Välbesökt Techtank Conference med fokus på varmformning och lättvikt

Välbesökt Techtank Conference med fokus på varmformning och lättvikt

Den 30 november till 1 december pågick årets Techtank Conference i Olofström. Under två dagar presenterade föreläsare från industri, akademi och forskning olika aspekter och exempel på utveckling av industriella produkter och tillverkningsmetoder i högpresterande material.

Det är nu tredje gången som konferensen arrangerades i teknikklustret Techtanks regi, och bygger vidare på tidigare års uppskattade presshärdningsseminarier i Olofström med nära koppling till Volvo Car Body Components. Även i år var konferensen välbesökt med ett 70-tal deltagare från ett 20-tal olika företag och organisationer från olika delar av landet.
– Vi är glada att så många väljer att komma till vår årliga konferens. Vi har arbetat fram ett väldigt aktuellt program med många högintressanta föreläsningar och även ett flertal internationella föreläsare, berättar Sebastian Lodge, projektledare för området Teknik & Innovation på Techtank.

Varmformning och lättvikt i fokus
Temat för Techtank Conference 2017 var Varmformning med industriella lättviktstillämpningar. Varmformning, eller termomekanisk formning, är ett intressant område som rymmer oändliga variationer i processupplägg, parametrar och utmaningar men som har stor potential för att möjliggöra tillverkning av mycket komplexa plåtgeometrier i material som annars vore mycket svårt eller till och med omöjligt. Exempel på nyckelområden är tribologi samt modellering och simulering för att studera och förutse materialbeteende under formningsprocesserna, men också inverkan från kringliggande tillverkningssteg, resulterande komponentegenskaper och robusthet.

Att koppla ihop varmformning med lättvikt är helt nödvändigt, eftersom kraven på lättare produkter och produkter med skräddarsydda egenskaper ökar inom alla branscher, exempelvis fordon, flyg, marin, verkstad och energi.
– Lättvikt är oerhört viktigt för ökad effektivitet och inte minst minskad miljöpåverkan. Ska våra industriföretag vara konkurrenskraftiga på en global marknad med allt högre krav är det en förutsättning att de också följer med i utvecklingen av allt lättare material, säger Sebastian Lodge.

På bilden ses en av föreläsarna, Boel Wadman från Swerea IVF, berätta om den nationella testbädd för framtidens produkter med smarta materiallösningar som leds av Swerea IVF, och där fysiska testbäddar kommer att utvecklas i Olofström och Piteå.

MER INFORMATION
Mer information samt program för konferensen finns på www.techtank.se/conference2017
För frågor om Techtank Conference går det bra att kontakta:
Sebastian Lodge, projektledare Teknik & Innovation, Techtank
, 0454-57 27 45

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min