Teknikcollege Sydost 10 år!

Teknikcollege Sydost 10 år!

Den 22 november 2018 hölls Öppet Hus på Nordenbergsskolan i Olofström och samtidigt uppmärksammades att Teknikcollege Sydost firar 10 år.

Nordenbergsskolan var 2008 först ut att certifieras i regionen och har idag högt söktryck på Teknikcollegeprogrammen. Det är Teknik-, Industri-, Fordon-, El/Energiprogrammen tillsammans med T4 som ingår i Teknikcollege. Det var ett mycket välbesökt arrangemang där blivande elever och deras föräldrar fick information, möjligheter att ställa sina frågor och testa på alltifrån att snurra i en lastbilshytt till att köra radiostyrda XC 90s.


Pressmeddelande från Teknikcollege Sydost

Hösten 2008 certifierades Teknikcollege Sydost och de senaste tio åren har konceptet vuxit till att omfatta 150 industrirelevanta utbildningar, 3000 samverkansföretag och 180 kommuner runt om i hela Sverige, vilket gör Teknikcollege till Sveriges största samverkansplattform för kompetensförsörjningsfrågor inom industrin.

Ingela Håkansson, Projektledare Kompetensutveckling och -försörjning, Techtank (Regional processledare, Teknikcollege Sydost 2007-2012)
-Teknikcollege Sydost startades 2008, i en av de tuffaste tiderna industrin haft i regionen. Fordonskrisen slog till med full kraft och det syntes även på de låga söksiffrorna till Teknikcollege-utbildningarna. Genom ett nära samarbete mellan skola och näringsliv har intresset för de tekniska utbildningarna ökat. De senaste åren har dessutom industrin gått på högtryck och man har kunnat anställa många. Att framöver ännu bättre kunna matcha industrins kompetensbehov kommer vara avgörande för att kompetensförsörja industrin.

Håkan Ljungbeck, Director Quality & Operational Development, Volvo Cars Body Components, och regional styrgruppsordförande Teknikcollege Sydost
– Volvo Cars har varit engagerade i Teknikcollege sedan starten 2008. Det är en viktig plattform för oss i vårt arbete med kompetensförsörjning. Att väcka och öka intresset för teknik är avgörande för att stimulera eleverna till att välja en teknikinriktad utbildning. För Volvo Cars är det naturligt att samverka och vi konstaterar att vi inte klarar av att hantera utmaningen med kompetensförsörjningen på egen hand. Därför blir samverkan mellan utbildningsanordnare och företag inom ramen för Teknikcollege en nyckelfaktor för att vi ska lyckas.

Fredrik Gummesson, Regional Processledare, Teknikcollege Sydost
– Teknikcollege genomför en rad aktiviteter för att säkerställa återväxten av kompetens inom teknikbranscherna. Kompetensförsörjningen är en avgörande faktor för att säkerställa tillväxt och högst upp på agendan för de flesta företagen/organisationer i regionen. Genom att tillsammans arbeta strategiskt och långsiktigt är vi på god väg att lyckas med målsättningen att öka söktrycket till våra utbildningar inom Teknikcollege. De senaste åren har visat ett ökat intresse vilket är mycket positivt!

Om Teknikcollege
Teknikcollege är Industrirådets verktyg för att säkra kompetensförsörjningen för företag inom teknik- och industribranscherna. För att öka intresset för teknikinriktade utbildningar efterfrågar dels näringslivet men även grundskolan aktiviteter som medvetandegör barn och ungdomars teknikintresse. Att skapa möten mellan skolan och näringsliv och få företagen engagerade är helt avgörande för att lyckas. Lärare, Studie- och yrkesvägledare samt skolledning efterfrågar aktiviteter där eleverna får praktisk kunskap om vad olika typer av arbeten innebär. Inom ramen för Teknikcollege är det en viktigt att långsiktigt arbeta med att öka teknikintresset för att sin tur öka söktrycket till de tekniskt inriktade utbildningarna. Industrin står inför en stor utmaning med stora pensionsavgångar och för att kunna fylla på med ny kompetens måste fler söka sig till teknikspåret då verkligheten visar att utbildningsplatser har vakanser.

Faktaruta/presentation:

  • Teknikcollege har funnits i 12 år och Sveriges största plattform för teknik- och industribranschernas kompetensförsörjning
  • Industrirådets medlemmar: Teknikföretagen, IF Metall, Livsmedelsföretagen, Trä- och Möbelföretagen, Industriarbetsgivarna, IKEM, GS Facket, Sveriges Ingenjörer, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Unionen
  • Teknikcollege Sydost består av kommunerna i Emmaboda, Karlshamn, Olofström samt Ronneby

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från partner

SuPr:s handbok "Första hjälpen" i hållbarhet lanserad

SuPr – nationell nod för hållbar produktion – har nu lanserat ”Första hjälpen i hållbarhet”, en helt ny handbok som…

10 december, 2024 — Lästid 2 min

Energikartläggning

Aktuellt från partner

Energikartläggningscheckar för små och medelstora företag

Vill du och ditt företag få koll på er energianvändning? Region Blekinge har, med anledning av den rådande energisituationen, tagit…

27 oktober, 2022 — Lästid 1 min

Bild på planta som växer

Aktuellt från partner

Sök företagsstöd och affärsutvecklingscheckar via Region Blekinge

Som företagare har du möjlighet att söka olika former av stöd för din verksamhet. Syftet med stöden är att stimulera…

20 september, 2022 — Lästid 3 min

Innovation

Aktuellt från partner

Sök Innovationscheck 2022

Driver du ett aktiebolag eller en ekonomisk förening och befinner dig i en tidig innovationsfas? Då kan du få stöd…

29 augusti, 2022 — Lästid 2 min