Trådgnist Blekinge – nystartat företag med etablerat affärsområde

Trådgnist Blekinge – nystartat företag med etablerat affärsområde

Techtanks senaste medlemsföretag är det nystartade företaget Trådgnist Blekinge AB som varit igång sedan den 1 september i år. Max Duljan som driver företaget är dock inte ny i sammanhanget, då han förvärvat verksamhetsområdet trådgnistning från sin tidigare arbetsgivare LaserTool i Olofström.

– Jag har varit med och utvecklat verksamhetsområdet sedan LaserTool startade med det för några år sedan. När jag fick erbjudandet av LaserTools VD Jan Kvist om att köpa loss verksamheten med ett färdigt affärskoncept tog jag chansen att starta eget företag, berättar Max Duljan.

I och med förvärvet tar Trådgnist Blekinge över samtliga maskiner, inventarier samt kunder och avtal inom verksamhetsområdet. Man kommer att fortsätta i samma lokaler som tidigare på Innovation Park i Olofström. Majoriteten av kunderna finns idag inom fordonsbranschen, men man ser stora möjligheter med att bredda kundportföljen.

– Fordon är givetvis en stor bransch, inte minst i vår region, där vi bland annat jobbar mycket med Shiloh. Men vi vill gärna bredda oss då trådgnistning är användbart inom många andra branscher, till exempel medicinsk utrustning då man kan köra väldigt små detaljer. Även olika forsknings- och utvecklingsprojekt är intressanta för oss. Vi har sedan tidigare gjort en del jobb åt exempelvis RISE i några av deras projekt.

Hög precision och noggrannhet med trådgnistning

Trådgnistning är en skärande bearbetningsmetod som använder sig av elektrisk urladdning för att skapa gnistor mellan tråd och arbetsstycke och på så sätt avverka material.

– Metoden har en hög precisionsgrad och är ypperlig till jobb där hög noggrannhet ställs som krav. Man skär även hårda och höga material med enkelhet och man kan skära väldigt komplexa konturer med små hörnradier ända ner till 0.025mm, berättar Max.

Många av uppdragen innefattar trådgnistning av svetsade klippstål, men man trådgnistar även nya klipp-/formstål samt många andra mekaniska detaljer.

– Förutom stål gnistar vi material som exempelvis aluminium, titan, koppar och mässing. Tekniken kan användas så länge materialet är elektriskt ledande.

Max Duljan berättar att han använder Tebis för CAM-beredning. Även om företaget uteslutande arbetar med trådgnistning har man möjlighet att erbjuda kunderna helhetslösningar om behov finns tack vare samarbetspartners som finns i närområdet.

– Min målsättning nu är att företaget ska växa regionalt och att vi på så sätt kan bredda marknaden för företaget.

Fakta om trådgnistning
  • Bearbetning i både hårda och mjuka material.
  • Bra ytjämnhet.
  • Hög precision.
  • Inga sidokrafter som påverkar arbetsstycket.
  • Små hörnradier.
  • Lämnar inga grader.
  • Går att tillämpa på svetsade stål i underhållssyfte med
  • Ökad noggrannhet och hållbarhet jämfört med traditionell inslipning.
  • Tråden går att vinkla vilket möjliggör släppningskörning och med hjälp av vår beredningsmjukvara Tebis kan vi även köra vinkel som följer en överliggande form.
För mer information:

www.tradgnistblekinge.se

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min