket mer på programmet

Under årets Techtank Conference fick deltagarna lyssna på föreläsare från Volvo Cars, RISE, AP&T, ElastiSense samt Danmarks Tekniska Universitet.

  • Jeremy Jean-Jean från forskningsinstitutet RISE föreläste om AI och dess användning, bland annat om hur konstgjord intelligens kan användas både för att automatisera kvalitetskontroll och upptäcka ytdefekter.
  • Från företaget ElastiSense i Danmark deltog Rahim Sarban och presenterade en ny teknologi där elastiska sensorer kan användas för att mäta upp och detektera verktygsslitage.
  • Daniel Wiklund, RISE, och Johan Pilthammar, Volvo Cars, gjorde en gemensam presentation kring den senaste forskningen inom området för att kunna mäta, simulera och hantera problematiken kring pressdeformationer.
  • Från företaget AP&T deltog Michael Machhammer som i sin presentation visade på möjligheterna med att producera presshärdade komponenter med skräddarsydda mekaniska egenskaper. Machhammer gav också en kort uppdatering kring framstegen i utvecklingen av varmformning av höghållfast aluminium.
  • Chris Valentin Nielsen från Danmarks Tekniske Universitet pratade om hur fokus på utfasning av miljöfarliga smörjmedel har lett till omfattande tester av tribosystem och vad som sker på detta område framöver, både för att öka produktiviteten samtidigt som man minskar miljöpåverkan.
  • Daniel Wiklund, RISE, Niklas Sonesson, Volvo Cars, samt Jörgen Adolfsson, Techtank, presenterade det Forming and Stamping Center of Excellence som nu bildas i Olofström. Det blir ett helt nytt applikationscenter för processutveckling, provning och materialkarakterisering av plåt och multimaterial med både nationell och internationell samverkan kring området.
  • Sist ut på konferensen var Mats Sigvant från Volvo Cars som talade om det arbete som gjorts, görs och planeras inom Volvo Cars kopplat till plåtformning med allt vad det innebär av tester, simulering och andra arbetsmetoder som har gjort Volvo Cars till en av de världsledande inom området.

Mer information om programmet för Techtank Conference samt presentationer för nedladdning finns på: https://techtank.se/conference2019/

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Via Omställningslyftet tar ITE Fabriks nästa steg i hållbarhetsarbetet

I början av året deltog ITE Fabriks AB från Olofström i Kickstart Hållbarhet, en av IUC Sveriges insatser inom projektet…

19 maj, 2023 — Lästid 4 min

SPOK-mingel

Aktuellt från Techtank

Välbesökt SPOK-mingel på Sculptur

Den 12 maj arrangerades ett välbesökt SPOK-mingel på Sculptur i Karlshamn. På plats fanns formgivare, tillverkare och representanter från företagsfrämjande…

15 maj, 2023 — Lästid 2 min

Diploma

Aktuellt från Techtank

Diploma – över 450 utbildningar på distans

Utbilda dig var du vill, när du vill! Genom Techtank har du möjlighet att teckna prisvärda licenser för utbildningar hos…

21 maj, 2023 — Lästid 2 min

Exportprogram

Aktuellt från Techtank

Exportprogram för Techtanks medlemsföretag

Delta i exklusivt exportprogram för Techtanks medlemsföretag! Regional Exportsamverkan Blekinge erbjuder Techtanks medlemsföretag (små och medelstora företag, max 249 anställda…

19 maj, 2023 — Lästid 1 min