Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021. Utbildningen kommer att heta Processtekniker Smart industri och blir ett viktigt bidrag till kompetensförsörjningen hos flera av regionens företag. Utbildningen är nu öppen för ansökan och startar i slutet av augusti.

Inom processindustrin råder det stor brist på arbetskraft inom bland annat massa-pappersindustrin, kemisk industri och livsmedelsindustrin. Processtekniker och processoperatörer med rätt kompetens är svåra att få tag på och det finns ett stort behov av att nyrekrytera.

– Utbildningen är en viktig del för den framtida kompetensförsörjningen på Södra Cell Mörrum men kommer också att kunna spela en viktig roll för befintliga medarbetares utveckling, berättar Louise Rosenqvist, kompetensutvecklare på Södra Cell Mörrum, och fortsätter:

– Genom utbildningen kommer studenterna att få kunskaper och färdigheter som är centrala för olika typer av processtekniska yrken. Utbildningen kommer också att fokusera på framtidens allt mer uppkopplade och smarta fabriker.

Södra Cell Mörrum har tillsammans med bl a Stora Enso och AAK samt ett tiotal andra industriföretag i regionen varit engagerade i att denna utbildning nu blir verklighet. Även industriklustret Techtank har varit engagerade i arbetet med ansökan och kan bekräfta vikten av att nu få till stånd en sådan här utbildning i regionen.

– Vi är i ständig dialog med företagen i vår region kring kompetensbehov, både i nutid och framtid, och vet att det finns ett stort behov för denna typ av kompetens. Framtiden för de som går utbildningen till Processtekniker Smart industri ser minst sagt ljus ut, konstaterar Ingela Håkansson, klusterledare på Techtank.

Detta visar även en färsk rapport från Teknikcollege Sydost som sammanställt rekryteringsbehovet hos 32 företag i regionen med sammanlagt ca 6 000 anställda. Totalt har dessa företag ett rekryteringsbehov på runt 1 500 medarbetare på fem års sikt, varav drygt 500 av dem är processtekniker/operatörer.

Beviljad utbildning i hård konkurrens

Av de totalt 1482 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar beviljade Myndigheten för Yrkeshögskolan 484 stycken. Det var den 19 januari som Yrkeshögskolan Syd tog emot det glädjande beskedet.

– Med tanke på att knappt 33% av ansökningarna blev beviljade, så det känns givetvis extra roligt och bra att vår ansökan gick igenom, säger Annika Appelros, rektor på vuxenutbildningen i Olofström, som Yrkeshögskolan Syd i Olofström tillhör.

Teknik och tillverkning är tillsammans med Hälso- och sjukvård, Data/IT samt Bygg, anläggning och fastighet de områden där antalet utbildningsplatser ökar mest. Inom området Teknik och tillverkning beviljades totalt 118 ansökningar i landet. Det rör sig om allt från 3D-printingspecialist och Automations- och robotingenjör till Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri samt givetvis Processtekniker Smart industri på Yrkeshögskolan Syd i Olofström.

Regional samverkan en viktig faktor

Annika Appelros lyfter fram det gedigna arbete som gjorts inför ansökan i samverkan med flertalet regionala aktörer och företag.

– Företagens engagemang är avgörande i att få en sådan här utbildning på plats. Därför är det mycket glädjande att vi till hösten kan erbjuda denna utbildning som efterfrågats bland de regionala industriföretagen. Det är på sikt en bidragande faktor till att stärka företagens lönsamhet och effektivitet.

Följande organisationer och företag har varit engagerade på olika sätt i framtagandet av ansökan för den nya utbildningen. Det har till exempel varit i form av bollplank, att man uttryckt ett behov och vill engagera sig med LIA-platser (lärande i arbete) eller att man varit aktiv i arbetsgruppen.

Organisationer
  • Yrkeshögskolan Syd
  • YH-samverkan Skåne Nordost
  • Techtank
  • Blekinge Tekniska Högskola
Företag
  • AAK
  • C4 Energi
  • Culinar
  • Kiviks Musteri
  • Lyckeby
  • Orkla Foods
  • Owens Corning
  • Pernod Ricard
  • Stora Enso
  • Södra Cell
  • Tarkett
  • Volvo Cars
Fakta om utbildningen Processtekniker Smart industri
  • Eftergymnasial utbildning på två år, heltidsstudier. 400 Yh-poäng.
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
  • Teori och praktik ingår i utbildningen, arbetssättet är upplevelsebaserat och projektorienterat.
  • Kurser: Energiteknik – Massa- och pappersteknik – Miljö och kvalitet – Processteknik – Processtekniskt arbete – Processtyrning – Produktion och distribution av värme – Råvaror och processer och kemisk industri – Smart industri – Teknisk engelska – Underhållsteknik – Examensarbete – LIA (Lärande I Arbete).
  • Utbildningen kan leda till en yrkeshögskoleexamen. Efter utbildningen ska du kunna jobba som driftstekniker, processoperatör, processtekniker eller produktionstekniker.
  • Första starten sker hösten 2021. Myndigheten för Yrkeshögskolan har beviljat 3 starter varav varje start kommer att omfatta cirka 20 utbildningsplatser.

Sista ansökningsdag 15 maj 2021. Mer information om utbildningen och hur man ansöker finns på: https://olofstrom.se/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning/yrkeshogskolan-syd-olofstrom/processtekniker

Mer information

Annika Appelros, rektor, Vuxenutbildningen i Olofström
Tel: 04454-930 90
E-post: 

Louise Rosenqvist, kompetensutvecklare, Södra Cell Mörrum
Tel: 072-583 49 64
E-post:

Ingela Håkansson, klusterledare, Techtank
Tel: 076-861 27 43
E-post:

Foto överst – Processtekniker på Södra Cell Mörrum. Fotograf: Eijer Andersson.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Bild på planta som växer

Aktuellt från partner

Sök företagsstöd och affärsutvecklingscheckar via Region Blekinge

Som företagare har du möjlighet att söka olika former av stöd för din verksamhet. Syftet med stöden är att stimulera…

20 september, 2022 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Bild på mentor och adept

Aktuellt från Techtank

Dags att anmäla sig till Techtanks Mentorprogram 2024/2025

Efter två mycket uppskattade omgångar av Techtanks mentorprogram kör vi en ny omgång 2024-2025 med start i augusti. Ta chansen…

8 mars, 2024 — Lästid 3 min