Välbesökt Techtank Conference som presenterade smarta lösningar för en hållbar produktion

Den 30 november genomfördes Techtank Conference 2022, detta år med temat: Smart Solutions for a Sustainable Production – Applied methods and tools within stamping, forming and its supporting processes. Konferensen lockade närmare 120 deltagare och även denna gång med stort internationellt deltagande från länder som exempelvis Tyskland, Spanien, Storbritannien, Danmark, Indien, Korea, USA, Frankrike och givetvis Sverige.

Den 7:e Techtank Conference i ordningen bjöd på en bra blandning av representanter från industri, akademi och FoU-institut som delade med sig av ny kunskap och forskningsresultat samt diskuterade teknikutveckling och nya idéer via olika presentationer och Q&A. Föreläsarna gav en bild av dagens utmaningar och förslag på möjligheter.

Nedan kan ni ta del av ett referat från en av deltagarna, Thomas Skåre på RISE i Olofström

Grundtanken för konferensen sattes av huvudtalare professor Julian Allwood och han beskrev förutsättningarna för att vi skall ha noll utsläpp i världen 2050. Utmaningarna är att få fram 2.5 gånger så mycket emissionsfri ström som vi producerar idag så att alla dagens processer som ger utsläpp stoppas och i stället elektrifieras samt att vår elkonsumtion reduceras till 60% av vad vi egentligen vill ha.

Speciellt för hushåll gäller att ingen fossildriven uppvärmning, bil eller flyg kan tillåtas och inte heller kött från idisslare. Problemet med dagens klimatöverenskommelse är att det inte finns tillräckligt med CO2 neutral elektricitet för att klara omställningen och det kan få som följd att produktionen av ursprungligt stål måste minskas till 10% av dagens nivå. Stålet måste i stället recirkuleras och vi kommer inte att tillföra samma mängd nytt stål till marknaden. Resultatet av detta är att framtidens produkter måste tillverkas smartare med mindre materialåtgång. Nyproducerat stål med HYBRIT metoden kräver 7 gånger mer ström än om stålet tillverkas direkt från skrot, om vi inte kan förse HYBRIT processen med klimatneutral ström så faller klimatfördelen med metoden. Mer information se boken “Sustainable Materials: with both eyes open”, som kan laddas ner fritt via www.withbotheyesopen.com.

Att sänka CO2-belastningen till noll är en enorm utmaning för vårt samhälle men det tvingar oss att arbeta mer resurseffektivt både med råvarumaterial och nya smarta formningsmetoder. På konferensen visades nya formningsmetoder som:

  • DeepForm – kombination av bockning och skjuvformning, Julian Allwood
  • reProd® – återanvända material i produkter utan att metallen åter smälts, Markus Werner
  • STABIFÜ® – Mindre volym verktygsmaterial krävs genom att ersätta djupdragning med bockning, Markus Werner
  • Varmformning av höghållfast aluminium – ett sätt att minska volymen material i färdig produkt, Lander Galdos
  • Att arbeta smartare innebär att ha full kontroll över sin produktion, kunna spåra producerad individ, hitta avvikelser och korrigera för dem, något som visades av Robert Vollmer.
  • Optimal funktion och förståelse av sin produkt och hur den kan formas beskrevs av Marco Bertoni och Shafiqul Islam.
  • På konferensen visades och beskrevs världens första fordon som producerats av fossilfritt stål, Roger Sandberg och Marcus Andersson.

Nedan kan ni ta del av ett kort sammandrag av konferensen

På bilden syns konferensens moderatorer, Ingela Håkansson, Techtank och Johan Berglund, RISE.

 

Inspelningar från konferensen finns att se på Techtanks YouTubekanal

På konferensens webbsida kan ni läs mer om programmet samt ta del av föreläsarnas presentationer


Tack & Save the date!

Ett stort tack till alla talare för givande presentationer och till alla deltagare som kopplade upp sig och bidrog med intressanta frågor under dagen.

Tack också till alla som jobbade med arrangemanget av konferensen, planerade programmet, modererade olika sessioner och producerade konferensen.

Sist, men inte minst, kom ihåg att boka in den 29 november 2023 i era kalendrar för nästa Techtank Conference!


Techtank Conference 2022 arrangerades av Techtank i samarbete med det svenska applikationscentret Forming and Stamping Center of Excellence som drivs från RISE, Blekinge Tekniska Högskola samt Volvo Cars i Olofström.

Vill du veta mer?

Kommunikationsansvarig & Projektledare

076-861 27 44

Karin Andersson

Kommunikationsansvarig & Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 44

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Rekordmånga deltagare på Techtank Day 2024

Närmare 150 deltagare från hela Blekinge med omnejd som representerade näringsliv, samhälle och akademi var på plats i Slottslängorna den…

30 april, 2024 — Lästid 8 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Miljoner i EU-medel för att stödja industrins gröna omställning i Skåne och Blekinge

Med drygt 12 miljoner kronor bidrar EU:s socialfond till det nya projektet SPIK som ska stödja industrins gröna omställning i…

6 december, 2023 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Förra årets Svenska Leanprisvinnare medverkar på Leankonferens Blekinge

Efter förra årets premiär som drog fulla hus är det nu åter dags för Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans…

18 januari, 2024 — Lästid 1 min