Ny satsning ska kickstarta Blekinge efter Coronapandemin

Blekinge gör nu en rejäl kickstart efter pandemin. Techtank är en av de aktörer som är med i den nya satsningen Kickstart S3, som på lång sikt ska bidra till en hållbar grön omställning och tillväxt genom stärkt återhämtningsförmåga.

För att kunna kickstarta länet har Region Blekinge beslutat om projektet Kickstart S3. Finansieringen kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Blekinge. Region Blekinge är även projektägare och huvudprojektledare och genomför projektet tillsammans med Techtank, Blue Science Park, Blekinge Tekniska högskola, Almi, NetPort Science Park och Blekinge Business Incubator.

Bred uppslutning kring tre specialiseringsområden

Det finns en bred uppslutning och stora förväntningar på projektet, som att på lång sikt bidra till en hållbar grön omställning och tillväxt genom stärkt återhämtningsförmåga.

– Projektet syftar till att snabba på arbetet med Blekinges smarta specialiseringsstrategi, det vill säga hur vi ska utveckla de framtidsområden där Blekinge kan bli extra starka, säger Erika Augustinsson, innovationsstrateg på Region Blekinge.

Smart specialisering är ett verktyg för regional utveckling som används inom hela EU. Det handlar om att koncentrera insatser till ett fåtal tematiska områden, så kallade specialiseringar. Blekinges strategi lyfter fram tre specialiseringsområden som är av särskild vikt för regionen:

  • Smart industri – formningsteknologi och marin teknik
  • Tech – digitalisering och smartare samhällen
  • Missions – med fokus på samhällsutmaningarna klimatanpassning samt renare hav

– Vi ser verkligen framemot att dra igång arbetet med Kickstart S3 och håller just nu på att rekrytera en projektledare som ska leda delprojektet Kompetenshöjning, som syftar till att allmänt höja förmågan i främjandesystemet för att kunna arbeta med utvecklingsprocesser i specialiseringsområdena i länet, berättar Ingela Håkansson, klusterledare på Techtank, och fortsätter:

– Utöver det har Techtank även en specifik roll i att driva dialoger och processer med partnerföretag inom specialiseringsområdet Smart Industri, formningsteknologi. Detta arbete passar väldigt bra in i vårt redan pågående arbete med Stamping & Forming Center of Excellence som vi driver tillsammans med bl a RISE, BTH och Volvo Cars.

Mer information om Kickstart S3 finns på Region Blekinges hemsida

Vill du veta mer?

VD & Klusterledare

076-861 27 43

Ingela Håkansson

VD & Klusterledare

Kontaktuppgifter

  • 076-861 27 43

Dela via

Relaterade nyheter

Aktuellt från Techtank

Konferens inom kompetensförsörjning

Utvecklas och väx med rätt kompetens, en konferens den 21 mars med inspirerande talare från bland annat Myndigheten för yrkeshögskolan…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Robotresa gav mersmak för nya automationssatsningar

Den 28 februari åkte en fullsatt buss med representanter från runt 25 företag från södra Sverige på en studieresa till…

8 mars, 2024 — Lästid 6 min

Aktuellt från Techtank

Techtank välkomnar MCT Brattberg som ny medlem

MCT Brattberg, med säte i Karlskrona och ett 60-tal anställda, är ett globalt företag som specialiserar sig på design och…

8 mars, 2024 — Lästid 1 min

Aktuellt från Techtank

Leankonferens Blekinge 2024 – vilken dag det blev!

Ett 80-tal deltagare som representerade företag från hela södra Sverige var på plats på Kreativum Science Center i Karlshamn när Leankonferens Blekinge…

7 mars, 2024 — Lästid 4 min