Norje Smidesfabrik investerar i miljön

Norje Smidesfabrik investerar i miljön

Under de senaste åren har Norje Smidesfabrik satsat rejält på miljön. Det handlar om alltifrån byte av panna och värmeväxlare till lysrör, truckar och mycket mer.

– Vi har en tydlig plan för vårt miljöarbete. Med hjälp av vår miljöpolicy, våra miljömål och våra lång- och kortsiktiga förbättringsaktiviteter kopplade till miljömålen har dessa frågor hög prioritet hos oss, berättar företagets VD Jonna Hermansson.

Norje Smidesfabrik AB tillverkar och utvecklar redskap i Sverige för entreprenad, lantbruk och industri. Genom höga krav på tillverkning och material levererar de hållbara redskap till kunder över hela norra Europa. Det handlar både om volymtillverkning med robotsvetsning och specialanpassade redskap enligt kunders önskemål.

Aktivt arbete för att minsta fotavtrycken i miljön

Thomas Nilsson, vice VD och operativt ansvarig, berättar mer om företagets miljösatsning:

– Vi arbetar ständigt med att minska våra fotavtryck i miljön. Sedan 2014 har vi investerat ca 20 miljoner kronor i smartare teknik som sparar in massor av CO2-utsläpp. Inte minst har företaget satsat på att byta ut energislukande maskiner. Några exempel på detta är bland annat:

  • Oljepannan har bytts ut mot en ny panna som eldas med pellets
  • 1000 st lysrörsarmaturer har bytts ut mot ledlysrör i fabriken
  • Samtliga truckar har bytts ut från diesel till eldrift (11 stycken)
  • Gamla värmeväxlare har bytts ut mot nya supereffektiva värmeväxlare
  • Investering i målningen som minskar utsläpp av lösningsmedel med 1,5 ton per år (från 5 till 3,5 ton)

Investeringarna i miljön stannar inte där. Under 2020 kommer Norje Smidesfabrik att fylla sina 13 000 kvm industritak med solceller.

– En annan miljöaspekt som är viktig att lyfta i sammanhanget är att vi använder råmaterial som är producerat i Sverige och Europa, och som inte har åkt halva världen runt för att användas i Sverige, tillägger Thomas Nilsson.

Positiva effekter på arbetsmiljön

Utöver de uppenbara effekterna på miljön i form av minskade utsläpp har satsningarna även haft positiva effekter på arbetsmiljön.

– Den fysiska arbetsmiljön är bättre med renare luft, mindre buller och en ljusstyrka som fördubblats inne i fabriken i och med utbytet av belysningen. Men vi märker också att dessa förändringar inspirerar våra medarbetare till andra initiativ som har betydelse för miljön. Det bidrar till en större delaktighet på arbetsplatsen, berättar Jonna Hermansson.

På bilden ses Jonna Hermansson, VD, och Thomas Nilsson, vice VD/COO, framför några av Norje Smidesfabrik eldrivna truckar. I trucken ses medarbetaren Fredrik Håkansson.

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min