Kompetensutveckling får ta plats på Svets & Smide

Genom projektet CoSkill har Svets & Smide i Karlskrona kunnat ta del av en rad olika kompetensutvecklande insatser under året. Insatser som stärkt både företagets och medarbetarnas ställning på marknaden, och som gjort att man nu arbetar ännu mer strategiskt med kompetensutveckling.

Svets & Smide fick nys om CoSkill via Techtank och gick med i projektet i början av 2022. Efter en inledande företagsanalys, en så kallade Mind the Gap, över befintligt och framtida kompetensbehov togs en plan fram med prioriterade utbildningar. Under året har medarbetare sedan deltagit i en rad olika kompetensutvecklande insatser inom bl a Lean, Strategisk ledning, CNC Plasmaskär och Svetsutbildning IWS.

Ulf Hagström

Ulf Hagström är VD på Svets & Smide i Karlskrona

– Att jobba strategiskt med kompetensutveckling på det här sättet satte igång många processer hos oss. Bland annat har det gjort att vi nu trycker mer på kompetensutveckling i våra utvecklingssamtal. Vi uppmuntrar också våra medarbetare att tänka utanför boxen, att själva vara aktiva med önskemål och idéer kring sin kompetensutveckling, berättar Ulf Hagström, VD och en av delägarna till Svets & Smide.

Ulf märker också att det motiverar personalen att få gå utbildningar.

– De känner att vi som företag vill satsa på dem. Vi får också kvitto på att det ger något när personal kommer tillbaka från en utbildning med nya idéer och ny energi.

Svets & Smide – en gammal dröm som förverkligats

Svets & Smide ägs av Ulf Hagström och Björn Cervallius, som lärde känna varandra redan i skolan och som även arbetat tillsammans på andra företag. 2013 gjorde de slag i saken och förverkligade en 20 år gammal dröm, att driva företag tillsammans. De köpte då en befintlig Svets & Smides-firma och tog över både kunder och en personalstyrka på sju personer. Under åren som gått har företaget utvecklats på flera sätt.

– Idag är vi runt 20 personer och flyttade för ett par år sedan in i nya egna lokaler på 1100 kvadratmeter. Vi har fullt upp och är redan lite trångbodda, så planer på utbyggnad finns.

Svets & Smide är en helhetsleverantör inom konstruktion, tillverkning och reparation av stål-, plåt- och maskinkonstruktioner. Man jobbar även med material såsom rostfritt, aluminium och koppar. Kunder finns framför allt inom bygg- och industrisektorn samt fastighetsägare. Man gör även en del specialjobb åt privatpersoner, exempelvis räcken, trappor och staket.

Många av jobben är på olika sätt unika. Exempelvis deltog man i den stora renoveringen av Fredrikskyrkan som pågick under flera år, och förra året tillverkade Svets & Smide den nya fontänen till Borgmästarefjärden, på beställning av Karlskrona kommun.

– Här tog vi hand om helheten med hjälp av bland annat en pumpspecialist och en konstruktör.

Självständiga problemlösare

På frågan vilka yrkesroller som finns på Svets & Smide så säger Ulf utan att tveka:

– Självständiga problemlösare. Det är så vi formar vi våra anställda att bli. För oss är det viktigt att kunna fånga upp kundens önskemål och sedan forma det till kundens produkt. Därför kan de flesta av våra medarbetare lite av varje – allt från att konstruera till att klippa, bocka, forma, svetsa och montera. Vi vill vara breda kompetensmässigt. Därför får också alla medarbetare som vill prova på och lära sig nya områden.

Svets och Smide

På Svets & Smide i Karlskrona tar man regelbundet emot elever för prao och praktik.

Många företag brottas idag med att få tag i rätt kompetens. På Svets & Smide förebygger man detta genom ett systematiskt och långsiktigt samarbete med olika skolor.

– Vi har bland annat ett samarbete med af Chapmangymnasiets industritekniska program där vi tar emot tre elever tre dagar i veckan under hela programmet. Utöver det tar vi även emot lärlingar från vuxenutbildningar och erbjuder alltid praoplatser till skolor. Vi vill gärna vara med och bygga underifrån, avslutar Ulf.

Läs mer om Svets & Smide på www.svetsosmide.com

 

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Tips på relevanta YH-utbildningar, korta kurser, för medarbetare i Blekinges industri

Myndigheten för yrkeshögskolan har i maj 2024 beviljat över 400 stycken korta YH-kurser, upp till 99 poäng (99 dagar) för…

17 juni, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Nu söker Techtank en projektledare

Vill du jobba med industrins gröna omställning? Då kanske du är vår nya kollega på Techtank! Vi söker nu en…

14 juni, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Fler ska välja Blekinge – nu lanseras ett nytt platsvarumärke

Den 21 maj lanserades Blekinges nya platsvarumärke, en satsning som involverat över 600 personer. Syftet är att stärka Blekinges marknadsposition…

22 maj, 2024 — Lästid 3 min

Aktuellt från Techtank

Industriverken medlem i Techtanks industrikluster

Industriverken AB i Ronneby, med runt 55 anställda, är en fullservicepartner inom plåtpressning med en bred kunskap av att välja…

16 maj, 2024 — Lästid 1 min