El-yta stärker sin konkurrenskraft genom Digi-Load

El-yta stärker sin konkurrenskraft genom Digi-Load

El-yta i Olofström är en av deltagarna i Digi-Load, en nationell testbädd som fokuserar på stärkt konkurrenskraft inom svensk ytbehandlingsindustri genom automatisering och digitalisering.

–  Vi fick information om projektet genom Svensk ytbehandlingsförening som vi är med i, och kände direkt att vi ville delta. Det finns ett stort behov av att öka automatisering och digitalisering i vår bransch, därför är detta projekt jättespännande, säger Ankin Liljegren, VD på El-yta.

Hårt konkurrensutsatt bransch

Det finns runt 400 ytbehandlande företag i Sverige, de flesta av dem små eller medelstora. Branschen är hårt konkurrensutsatt från låglöneländer och insatser krävs för att höja konkurrenskraften. Ett sätt att göra det är att öka automations- och digitaliseringsgraden på de mest personalkrävande momenten – hängning och avplock av produkter. Det är just dessa moment som Digi-Load fokuserar på.

–  Ytbehandlingsbranschen är väldigt arbetsintensiv med både många och tunga lyft. Vi kan vinna mycket på att reducera detta, både i form av bättre arbetsmiljö och kostnadseffektivitet. Genom att öka automatiseringen kan våra medarbetare göra andra uppgifter på företaget. Det tror jag också är ett sätt att få den unga generationen att vilja jobba i vår bransch, att det känns spännande att jobba mer digitalt än fysiskt också, menar Ankin.

Testcase med partners från hela värdekedjan

Digi-Load är en testbädd som finansieras av Vinnova via SIO Produktion 2030, och drivs av Swerea IVF. Testbädden startade i november 2017 och pågår till slutet av 2020. Den är uppdelad på fyra testmiljöer, tre fysiska och en virtuell. I korthet går projektet ut på att använda befintlig teknik som traditionella och kollaborativa robotar i kombination med sensorisk och visionsystem för att visa möjligheterna inom områdena hängning och avplockning.

I testbädden samverkar aktörer från hela värdekedjan, något som är viktigt för att kunna utveckla och leverera hållbara lösningar till branschen. El-yta ingår i flera mindre projektgrupper och är bland annat involverade i ett testcase kring hängning.

–  I denna grupp är vi representanter från ytbehandlingsföretag och lackeringsföretag tillsammans med en leverantör av robotar, och vision fixturtillverkare samt Chalmers. Vi har både fysiska träffar i testmiljöerna, webbmöten var tredje vecka och kontakt däremellan. Till exempel skickar vi bilder och ritningar till Chalmers på hur pallar och jobb kan se ut hos oss, så att de lättare kan jobba vidare med utvecklingen av detta, i och med att det kan skilja en del mellan praktik och teori. De kommer även att besöka oss.

–  Det är ett bra exempel på konkret samverkan, säger Ankin, och berättar att en första leverans av testet ska vara klart i början av nästa år för att visas upp på mässan Scandinavian Coating i Köpenhamn 20-21 mars 2019.

Bild:
Ankin Liljegren, VD, tillsammans med två av totalt elva medarbetare på El-yta. Här ses de plocka av och avsyna elförzinkade artiklar.


Fakta om testbädden

(Källa: https://www.swerea.se/digi-load)

Testbädden är lokaliserad på följande platser:

1) Robotdalen (Samarbete mellan Mälardalens högskola och ABB:s testcenter för automation) –  fokus inom projektet för denna site är traditionella robotar i kombination med vision- och sensorteknik
2) Paint Center på Swerea IVF – Kollaborativa robotar för hängning/nedplock.
3) IPS – Virtuell testbädd med fokus på simulering, optimering och virtuell tvilling.
4) MIBA Industriteknik – Industriella demonstrationer

Projektpartners
Ytbehandlare

  • Assars Industriservice
  • Bogelack
  • Husqvarna
  • El-Yta Kem AB
  • Bodycote
  • VBG Group
  • LaRay AB
  • Modulsystem

Leverantörer

  • ABB
  • Epifatech
  • Hjort Conveyor AB
  • Miba Industriteknik
  • RobNor
  • Unibap

Branschföreningar

  • SPF, (Svensk Pulverlackteknisk Förening)
  • SYF (Svensk Ytbehandlingsförening

Forskningsaktörer

  • Fraunhofer Chalmers Center
  • Mälardalens högskola
  • Swerea IVF

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min