Tjejer får vara ingenjör för en dag på RISE och Södra Cell

Tjejer får vara ingenjör för en dag på RISE och Södra Cell

På IGEday den 26 mars får tusentals tjejer i landet testa på att vara ingenjör för en dag. IGEday står för Introduce a Girl to Engineering Day och är ett initiativ från Womengineer för att öka intresset till teknik bland unga tjejer. I Blekinge ges möjlighet att göra ett digitalt besök på RISE i Olofström och Södra Cell Mörrum.

Utbildningarna till ingenjör är de enda utbildningarna på högskolan där kvinnor fortsatt är tydligt underrepresenterade. Organisationen Womengineer vill ändra på det och bjuder därför in företag och organisationer i hela landet att delta i IGEday, då de får stå värd för ett besök och ta emot unga tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år.

I och med Coronapandemin genomförs årets IGEday digitalt. I Blekinge har RISE i Olofström och Södra Cell Mörrum nappat på att vara värdar för ett besök, som alltså genomförs online, båda besöken kl. 9-11.

– Vi vill bidra till ett mer hållbart och jämställt Sverige! Tjejer behövs inom teknikorienterade yrken, där finns goda möjligheter till ett givande arbetsliv där man kan göra skillnad, säger forskaren Eva-Lis Odenberger, en av de som är engagerade i IGEday på RISE – Research Institutes of Sweden – i Olofström.

Stort fokus på hållbarhet

De tjejer som anmäler sig till RISE kommer bland att få ta del av spännande exempel från forskningsprojekt där man arbetar med utveckling av lättviktsdetaljer till bil- och flygindustrin och där man undersöker nya material med stort fokus på hållbarhet.

– Vi vill ge dem nya insikter kring vad en ingenjör och forskare gör och hur spännande och roligt det är! Vi vill med dagen väcka ett intresse för teknik genom att visa spännande utmaningar och exempel på hur man kan bidra till att industrin når klimatmålen, säger Eva-Lis Odenberger, forskare på RISE i Olofström.

Även på Södra Cell Mörrum finns hållbarhet med som en röd tråd. Här kommer tjejerna att få lära sig mer om hur man tar vara på skogen, från frö till färdiga produkter, som pappersmassa och fjärrvärme. Men även exempelvis hur man kan återvinna förbrukade kläder och tillverka textilmassa som hos kunden kan bli till nya tyger och kläder.

– Det blir också ett bra tillfälle att få träffa flera av våra medarbetare och kunna ställa frågor till dem för att få en bild av hur det är att jobba hos oss, säger Malin Spångberg, HR-partner på Södra Cell Mörrum.

Insatser för att öka teknikintresset hos unga behövs

Både RISE och Södra Cell är med i industriklustret Techtank, där man ser mycket positivt på att företagen engagerar sig i den här typen av aktiviteter.

– Våra medlemsföretag i Techtank finns i hela Blekinge med omnejd och har tillsammans över 7 000 anställda. De är viktiga arbetsgivare i vår region. I våra årliga mätningar av antal anställda på dessa företag kan vi konstatera att knappt 20 % av de anställda är kvinnor, så här finns mycket att göra för att få en jämnare balans, säger Ingela Håkansson, klusterledare på Techtank, och fortsätter:

– IGEday är en av många bra insatser som görs runtom i landet för att öka förståelsen och intresset för teknik hos unga, och då inte minst hos tjejer. Att ge unga tjejer möjligheten att möta verkliga förebilder i arbetslivet tror vi är en nyckelfaktor för framtida studie- och yrkesval

 

TIPSA GÄRNA!

Känner du en tjej eller icke-binär mellan 13-19 år som skulle vilja prova på livet som ingenjör för en dag? Tipsa då om IGEday! Förutom RISE och Södra Cell finns ytterligare ett 50-tal företag och organisationer i landet som man kan göra ett digitalt besök hos. Mer information om hur det går till samt anmälan (senast 12 mars) finns på:  https://womengineer.org/igeday/

Dela via

Relaterade nyheter
Energikartläggning

Aktuellt från partner

Energikartläggningscheckar för små och medelstora företag

Vill du och ditt företag få koll på er energianvändning? Region Blekinge har, med anledning av den rådande energisituationen, tagit…

27 oktober, 2022 — Lästid 1 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Innovation

Aktuellt från partner

Sök Innovationscheck 2022

Driver du ett aktiebolag eller en ekonomisk förening och befinner dig i en tidig innovationsfas? Då kan du få stöd…

29 augusti, 2022 — Lästid 2 min

Bild på planta som växer

Aktuellt från partner

Sök företagsstöd och affärsutvecklingscheckar via Region Blekinge

Som företagare har du möjlighet att söka olika former av stöd för din verksamhet. Syftet med stöden är att stimulera…

20 september, 2022 — Lästid 3 min