PDS Engineering levererar produktionslina till Aston Martin

PDS Engineering levererar produktionslina till Aston Martin

Ordern värd ca 15 miljoner kronor handlar om en ny produktionslina till Aston Martin som nu står redo att transporteras från Olofström till Lecco i norra Italien. Personal från PDS Engineering följer med ner till Italien för att under våren arbeta med montering och installation. Innan sommaren ska linan vara ”up and running”.

– Vi har gjort en del mindre jobb åt Aston Martin tidigare. Aston Martin är en av de biltillverkare som ställer högst kvalitetskrav, så det känns väldigt positivt att vi svarar upp mot vad de kräver och fick denna order, berättar Fredrik Arnell, som är ansvarig för affären och även en av tre delägare på PDS Engineering, tillsammans med Peter Runesson och Ewe Westesson.

Produktionslinan är en robotlinje för komponenter som huvar, dörrar samt tonneau (bakluckan till en cabriolet) till modellerna DB11 och Vantage. Det handlar om sju produkter som ska produceras med en årsvolym om totalt ca 20 000 artiklar. Linan ska inte levereras till England som man kanske kan tro, utan till Italien där Aston Martin har en av sina underleverantörer, Fontana.

– Vi hoppas givetvis att också få vara med på kommande modeller för Aston Martin. Även Fontana har fått upp ögonen för oss och vad vi kan. Genom det här jobbet har vi fått förfrågningar om jobb på andra sportbilsmodeller som ligger längre fram, så det är väldigt positivt, berättar Fredrik.

Lokalt samarbete – internationell leverans

I detta Aston Martin-projekt har PDS Engineering samarbetat med lokala partners såsom Afry i Olofström och Karlshamn och OFM Industriservice för att nämna några. Sex medarbetare från PDS, och totalt runt 15 personer har varit involverade i detta jobb som även inkluderar konstruktion av linan och fixturer samt mekaniska installationer.

Projektledare för arbetet är Henrik Idung. När vi besöker PDS Engineering är Henrik upptagen i ett samtal över Teams med Fontanas projektkvalitetsansvarige. De genomför en så kallad Quality Buy-off där kunden godkänner arbetet. Vanligtvis görs detta på plats men på grund av Coronapandemin är resor och besök i varandras fabriker inte möjligt.

– Från början blev jag själv orolig att ha en buy-off digitalt, men det blir riktigt skarp bild med telefonen så det funkar hur bra som helst, säger Henrik.

Henrik ska följa med till Italien och ansvara för att montering, installationen och kvalitetstestning går rätt tillväga. Även Aron Perätalo och två medarbetare från OFM Industriservice samt två medarbetare från XpertEl följer med ner. Det är minst sagt ovanliga tider att resa, och Fredrik berättar att man undersöker möjligheten till att hyra ett hus för personalen, då det handlar om ett par månader på plats.

– I dessa Coronatider fungerar det inte så bra med hotell och restauranger. Vi ser en fördel med eget hus så man kan ha självhushåll, samt att man då inte heller träffar så många människor med tanke på smittspridning.

Henrik tycker det känns helt OK att åka ner till Italien för leverans och det avslutande arbetet. Någon större sightseeing kring Milano, som är den närmaste storstaden från Fontanas fabrik, räknar han dock inte med:

–Nej, det blir nog mest jobb!

Bra rustade trots pandemitider

England är långtifrån en ny marknad för PDS Engineering. Man har haft uppdrag där de senaste 10 åren. Fredrik berättar att Coronapandemin märks tydligt på den engelska marknaden.

– Det är en tuff situation där borta, det märks att företagen inte nyinvesterar på samma sätt, vilket givetvis påverkar antalet offertförfrågningar.

I övrigt har PDS Engineering inte påverkats så mycket av pandemin, annat än vissa leveransproblem från framför allt tyska leverantörer. En del produkter som normalt har 5 veckors leveranstid kan nu ta uppemot ett halvår.

– Det kan ju ställa till det lite om det rör sig om en produkt med en speciell teknologi som vi inte kan köpa från ett annat ställe.

Pandemin har inte hindrat PSD Engineering från jobb i andra länder. Utöver leveransen till Italien har man nyligen avslutat en pressombyggnad till ABBs elmotorfabrik i Vasa, Finland.

– Det blev lite annorlunda med tanke på Coronasituationen, då det var krav på isolering. Normalt åker man ofta hem ett par gånger under ett längre jobb, men denna gång fick vår personal stanna i Finland under de åtta veckor som jobbet tog, men det gick bra, säger Fredrik, och berättar att de snart även har ett jobb i Norge inom livsmedelsbranschen som man gör tillsammans med Protech i Lönsboda.

PDS Engineering känner sig bra rustade inför året som ligger framför dem.

– Projektet med Aston Martin pågår hela våren och vi har även två stora projekt på Volvo Cars, ett styrsystemsbyte på presslinan samt en säkerhetsombyggnad. Vi har många offerter ute, det ser bra ut, konstaterar Fredrik.

Man är idag ett 15-tal medarbetare på PDS Engineering, och behöver bli fler.

– Vi har fullt upp och söker ny kompetens, främst automationsingenjörer, så vi tar gärna emot jobbansökningar!

 


Jobba på PDS Engineering

JOBBA MED OSS!

Vi har behov av att bli ännu starkare och söker Dig som vill utvecklas tillsammans med oss. Vi söker ständigt efter duktiga personer med kunskaper inom elkonstruktion, programmering (PLC/HMI/Robot) som har goda sociala egenskaper och kan arbeta med projekt i team.

VAD KRÄVS?

Automationsutbildning, nyexaminerad eller erfaren. Stark vilja att utvecklas, är ambitiös och kommunikativ. Din personlighet och ditt driv är för oss det allra viktigaste. Du kommer ingå i ett team där din utvecklingskurva kommer att bli brant.

SKICKA DIN ANSÖKAN

Vi kan erbjuda dig en varierande och lärorik anställning där Du får möjlighet att arbeta i alla delar av ett projekt och i flera olika branscher. Skicka din ansökan innehållande CV och ett personligt brev till 

Till PDS Engineerings hemsida >>


 

Dela via

Relaterade nyheter
Celsa Recyclings logotyp

Aktuellt från medlem

Celsa Nordic Recycling bidrar till att skrot får nytt liv i Europas mest klimatsmarta armeringsstål

Sedan mars i år är Celsa Nordic Recycling i Olofström ny medlem i Techtank. Företaget, som tidigare hette Holje Trading…

20 maj, 2021 — Lästid 6 min

Aktuellt från medlem

Stororder bäddar för nyrekryteringar på DOT

Ytbehandlingsföretaget DOT i Sölvesborg har nyligen landat den största enskilda ordern i företagets historia. Slutkunden är en aktör inom grön…

15 februari, 2021 — Lästid 4 min

Aktuellt från medlem

Supply Chain Management ett fokusområde för DevPort Syd som är ny medlem i Techtank

Börsnoterade DevPort har en stark bas inom produktutveckling och digitala lösningar inom framförallt fordons- och försvarsindustrin. För att svara upp mot en…

12 mars, 2021 — Lästid 2 min

Aktuellt från medlem | Aktuellt från partner | Aktuellt från Techtank

Goda framtidsutsikter för de som går den nya yrkesutbildningen inom processteknik smart industri

Nyligen kom beskedet att en ny yrkeshögskoleutbildning inom processteknik kommer att starta på Yrkeshögskolan Syd i Olofström till hösten 2021…

16 februari, 2021 — Lästid 4 min