Samarbete mellan skola och näringsliv ger hundratals elever från Blekinge möjlighet att besöka Yrkes-SM i Växjö

Genom Teknikcollege Sydost och i samverkan med deras partnerföretag AAK, Södra och Volvo Cars får nu elever i årskurs 8 från flera av skolorna i Karlshamns kommun möjlighet att inspireras inför framtida yrkesval på årets Yrkes-SM som hålls i Växjö den 10-12 maj.

– Teknik- och industriföretagen i vår region behöver anställa över 1500 personer inom en 5-årsperiod, något som både Teknikcolleges och Techtanks nyligen genomförda kartläggningar visar. Detta behov ger våra ungdomar stora möjligheter till spännande yrken och karriärmöjligheter. Genom samarbetet med företagen arbetar Teknikcollege aktivt med att stimulera till val av teknik- och yrkesutbildningar, där besöket på Yrkes- SM är en av flera aktiviteter som genomförs. Ca 300 elever och dess lärare från flera högstadie- och gymnasieskolor i Blekinge kommer att besöka Växjö vilket har möjliggjorts via finansiering av deltagande företag, berättar Fredrik Gummesson, regional processledare på Teknikcollege.

Vill visa de många karriärmöjligheterna i regionen

I detta initiativ är det företagen AAK, Södra och Volvo Cars som är med och finansierar bussarna till Yrkes-SM för årskurs 8-eleverna, något de ser som ett viktigt led i att visa framtidens karriärmöjligheter.

– Yrkesutbildningar förtjänar en högre status och ska inte vara ett andrahandsval. Industrin är idag högt digitaliserad och jobbar ständigt på att vara en del av lösningen på den globala klimatkrisen. Vi på Södra är därför beroende av kompetenta yrkesutbildade personer, säger Louise Rosenqvist, kompetensstrateg på Södra i Mörrum, och fortsätter:

– Genom detta samarbete ser vi till att stärka elevernas valkompetens inför gymnasiet, tydliggöra kopplingen mellan utbildning och jobb och sist men inte minst visa på de många karriärmöjligheter som finns efter en gymnasial yrkesutbildning.

Övriga medverkande företag är inne på samma spår:

– Genom att möjliggöra ett besök på Yrkes-SM för våra grundskoleelever ger vi dem en komplett bild av dagens moderna teknikindustri. Vår verksamhet är långsiktigt beroende av kompetenta och engagerade medarbetare som arbetar med att utveckla vår verksamhet och kontinuerligt stärka vår konkurrenskraft. En teknikutbildning på gymnasiet ger alla förutsättningar för ett rikt yrkesliv och hjälper vår gemensamma region att långsiktigt växa, menar Frida Delmeby-Hagsér, HR Manager på AAK i Karlshamn.

– Yrkes-SM är ett bra tillfälle att få inblick i dagens teknik. När det i år går av stapeln på nära håll så får vi hjälpas åt så eleverna kommer dit, säger Stefan Håkansson, Competence Manager, Volvo Cars i Olofström.

Elever på Teknikcollege

Ypperligt tillfälle för eleverna

Studie- och yrkesvägledarna på de aktuella skolorna var inte sena att nappa på erbjudandet att åka iväg med elever och lärare.

– Yrkes-SM är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter och ger konkret insyn i vad de olika yrkesprogrammen innebär. Ett stort nätverk ökar möjligheterna för eleverna att själva förstå vilka möjligheter det finns i arbetslivet. Fantastiskt roligt att de lokala företagen engagerar sig och ser sin möjlighet till framtida rekrytering, säger Maria Bielke von Sydow, studie- och yrkesvägledare på Norrevångskolan i Mörum och Waldorfskolan i Karlshamn.

Niclas Olsson, studie- och yrkesvägledare på högstadieskolan Thoren Framtid Karlshamn, håller med:

– Statusen för våra riktigt bra och viktiga yrkesprogram behöver höjas och detta är ett fantastiskt bra arrangemang där detta sker. Vi ser detta som en kanonmöjlighet att visa eleverna hur bra och viktiga dessa program och yrken är. Våra stora teknikföretag i regionen engagerar sig i detta och visar en vilja att både på kort och lång sikt jobba med rekrytering och intresseväckande hos eleverna. Det ska bli riktigt intressant och spännande att med eleverna besöka detta arrangemang!

Fakta om initiativet

  • Genomförs av Teknikcollege Sydost och planeras i samarbete med partnerföretag, skolor och Techtank.
  • Totalt besöker ca 300 elever från Teknikcollege Sydosts region Yrkes-SM den 11 maj.
  • Tre bussar, som finansieras av AAK, Södra och Volvo Cars, åker med årskurs 8-elever från Norrevångskolan, Thoren Framtid och Waldorfskolan.
  • Samma dag går även fem bussar från följande gymnasieskolors yrkesprogram som är anslutna till Teknikcollege Sydost: Nordenberg i Olofström, Knut Hahn i Ronneby samt Vilhelm Moberg i Emmaboda.

Fakta om Yrkes-SM (källa: www.yrkessm.se)

  • Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde.
  • Över 13 000 personer är redan anmälda till evenemanget.
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.
  • Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment.
  • Exempel på medverkande yrken är målare, träarbetare, plattsättare, it-tekniker, webbutvecklare, automationstekniker, svetsare, frisör, kock, undersköterska, fordonslackerare med flera.
  • Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Mer information

För mer information, intervjuer och kontakt med samarbetsparterna:

Fredrik Gummesson, regional processledare, Teknikcollege
Tel: 076-648 94 50
E-post: 

Dela via

Relaterade nyheter
Bild på planta som växer

Aktuellt från partner

Sök företagsstöd och affärsutvecklingscheckar via Region Blekinge

Som företagare har du möjlighet att söka olika former av stöd för din verksamhet. Syftet med stöden är att stimulera…

20 september, 2022 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Miljoner i EU-medel för att stödja industrins gröna omställning i Skåne och Blekinge

Med drygt 12 miljoner kronor bidrar EU:s socialfond till det nya projektet SPIK som ska stödja industrins gröna omställning i…

6 december, 2023 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Välkommen till Techtank Day 2024!

Den 25 april är det åter dags för Techtank Day. Detta år genomför vi vår årliga konferens och mötesplats för…

2 april, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank | Pressutskick

Förra årets Svenska Leanprisvinnare medverkar på Leankonferens Blekinge

Efter förra årets premiär som drog fulla hus är det nu åter dags för Leankonferens Blekinge som Techtank arrangerar tillsammans…

18 januari, 2024 — Lästid 1 min