Stort intresse för Techtank Conference 2019

Stort intresse för Techtank Conference 2019

Den 28 november 2019 bjöd Techtank åter in till Techtank Conference med föreläsare från industri, akademi och forskning som gav olika aspekter och exempel på innovativ formning och pressning, med fokus på processer, verktyg och kvalitet.

Närmare 100 deltagare från ett 30-tal olika företag och organisationer från Luleå i norr till Köpenhamn i söder samlades på Volvo Cars i Olofström för Techtank Conference. De bjöds på ett fullspäckat program med föreläsningar och presentationer samt möjlighet till visning av Volvo Cars presshärdningslinje och RISE testmiljö och labb i Olofström.

– Vi är mycket nöjda med årets konferens och kan av utvärderingarna se att det gäller deltagarna också. Från arrangörssidan vill vi passa på att tacka alla föreläsare, deltagare och andra medverkande som bidrog till att göra Techtank Conference till en både intressant och spännande mötesplats med kunskapsdelning, nya rön och framtidsblickar, säger Jörgen Adolfsson, klusterledare för Techtank, som också passar på att slå ett slag för nästa års konferens:

– Nästa Techtank Conference genomförs den 26 november 2020, så vi uppmanar alla som är intresserade av att hålla sig á jour med det senaste inom formning och pressning att redan nu boka in detta datum i kalendern.

ArtificielI intelligens, simulering av pressdynamik och mycket mer på programmet

Under årets Techtank Conference fick deltagarna lyssna på föreläsare från Volvo Cars, RISE, AP&T, ElastiSense samt Danmarks Tekniska Universitet.

  • Jeremy Jean-Jean från forskningsinstitutet RISE föreläste om AI och dess användning, bland annat om hur konstgjord intelligens kan användas både för att automatisera kvalitetskontroll och upptäcka ytdefekter.
  • Från företaget ElastiSense i Danmark deltog Rahim Sarban och presenterade en ny teknologi där elastiska sensorer kan användas för att mäta upp och detektera verktygsslitage.
  • Daniel Wiklund, RISE, och Johan Pilthammar, Volvo Cars, gjorde en gemensam presentation kring den senaste forskningen inom området för att kunna mäta, simulera och hantera problematiken kring pressdeformationer.
  • Från företaget AP&T deltog Michael Machhammer som i sin presentation visade på möjligheterna med att producera presshärdade komponenter med skräddarsydda mekaniska egenskaper. Machhammer gav också en kort uppdatering kring framstegen i utvecklingen av varmformning av höghållfast aluminium.
  • Chris Valentin Nielsen från Danmarks Tekniske Universitet pratade om hur fokus på utfasning av miljöfarliga smörjmedel har lett till omfattande tester av tribosystem och vad som sker på detta område framöver, både för att öka produktiviteten samtidigt som man minskar miljöpåverkan.
  • Daniel Wiklund, RISE, Niklas Sonesson, Volvo Cars, samt Jörgen Adolfsson, Techtank, presenterade det Forming and Stamping Center of Excellence som nu bildas i Olofström. Det blir ett helt nytt applikationscenter för processutveckling, provning och materialkarakterisering av plåt och multimaterial med både nationell och internationell samverkan kring området.
  • Sist ut på konferensen var Mats Sigvant från Volvo Cars som talade om det arbete som gjorts, görs och planeras inom Volvo Cars kopplat till plåtformning med allt vad det innebär av tester, simulering och andra arbetsmetoder som har gjort Volvo Cars till en av de världsledande inom området.

Mer information om programmet för Techtank Conference samt presentationer för nedladdning finns på: https://techtank.se/conference2019/

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min