Exjobb gav två nya medarbetare på Evomatic

Exjobb gav två nya medarbetare på Evomatic

– Vårt fokus var först och främst att göra ett bra exjobb, men visst fanns förhoppningen om en anställning på sikt. Nu hade vi flyt att det blev så direkt efter exjobbet, berättar Alexander Boneck, som tillsammans med Jint Van Reeden gjorde sitt exjobb på Evomatic under våren 2018.

– Det var jag som hade flyt, kontrar Patrik Enarsson, konstruktionschef på Evomatic, som efter ett väl genomfört exjobb av BTH-studenterna kunde erbjuda både Alexander och Jint anställning som konstruktörer på automationsföretaget i Karlshamn.

Exjobbsmässa blev startskottet

Alexander och Jint har varsin civilingenjörsexamen i maskinteknik från Blekinge Tekniska Högskola med inriktning produktutveckling respektive beräkning. Evomatic kom de i kontakt med i samband med exjobbsmässan i Karlskrona i oktober 2017, där Evomatic deltog tillsammans med andra medlemsföretag i teknikklustret Techtank.

– Vi ville kolla vilka företag som var engagerade i att leverera exjobb till studenter, och det kändes på en gång intressant med Evomatic. Efter lite telefon- och mailkontakt och möten blev det bestämt att vi skulle göra vårt exjobb hos dem, berättar Alexander.

– Vi var rätt öppna kring temat för exjobbet men filtrerade ner en handfull olika idéer till tre förslag som studenterna fick välja mellan. I slutändan blev temat ”Produktutveckling av plåtskiljare”. Det finns många plåtskiljare på marknaden men de är både relativt dyra och avancerade, och vi ville arbeta fram en som kunde skilja aluminium på ett så enkelt sätt som möjligt. Här lyckades Alexander och Jint verkligen komma fram med något bra, konstaterar Patrik.

Exjobbet pågick från mitten av januari till början av juni 2018, och den mesta tiden höll Alexander och Jint till på Evomatic, något de själva menar bidrog till ett bättre resultat.

– Här fick vi tillgång till verkstad och utrustning på ett helt annat sätt än om vi hade gjort arbetet på högskolan. Dessutom visade många på Evomatic stort intresse för vårt exjobb och kom med tips och idéer, så vi fick verkligen god hjälp under hela resan, berättar Jint.

Synergieffekter med att anställa två samtidigt

Alexander och Jint arbetar sedan sommaren 2018 som konstruktörer på Evomatic och ser positivt på att de båda fick anställning efter exjobbet, något Patrik håller med om.

– Jag ser definitivt synergieffekter med att anställa två på en gång, dels blir det mer effektivt då vi kan gå igenom rutiner och instruktioner med dem samtidigt, dels har de god hjälp av varandra och kan bolla idéer och använda kunskaperna från högskolan på ett bra sätt.

Alexander och Jint ingår i en grupp av ett tiotal konstruktörer där de jobbar med lite olika inriktningar.

– Jag håller på med beredningar och koncept till robotcellerna. Det kan till exempel handla om att rita upp i CAD hur en robotcell kan se ut till potentiella kunder, berättar Jint.

– Jag jobbar lite mer inriktat på detaljritningar för tillverkning av produkter, men håller även på lite med beredning. Patrik har varit noga med att vi får testa på olika inriktningar inom konstruktionsområdet, berättar Alexander.

– Tittar man på den fem år långa civilingenjörsutbildningen ingår det förhållandevis lite konstruktion, till exempel CAD, vilket är viktigt när du ska jobba som konstruktör där mycket fokus ligger på att just rita och konstruera. Mycket av detta får man lära sig på plats på jobbet. Fördelen med att anställa civilingenjörer är att de har vanan av att jobba självständigt, söka information och snabbt lära sig det som behövs, menar Patrik.

Han poängterar samtidigt att det är bra att som student försöka få sommarjobb eller jobba timmar på något intressant företag för att få lite kött på benen inför en framtida anställning.

Bild: Vid datorn Alexander Bonech, stående till vänster Jint Van Reeden och till höger Patrik Enarsson

Rekommenderar andra företag att anlita exjobbare

På Evomatic ser man väldigt positivt på att ha nära kontakt med högskolan, i detta fall Blekinge Tekniska Högskola. Det ger möjlighet att komma med inspel till utbildningarna och är också en viktig pusselbit i företagets kompetensförsörjning då det bidrar till att attrahera studenter till företaget.

– Vi försökte hitta konstruktörer på olika sätt, bland annat via Arbetsförmedlingen, men fick inget napp. Då valde vi att prova detta. Förutom att man får in helt nya ögon som kollar på ett utvecklingsprojekt i samband med exjobbet hinner man lära känna studenterna under ett halvår innan en eventuell anställning, vilket ju fungerade jättebra för oss i detta fall, säger Patrik, och tycker att man som företag inte ska vara rädd för att anlita exjobbare.

– Studenterna är så pass drivna att de sköter det mesta själva. Man behöver inte heller ha en färdig plan för exjobbet. Det är nästan en fördel att studenterna kan hjälpa till att utforma ett bra förslag.

Alexander och Jint skickar också med några tips till studenter som funderar på att göra exjobb ute på företag.

– Skapa kontakt tidigt med företaget och ha en plan klar redan i januari när man ska sätta igång. Gör gärna exjobbet tillsammans med någon, det är en stor fördel att kunna bolla olika problem. Många gånger kommer man fram till lösningar utan att behöva gå till handledaren, säger Alexander.

– Att komma ut på ett företag ger också en chans att testa och utvärdera det man lärt sig på utbildningen. För oss var det nyttigt att se hur Evomatic jobbar, lära oss nytt, men också tipsa om saker vi lärt oss på högskolan, avslutar Jint.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min