El-yta firar 50 år!

El-yta firar 50 år!

Den 1 december 2020 var det 50 år sedan ytbehandlingsföretaget El-yta Kem AB i Olofström grundades av Bruno Liljegren som drev företaget i närmare 30 år. Sedan 21 år tillbaka är det döttrarna Ankin Liljegren och Anneli Wessman som håller i rodret. Techtank passar på att gratulera medlemsföretaget El-yta på 50-årsdagen! Hur känns det?

– Lite mäktigt, 50 år har respekt med sig. Jag kommer ihåg när jag stod och tittade ut på grunden när det byggdes och hur mäktigt och stort jag tyckte det var när farsan drog igång El-yta. Vår mamma Vappu Liljegren var också med, om än inte aktiv så på hemmaplan med allt vad det innebar, minns Ankin Liljegren.

Systrarna kan bara konstatera att tiden gått fort. Många människor har arbetat på företaget under årens lopp och flera hundra kunder har köpt och köper El-ytas tjänster.

– Tänk vad många artiklar vi förlängt livslängden på under alla dessa år! Världens miljöhjältar redan 1970!

Ett annorlunda år och firande

Med tanke på att 50-årsjubiléet inträffar mitt under Coronapandemin har man fått tänka lite annorlunda kring firandet än vad man skulle gjort ett normalt år.

– Lite snopet är det allt, men vi gör det bästa av det. Vi tänder kandelabrar ute på lagret och äter lite gott med medarbetarna. De som gått i pension härifrån får mat hemskickat till dörren och är med oss digitalt, berättar Ankin.

Även annan verksamhet har fått anpassas på grund av pandemin. Den information som El-yta under året skulle åkt ut och visat på plats hos kund har de istället tagit fram i form av en informations- och utbildningsvideo.

– Nu får vi visa vår verksamhet digitalt istället. Vi har även påbörjat en anodiseringsline som är vilande på grund av pandemin som vi färdigställer när vi har återhämtat oss efter pandemin och vem vet när det blir?

Även om pandemin, precis som för många företag, har påverkat El-yta en hel del så ser de driftiga systrarna ljust på framtiden. Vi ber dem spå hur företaget ser ut om femtio år till, när det fyller 100.

– Så länge det finns material som rostar finns behovet av ytbehandling! Om det inte finns behov så har verksamheten sadlat om till något annat, säger Ankin, och skådar vidare in i framtiden:

– Här lär finnas mycket automation, ingen person som plockar eller kör truck. Den robot vi eventuellt ska installera snart lär ha gjort sitt då. Förarlösa lastbilar (vagnar eller annat) kommer på löpande band och lastas och lossas automatiskt. Flest kvinnor jobbar här och lokalerna är utbyggda ut till vägen. Allt körs energisnålt med förnybar energi.

Dela via

Relaterade nyheter
Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min