Artikelserie: 10 år med Techtank, minnen & milstolpar – 2017 & 2018

I år firar Techtank 10 år! Det uppmärksammar vi bland annat genom en artikelserie där vi dyker ner i olika händelser under Techtanks tio första år. Vi har letat i arkiven och i denna tredje artikel uppmärksammar vi åren 2017-2018.

Fortsatt stort fokus på kompetensutveckling

I förra artikeln om 2016 berättade vi bland annat om det stora kompetensfokus som bäddade för många utbildningsinsatser för industrin. Detta fortsatte i samma takt under 2017-2018. Även nätverken fortsatte att växa, både med antal deltagare och antal nätverk.

Techtank Conference och BusinessForum Industri växte och lockade fler deltagare än tidigare. Utöver dessa återkommande konferenser genomfördes många seminarier och workshoppar på aktuella teman, bland annat:

  • Framtidens material, om superdesignade och cirkulära material
  • 3D-printnings inverkan på affärsutveckling
  • Konstgjord verklighet om Cross Reality (XR)
  • Kollaborativa robotar och automationsstrategier
  • Tjänstefiering, hur kan du öka värdet i dina affärer

Det bjöds även på en uppskattad energiboost på temat Framtiden finns inte – vi är alla här för att skapa den! med Tina Thörner och Carina Augustsson.

Även ett par studieresor för företagen arrangerades under de aktuella åren, en till Swerea IVF:s huvudkontor i Mölndal för att ta del av aktuellt tillämpad forskning, och en till Scania i Oskarshamn för att inspireras av Scanias verksamhetssystem SPS – Scania Production System.

Under 2017 fick flera företag även möjlighet att delta i Produktionslyftets Startprogram med fokus på Digitalisering, där Produktionslyftet bidrog med erfarna förändringsledare och experter.

Ökat fokus på högskolesamverkan och talangattraktion

Under åren fördjupade Techtank samarbetet med BTH, Blekinge Tekniska Högskola, och jobbade aktivt med att koppla ihop företagen än mer med såväl personal som studenter vid högskolan. Några exempel:

  • Techtank Expo där medlemsföretag visade upp sina företag för studenter/potentiella medarbetare, ex-jobbare och personal på BTH
  • Företagslunch om nyttan med exjobb
  • Medverkan på Exjobbsmässan
  • Lärare och forskare gjorde studiebesök på flera av företagen för att öka kompetensen om varandra och hitta fler och nya samarbetsmöjligheter

Resultaten lät inte vänta på sig. Antalet exjobb och projektarbeten mellan studenter och företag ökade, några exempel:

– Vi har fått med oss många bra erfarenheter från detta samarbete. Det är verkligen en win-win-situation där vi som företag kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt, berättade Rickard Björnsson på Wugang Tailored Blanks i Olofström (nuvarande Baosteel), som under vårterminen 2018 hade exjobbarna Miranda Idberg och Jonathan Heimbrand från BTH på plats. (Till artikel >>)

Under läsåret 2017/2018 utförde en grupp maskinstudenter på BTH ett projektarbete med företaget BRODD Automation, ett samarbete som gav mersmak för både studenter och företag.

– För oss är det jätteviktigt att få komma ut och lära känna företagens verklighet redan under utbildningen, berättade Adam Backman, som tillsammans med Nils Söderström, Filip Gustafsson och Alexander Balog just då hade avslutat projektkursen och sitt tredje år på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik vid BTH. (Till artikel >>)

Under 2018 ställde även Techtank ut med en monter på Mekka, Maskinsektionens arbetsmarknadsmässa vid LTH, Lunds Tekniska Högskola, och tog även emot ett gäng sistaårsstudenter från civilingenjörsutbildningen i maskinteknik vid LTH på studiebesök till flera av företagen.

För att ytterligare lyfta de många karriärmöjligheter som erbjöds i Blekinges industri startade Techtank i samarbete med NetPort Science Park det som idag är Techtanks jobbportal på www.talangattraktion.se (som till dags dato haft närmare 2500 lediga jobbpubliceringar). Så här sa Ingela Håkansson i samband med lanseringen av jobbportalen:

Genom den nya plattformen får vi översikt över vilka specifika kompetenser som efterfrågas just nu. Det gör att vi kan ha tentaklerna ute i vårt dagliga arbete då vi rör oss i relevanta nätverk och kanaler. Den är också ett bra verktyg för oss när vi är ute på exempelvis rekryteringsmässor och arbetsmarknadsdagar på universitet och högskolor.

En 90-åring, Årets Techtankare och en bronscertifiering

Under 2017 firade ett av medlemsföretagen 90 år, nämligen Volvo Cars i Olofström. I samband med detta ställde 15 av Techtanks medlemsföretag ut och visade delar av sina tjänster och produkter och hade en strid ström av besökare hela dagen. Det blev ett bra tillfälle för företagen att visa upp sig för allmänheten, träffa potentiella framtida medarbetare och bidra till att öka teknikintresset hos alla barn och ungdomar som besökte tältet.

2017 var även året som det nyinstiftade priset Årets Techtankare delades ut i samband med Företagargalan i Olofström. Årets Techtankare delades ut till en eller flera personer som gjort mycket för industriklustrets utveckling och påverkat detta arbete genom sina egna insatser. Pristagare detta år blev Ulrica Larsson, tidigare VD på EBP, och Stefan Håkansson, dåvarande Competence Manager på Volvo Cars. Detta pris delades även ut året efter och gick då till Göran Johnsson, dåvarande ordförande i Techtank, samt Stephan Bengtsson, dåvarande VD/ägare för Safeman.

Bronze LabelOckså värt att nämna var att Techtank 2018 kvalitetscertifierades med en Bronze Label i European Cluster Management Excellence, ett bevis på att klustret håller en god standard efter europeiska mått, en certifiering som Techtank fortsatt har.

Ytterligare en viktig händelse hösten 2018 var att Techtank blev samarbetspartner med det nationella nätverket IUC Sverige, något som haft och har stor betydelse för det stöd som industrin i Blekinge kan få. Genom att vara IUC:s partner har Techtank tillgång till en rad värdefulla kompetenser, metoder och verktyg som gör att Techtank ännu bättre kan stödja industriföretagen i vår region.

I samband med 2018 års slut tog även projektet Techtank Bas som hade pågått sedan 2015 slut. Projektet gav Techtank många möjligheter att stödja industrin i Blekinge. Glädjande nog kom besked i slutet av 2018 om beviljande av nya medel från EU och Tillväxtverket för att fortsatt kunna stödja företagen i Blekinge att stärka sin konkurrenskraft inom områden som digitalisering, hållbarhet, kompetensförsörjning, innovationskraft samt marknadsbreddning. Mer om detta i kommande artiklar!

Detta var ett axplock av händelser från Techtanks tredje och fjärde verksamhetsår 2017-2018. I nästa del av denna artikelserie tar vi oss an följande år!

Vill du veta mer?

Kommunikationsansvarig & Projektledare

076-861 27 44

Karin Andersson

Kommunikationsansvarig & Projektledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 44

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

SPOK öppnar möjligheter för nya samarbeten mellan formgivare och tillverkare

– Ett lärorikt, spännande och roligt projekt. Det öppnar möjligheter för formgivare att testa på nya samarbeten, säger Karoline Lindén…

25 maj, 2025 — Lästid 10 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Mats Lundin ny styrelseordförande för Techtank

Mats Lundin har nyligen valts till styrelseordförande för det industriella utvecklingsbolaget och industriklustret Techtank i Blekinge. Han efterträder Göran Johnsson…

15 maj, 2025 — Lästid 4 min

Aktuellt från Techtank

Kom närmare livet i Blekinge på Sweden Rock Festival

Den 4-7 juni 2025 får besökare på Sweden Rock Festival inte bara uppleva världskända rock- och metalband – de får…

7 maj, 2025 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Göran Johnsson avtackades på Techtanks bolagsevent

Techtank höll den 25 april bolagsstämma på Eriksberg. Detta år kombinerades stämman med intressanta panelsamtal, presentationer av Techtanks verksamhet med…

27 april, 2025 — Lästid 1 min