Ny VD på ITE Fabriks känner vind i seglen

Ny VD på ITE Fabriks känner vind i seglen

– Det är en spännande utmaning. Jag är inte varm i kläderna än, men det känns som en fantastisk organisation med engagerade medarbetare, ordning och reda samt ett bra flöde, säger Magnus Liljengren, nytillträdd VD och produktionschef på ITE Fabriks AB i Olofström.

Magnus Liljengren är förvisso ny på jobbet, men han är långt ifrån ny inom industrin i Olofström. Han arbetade många år med teknisk forskning och utveckling på dåvarande IUC i Olofström, de sista åren som VD, och har även arbetat som teknikchef på Wugang Tailored Blanks samt underhållschef på Shiloh Industries. Sedan 19 mars är han alltså ny VD på ITE Fabriks, ett uppdrag som han känner sig väldigt taggad inför.

– Jag brinner för att arbeta med personal, ständiga förbättringar, effektiviseringar och teknikutveckling. Jag kommer också givetvis fokusera på företagets lönsamhet. Vi har bra vind i seglen och prognoserna pekar på 155 miljoner i omsättning för 2019.

En mångsidig legotillverkare

ITE Fabriks grundades 1966 i Olofström av Hans Rasmusson, och ägs numera av sonen Anders. Företaget har idag ca. 75 anställda. Kärnkompetensen är tillverkning genom formande och klippande processer i framförallt metalliska material men även avancerad delsammansättning.

Vad gäller bransch så är ITE underleverantör till framför allt fordonsindustrin, inte minst tunga fordon, där Volvo Lastvagnar och Scania kan nämnas bland slutkunderna.  ITE levererar även komponenter till specialfordon såsom bl.a. Ferrari och McLaren.  Andra kunder finns inom bygg, el-, och fritidssektorn.

Egen verktygsverkstad

Utöver pressning (maximal presskapacitet på 800 ton), svetsning, montering och mätning erbjuder ITE Fabriks verktygstillverkning. Det handlar både om tillverkning för egen verksamhet och för externa kunder. Tillverkning av pressverktyg upptill 3×2 meter är vad ITE kan hantera och producera detaljer i.

– Vi satsar mycket på verktygsberedning och konstruktion, och har därför nyligen anställt ytterligare en konstruktör. Vi har på så sätt kompetens i huset och kan arbeta med allt från virtuella verktyg till maskinell bearbetning och inprovning, berättar Magnus.

På den avslutade frågan om vilka utmaningar Magnus ser framöver svarar han:

– Kunderna kräver hela tiden reducerade kostnader och kortare ledtider till rätt kvalitet, vilket delvis kräver en ökad automatiseringsgrad. Det är absolut en utmaning, men jag tycker att ITE arbetar ständigt med detta och står väl rustade inför framtiden

Bild ovan: Magnus Liljengren, ny VD och produktionschef på ITE Fabriks. I bakgrunden syns medarbetare vid företagets 800-tonspress.

Dela via

Relaterade nyheter
Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min