Broby Modellindustris nya ägare och VD ser med tillförsikt på framtiden

Broby Modellindustris nya ägare och VD ser med tillförsikt på framtiden

Sedan slutet av december förra året är Ronnie Rossander ny ägare och VD på Broby Modellindustri AB. Han har lång erfarenhet från ledande positioner i industrin och gick i tankar om att investera i ett eget företag, så när tillfället dök upp att ta över Broby Modellindustri tvekade han aldrig.
– Det är ett väletablerat och starkt företag som arbetar mycket med innovativa lösningar till kunderna, vilket passar mig bra. Jag trivs otroligt bra här, konstaterar Ronnie Rossander.

Broby Modellindustri var inget nytt företag för Ronnie Rossander, som anlitat dem i sina tidigare roller under de senaste 25 åren på företag som Volvo Cars, Safeman och senast EBP där Ronnie var VD. Att han skulle bli ägare till företaget var dock lite av en slump.
–  Jag skulle göra ett inköp från Broby Modellindustri på mitt förra jobb och ringde Sven Mars, den förre ägaren. Under samtalet kom det fram att han funderade på att sälja företaget. Det passade väldigt bra in i mina planer, och på den vägen är det. Den 27 december 2018 skrev vi avtalet.

Ett modernt och digitalt anpassat verkstadsföretag

Broby Modellindustri har producerat verktyg och modeller sedan starten 1957. Idag har företaget 25 anställda och omsätter runt 35 miljoner i år. På Broby Modellindustri utför man 5-axlig höghastighetsbearbetning och verktygsframtagning i aluminium, stål, olika plaster och trä. De ritar upp allt i Tebis CAD och utför efterkontroller i mätmaskin efter önskemål. Exempel på vad som tillverkas är prototyper, vakuumformningsverktyg, formsprutningsverktyg, kontrollfixturer, monteringsfixturer samt gjutmodeller.

Broby Modellindustri har över 300 kunder, majoriteten av dem inom plastindustrin.
–  Jag vågar säga att vi har ett högt anseende generellt på marknaden, och särskilt när det handlar om vakuumformnings- och formsprutningsverktyg till plastindustrin där vi håller högsta kvalitet, berättar Ronnie.

–  Vi har mycket samarbete med kunderna kring utveckling av olika produkter. Vi kommer ofta in tidigt i processen i och med att vi är verktygsmakare, ofta för prototyper, och har därför möjlighet att arbeta med innovativa lösningar till kunderna, något vi trivs med. Vi jobbar också mer och mer med att erbjuda våra kunder ett helhetskoncept där vi gör allt från verktyg till fixturer och fräsprogram som vi även installerar ute hos kund, berättar Ronnie.

Gjutmodeller till hela världen

Utöver plastindustrin utgör gjuterier ett viktigt kundsegment, där Broby Modellindustri flitigt anlitas för att ta fram frigolitmodeller till olika produkter som till exempel ska betonggjutas. Deras gjutmodeller levereras över hela världen. Ett besök i fabriken visar på mångfalden – allt från balkar till höghus i Slovakien till olika former av statyer såsom en 12 meter hög dinosaurie till Australien, en gigantisk mobiltelefon till Dubai samt grönsaker till ett nytt bostadsområde i Danmark.
–  Detta är en verksamhet som vuxit mycket på sistone. Vi blir allt oftare kontaktade av företag som är i behov av olika gjutmodeller till bland annat offentlig miljö. Det är inget vi specifikt marknadsfört, men ett sådant här jobb skapar ringar på vattnet, det märker vi, säger Ronnie.

Nätverk ger nya projekt

Något annat som skapar ringar på vattnet för Broby Modellindustri är deras medlemskap i teknikklustret Techtank.
–  Det var en självklarhet för oss att gå med i Techtank. Utbudet som de tillhandahåller är stort och det finns något för alla i form av utbildningar och nätverk. Vi har sedan tidigare samarbete med åtskilliga andra medlemsföretag i Techtank, och tack vare nätverket så har vi redan inlett projekt med andra nya medlemsföretag, berättar Ronnie.

Investeringar och expansionsplaner för framtiden

Även om Ronnie Rossander fortfarande håller på att bli varm i kläderna i sin roll som ny ägare och VD på Broby Modellindustri saknas det inte framtidsplaner. Företaget äger runt 20 000 kvadratmeter yta, varav ca 10 000 av dem idag är ännu outnyttjad yta. Ronnie håller inte för omöjligt att det kan bli tal om en utbyggnad framöver. Nya maskininvesteringar är också på ingång, bland annat en ny NC-fräs nästa år för att kunna ta ännu större verktyg.
–  Den stora utmaningen framöver är att hänga med i den tekniska utvecklingen och att inte vara rädd att investera i ny teknik. Lättvikt och kolfiber är till exempel högintressant för oss. Vi har åtta olika större projekt som vi kikar på just nu. Vår plan är att inom en femårsperiod ha något ytterligare ben att stå på. Man får inte vara rädd att ta nya kliv, avslutar Ronnie.

Dela via

Relaterade nyheter
Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min