Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön energi i Afrika. Det handlar om ca 180 ton stål per vecka under ett halvår som ska varmförzinkas. Detta innebär att DOTs båda produktionslinjer kommer att gå i 3-skift för att möta efterfrågan, vilket i sin tur innebär rekrytering av 12 nya medarbetare.

– Det är den största enskilda order vi fått någonsin, så det känns naturligtvis mycket bra, säger en nöjd Bjarne Sändergård, försäljnings- och logistikchef på DOT, när han berättar om ordern som började med ett telefonsamtal i Barcelona 2019.

– Jag var på fotbollsläger med min son på höstlovet när jag fick det inledande samtalet. Sedan har det varit en lång resa till där vi är idag, med oerhörda krav kring kvalitet, dokumentering etc. Vi är många på företaget som varit involverade att ta hem denna order, och nu känns det riktigt bra när vi står inför leveransstart.

Slutkund inom grön energi i Afrika

Vilken kunden är och hur mycket ordern är värd håller man för sig själva i detta skede, men vi får veta att slutkunden är en aktör inom grön energi i Afrika som arbetar för att göra landet mer oberoende av fossilt bränsle.

Ordern vi pratar om handlar om runt 5 000 ton av rullformade stålprofiler som ska varmförzinkas och passiveras. Passivering av varmförzinkade material, där stålets blanka yta bevaras och vitrost elimineras i upp till sex månader, är för övrigt en tjänst som DOT är ensamma om i södra och mellersta Sverige.

–  Vi startar vecka 9-10 och håller på under ungefär ett halvår. Det blir ca 180 ton stål per vecka som vi ska hantera. Båda våra produktionslinjer kommer att gå i 3-skift för att möta efterfrågan. För att klara detta kommer vi att behöva rekrytera.

DOT i Sölvesborg har idag runt 70 anställda och man behöver anställa 12 nya medarbetare, framför allt operatörer som ska köra produktionslinjerna. I normala tider kan det vara tufft att hitta så många operatörer på en gång, men Bjarne Sändergård konstaterar att de har lite tur i oturen.

–  Pandemin har gjort att fler finns tillgängliga att anställa, så vi ser inga problem med rekryteringar till detta jobb.

Hög kapacitet avgörande

DOT har runt 500 aktiva kontinuerliga kunder i Sverige. Man har även kunder i t ex Baltikum och levererar en hel del till olika utländska projekt. Kunderna finns inom branscher såsom byggsektorn, där byggnadsställningar är stort, och energisektorn, till exempel till vindkraftverk. Fordon, som tidigare var den största branschen för företaget, jobbar man i princip inte alls med längre. Istället har man många mindre kunder i flera branscher, där ingen kund idag står för mer än 9% av omsättningen, vilket gör företaget betydligt mindre sårbart än tidigare.

Ett arv som lever kvar från tiden då DOT jobbade mycket mot fordon är deras stora anläggning i Sölvesborg, som byggdes 2004 efter en brand, och som är byggd just för att ha stor kapacitet för leverans till fordonsbranschen. Det är nu denna höga kapacitet som företaget haft nytta av vid den nya storordern.

–  Förutom hela vår setup med organisationen och hur vi arbetar, så var definitivt vår kapacitet att kunna ta oss an ett så stort projekt på mycket kort tid avgörande för att vi skulle vinna denna order, menar Bjarne Sändergård.

–  Jag ser en stor potential för expansion, inte minst för vår verksamhet i Sölvesborg. Vi har goda förutsättningar att få fler liknande ordrar framöver.


FAKTA OM DOT
  • DOT, f.d. Dansk Overflade Teknik & JIWE Varmförzinkning, har sitt huvudkontor i danska Fasterholt och grundades 1984. DOT AB (JIWE Varmförzinkning) grundades dock redan 1946.
  • Har produktionsanläggningar i Sölvesborg och Eskilstuna samt 5 produktionsanläggningar i Danmark, närmare bestämt i Vildbjerg, Fasterholt, Ferritslev, Køge och Stilling.
  • Sysselsätter ca 500 medarbetare, varav 400 finns i Danmark och 100 i Sverige.
  • Är specialiserade på ytbehandling, vanligtvis varmförzinkning, metallisering, AquaCoat och målning till många olika branscher.

Till mer info på DOTs hemsida >>


 

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner

Tjejer får vara ingenjör för en dag på RISE och Södra Cell

På IGEday den 26 mars får tusentals tjejer i landet testa på att vara ingenjör för en dag. IGEday står…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min